Odsávačka na mlieko: Ako si správne vybrať?

Odsávačka na mlieko: Ako si správne vybrať?
  • 08.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Materské mlieko je tá najvzácnejšia tekutina na svete. Prispôsobuje sa potrebám bábätka a jeho zloženie je neustále predmetom mnohých výskumov po celom svete. Dojčenie je prirodzené a ak sa preň čerstvá maminka rozhodne, dá svojmu dieťatku ten najlepší štart do života.

Nie vždy sa však rozhodnutie dojčiť vyvíja podľa predstáv a častokrát treba mať po ruke overené pomôcky, ktoré v dojčení môžu pomôcť. A odsávačka na mlieko je práve jednou z nich.

Každé bábätko je iné a rovnako aj dojčenie pri každom bábätku je iné, aj keď mamičky prirodzene očakávajú bezproblémový priebeh. S tým súvisia aj dôvody, prečo by mala byť odsávačka na mlieko súčasťou základnej výbavy každej budúcej mamičky. Ako si ale vybrať tú správnu?

Odsávačka mlieka s otvoreným alebo uzatvoreným systémom?

Odsávačka na mlieko s uzavretým systémom je taká, ktorá je od mlieka utesnená bariérou –  „ochrana proti pretečeniu“. Ide o najhygienickejší typ odsávačky na mlieko, pretože bariéra zabraňuje vniknutiu mlieka do odsávačky. Majú tiež tendenciu byť drahšie ako odsávačky s otvoreným systémom.

Odsávačka na mlieko s otvoreným systémom nemá bariéru medzi mliekom a mechanizmom odsávačky, takže mlieko preteká hadičkami a inými malými časťami do fľaše, preto sa môže dostať do kontaktu s odsávacím mechanizmom. Aj keď môžu byť menej hygienické, odsávačky s otvoreným systémom sú zvyčajne lacnejšie ako tie, ktoré majú ochranu proti pretečeniu.

Odporúčame: Tvorba materského mlieka: Ako podporiť laktáciu a dojčenie?

Elektrická odsávačka mlieka

Modely elektrickej odsávačky mlieka sa zapájajú do elektrickej zásuvky a sú zvyčajne najvýkonnejšími odsávačkami mlieka, ktoré si môžete kúpiť. Môžete sa rozhodnúť pre dvojitú elektrickú odsávačku, ktorá odsáva mlieko z oboch prsníkov súčasne, alebo jednoelektrický model, ktorý odsáva materské mlieko len z jedného prsníka.

Jednoduché elektrické odsávačky mlieka sú menej účinné, pretože v podstate zdvojnásobujú čas, ktorý musíte stráviť odsávaním, ale zvyčajne sú cenovo dostupnejšie ako modely s dvojitým elektrickým pohonom.

Odsávačky mlieka na batérie

Odsávačky mlieka na batérie sa dodávajú v jednoduchých, ale aj dvojitých modeloch. Existujú aj bezdrôtové odsávačky mlieka, ktoré umožňujú odsávanie úplne bez použitia rúk.

Batériové odsávačky mlieka bývajú menšie a prenosnejšie ako elektrické pumpy a sú ideálne, ak viete, že nebudete mať ľahký prístup k elektrickej zásuvke – napríklad keď dochádzate do práce alebo keď často cestujete.

Ručná odsávačka mlieka

Manuálna – ručná odsávačka mlieka si vyžaduje opakované stláčanie pumpičky, aby sa vytvorilo sanie na prsníku a následné odsávanie mlieka. Tieto modely sú ľahké, prenosné a lacné.

Majú ale jednu nevýhodu. Akú? Aj keď sa pri ich používaní dokonca možno aj zapotíte, nemusíte z prsníka dostať príliš veľa mlieka. Takže sa odporúčajú používať iba príležitostne.

Neprehliadnite: Šestonedelie: Nádherné, ale náročné obdobie v živote ženy po pôrode. Na čo všetko sa treba pripraviť?

Čo si treba všímať na odsávačke mlieka?

Keď začnete vyberať odsávačku mlieka, budete chcieť nájsť tú najlepšiu, ktorá bude vyhovovať všetkým vašim – aj špecifickým potrebám. Pretože to, čo funguje pre jednu maminku, nemusí byť pre inú tou správnou voľbou.

Pri výbere odsávačky mlieka treba zvážiť tieto dôležité faktory:

  • frekvencia odsávania – premyslite si, ako často si budete odsávať mlieko. Ak plánujete odsávať aspoň párkrát týždenne, ručná pumpa nemá zmysel, pretože na jej používanie budete musieť minúť veľa času a energie. V takom prípade sa pravdepodobne oplatí investovať do dvojitej elektrickej odsávačky.
  • hluk odsávačky mlieka – aj keď žiadna odsávačka mlieka nie je úplne tichá, niektoré sú hlasnejšie ako iné. Ak viete, že pri odsávaní budete niekedy bývať aj v spoločnosti iných ľudí, možno budete chcieť vybrať takú, ktorá je všeobecne považovaná za relatívne tichú.
  • hmotnosť odsávačky mlieka – ak dochádzate do práce alebo často cestujete, môže byť veľmi užitočné mať ľahkú odsávačku.
  • kde budete odsávať mlieko – budete mať prístup k elektrickej zásuvke? Ak nie vždy, zvoľte taký model odsávačky, ktorý je dodávaný s batériou, alebo zvoľte menší, prenosnejší variant, ktorý je napájaný z batérie. Niektoré novšie modely sa dajú nosiť pod košeľou, čo vám umožní pumpovať úplne bez použitia rúk a bez zjavných hadičiek alebo káblikov.

Odporúčame aj: Vianočné aktivity pre deti: TOP 13, ktoré ich zaručene zabavia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní