6 skvelých tipov ako prenášať ťažký nábytok bez škôd a zranení!

6 skvelých tipov ako prenášať ťažký nábytok bez škôd a zranení!
  • 07.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Ak ste sa už niekedy sťahovali alebo ste sa rozhodli vynoviť svoj domov, viete, aké náročné je prenášať ťažký nábytok. Aktivita tohto druhu však vôbec nemusí byť taká náročná, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Prácu si viete uľahčiť jednoduchými trikmi. Vyskúšajte ich, keď sa najbližšie rozhodnete pre zmenu stanovišťa niektorých kúskov. Vďaka týmto tipom sa zníži riziko poškodenia presúvaného nábytku ako aj prípadných zranení pri ich prenášaní.

1. Vyprázdnenie vnútra

Pravidlo číslo jeden pre efektívne sťahovanie nábytku znie – celkom ho vyprázdniť. Možno vám príde tento krok zbytočný, najmä ak sa vo vnútri nachádza oblečenie alebo iný mäkký materiál, o ktorom si myslíte, že mu nehrozí poškodenie.

Ak však veci necháte vo vnútri, nábytok môže byť aj o niekoľko kilogramov ťažší. Dajte si teda tú námahu a vyberte zvnútra radšej všetko. Pri skriniach s policami je vhodné povyberať aj tie, aby sa pri prenášaní nepoškodili.

2. Demontáž

Ďalším efektívnym spôsobom, ako preniesť nábytok z bodu A do bodu B je jeho demontáž. Samozrejme, ak chcete skriňu presunúť na miesto len o pár metrov ďalej, nemusíte sa trápiť s jej rozkladaním. Pri väčších vzdialenostiach však oceníte nižšiu hmotnosť jednotlivých kusov.

Úplné demontovanie sa vypláca predovšetkým vtedy, ak ho presúvate na inú adresu, a to po schodoch či výťahom. Dôležité je starostlivo si odložiť všetky skrutky, úchyty a podobne. Ak nemáte k dispozícii originálny návod na montáž, pre istotu si odfoťte, akým spôsobom boli jednotlivé časti prepojené.

Prečítajte si: Najhoršie dizajnové trendy: Tomuto sa v interiéri radšej vyhnite!

3. Ochrana nábytku

Pri sťahovaní nábytku netreba zabúdať ani na jeho ochranu. Určite nechcete, aby vaše obľúbené kúsky mali škrabance a poobíjané rohy. Na ochranu môžete použiť bublinkovú fóliu, kartón, deky, ale aj handry, ktoré môžete upevniť lepiacou páskou.

Starostlivo zakryte predovšetkým rohy a hrany. Zabúdať by ste ale nemali ani na zvyšné plochy. Skvelým pomocníkom je strečová fólia. Obmotaním okolo nábytku ho zafixujete, takže sa dvierka alebo zásuvky nebudú otvárať.

4. Pomôcky na sťahovanie nábytku

Ak je to možné, treba si prácu zjednodušiť. Skvelými pomocníkmi sú preto rôznorodé pomôcky na sťahovanie nábytku. V špecializovaných obchodoch vám vedia ponúknuť celú sadu na sťahovanie nábytku. Tá sa zvyčajne skladá zo zdviháka a podložiek s kolieskami.

Perfektnými vychytávkami sú aj popruhy a háky na sťahovanie nábytku. Vďaka nim bude nábytok stabilný a ľahšie sa vám bude niesť.

Vyskúšajte: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!

5. Technika dvíhania a prenášania

Aj napriek všetkým pomôckam je pri sťahovaní potrebná aj hrubá sila. Očakávajte preto, že fyzickej aktivite sa nevyhnete. Dôležité je, aby ste si neublížili. Pri sťahovaní najviac trpí chrbtica, treba preto postupovať tak, aby bola zaťažená čo najmenej.

Ak je to možné, skúste nábytok posúvať, nie dvíhať. V tom vám pomôžu už spomínané kolieska. V prípade, že ide o posun na krátku vzdialenosť, chráňte spodok nábytku i podlahu pred oškretím. Pomôcť vám môžu špeciálne podložky.

Keď narazíte na prah alebo schody, prichádza na rad dvíhanie. Pamätajte si, že je lepšie dvíhať kusy z podrepu ako predklonu. Dbajte o to, aby ste mali ramená vzadu a chrbát bol vystretý. Nohy by ste mali mať od seba na dĺžku ramien. Pri dvíhaní zo zeme pokrčte kolená, pomalým pohybom vystierajte nohy a zároveň dvíhajte nábytok zo zeme.

Ruky nedvíhajte nad pás. Následne môžete s nábytkom začať kráčať. Svoj pohyb koordinujte s jednou či viacerými osobami, ktoré držia prenášaný predmet na opačnej strane. Pokojne si po ceste robte krátke prestávky. Problémovými úsekmi vedia byť zatáčky na schodiskách. Nábytok vtedy pomaly otáčajte.

6. Sťahovacie služby

Ak si na sťahovanie nábytku netrúfate vo vlastnej réžii, obráťte sa na profesionálov. Na trhu je dostupných množstvo firiem zaoberajúcich sa prenášaním nábytku. Ideálne je, ak sa ich zástupca príde pozrieť na miesto a vyhodnotí možnosti.

Mnohé spoločnosti nábytok a veci, ktoré v ňom boli, pobalia a pripravia na presun, pričom následne vám ho opätovne zmontujú. Majú k dispozícii všetky potrebné pomôcky, školených zamestnancov, vhodné dopravné prostriedky a celú záležitosť vedia vybaviť v krátkom čase.

Pozri aj: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní