Jednoduchý postup ako odstrániť silikón. Ide to aj bez majstrov!

Jednoduchý postup ako odstrániť silikón. Ide to aj bez majstrov!
  • 14.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Všimli ste si, že silikón v kúpeľni už nie je to, čo býval? Ako každý spotrebný materiál, aj silikón má svoju životnosť. Časom sa na ňom zvykne objaviť pleseň, prípadne trhlinky, vďaka čomu nepôsobí esteticky.

Môže sa tiež stať, že sa začne odliepať, a teda neplní svoju funkciu na sto percent. Poradíme vám, ako jednoduchým spôsobom odstrániť starý silikón a nahradiť ho novým. Hravo to zvládnete aj bez odborníkov!

Na čo slúži silikón?

Silikón patrí medzi stavebné tmely, ktoré sa využívajú pri renovácii na vyplnenie prasklín, škár a pri ďalších stavebných prácach. Najčastejšie ich používame v kúpeľni, kde slúžia na vypĺňanie medzier medzi vaňou, umývadlom alebo sprchovým kútom a stenou.

Sanitárny silikónový tesniaci tmel je vodoodolný a dobre priľnavý. Mnohé majú v sebe zložky zabraňujúce usádzaniu a vzniku plesní. Rezistentný je aj voči UV žiareniu. Dostupná je transparentná verzia, kúpiť sa dajú ale aj v rôznych farebných odtieňoch. Pomerne ľahko sa tiež aplikuje – predáva sa v tubách, z ktorých sa vytláča.

Odporúčame: Čo nepatrí do kúpeľne? Týchto 10 vecí z nej rozhodne odstráň!

Kedy treba silikón odstrániť?

Ako sme už spomenuli, silikónový tmel je síce dlhotrvácny, ale nie večný. Ak vidíte, že sa drolí, je poškodený či sa odliepa, mali by ste rozhodne pristúpiť k jeho výmene. Za takýchto podmienok totiž nie je schopný plniť svoju funkciu.

Ak sa na ňom objavila pleseň, skúste sa jej zbaviť prípravkami proti plesniam zo špecializovaných obchodov. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a po aplikácii miestnosť dobre vyvetrajte. Z prírodných zložiek zaberajú proti plesniam ocot, kyselina citrónová alebo sóda bikarbóna. Povlak následne odstráňte hubkou.

V prípade, že pleseň po použití špeciálnych látok nezmizla, mali by ste zvážiť odstránenie silikónu. V žiadnom prípade nenanášajte na starý silikón novú vrstvu. Jednak sa môže stať, že nebude na povrchu dobre držať a zároveň hrozí, že sa pleseň rozšíri aj na novú vrstvu.

Ak ste sa rozhodli pre odstránenie tesnenia okolo vane a ďalších miest, vedzte, že ho treba dať preč aj so všetkými zvyškami. Čím precíznejší budete pri tomto kroku, tým ľahšie sa vám bude nanášať nová vrstva. Silikónu sa viete zbaviť dvoma spôsobmi.

Odstraňovač silikónu

Prvý spôsob odstránenia viete realizovať pomocou chemického prípravku s názvom odstraňovač silikónu. Ide o špeciálny gél, pri použití ktorého nehrozí riziko poškriabania a poškodenia povrchu vane, umývadla alebo sprchového kútu a ani steny prípadne obkladačiek. Aplikácia je jednoduchá. Gél sa nanesie na silikón. Necháte pôsobiť približne 15 až 20 minút. Následne priloženou špachtľou silikón zoškrabete. 

Vyskúšajte: Ryhy na laminátovej podlahe: Ako sa ich zbaviť jednoducho a rýchlo?

Manuálne odstránenie silikónu

V špecializovaných predajniach sa dá kúpiť nástroj zvaný škrabka na silikón. Vystačíte si však aj s ostrým kuchynským alebo orezávacím nožom. Pri manipulácii s nimi však treba byť veľmi opatrní, aby ste nepoškriabali dlaždice, vaňu či umývadlo a, samozrejme, aby ste sa neporanili. Prvý krok pri výmene silikónu máte za sebou.

Ako silikónovať?

Ak sa vám úspešne podarilo zbaviť starej vrstvy, nezabudnite, že plochy treba ešte odmastiť a až následne aplikovať nový silikón. Aplikácia silikónu do kúpeľne je pomerne jednoduchá vec. Na plochy sa nanáša priamo z tuby, v ktorej sa predáva. Treba postupovať pomaly a opatrne, aby ste škáry vyplnili rovnomerne.

Ak vám „ujde ruka“ a silikón sa dostane inam ako mal, utrite ho jednoducho handrou. Z častí, kde zaschne, ho opatrne zoškrabnite. Oplatí sa investovať do kvalitnejších silikónov, nechcete ich predsa meniť každý rok. Užitočné sú aj tie s protiplesňovou úpravou. Po nanesení ho nechajte poriadne stuhnúť, až následne ho vystavujte vlhkosti.

Pozri aj: Fľaky a škvrny na gauči? Poznáme 6 domácich trikov, ako sa ich zbaviť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní