Akvárium v domácnosti: Čo všetko potrebujete vedieť pred kúpou?

Akvárium v domácnosti: Čo všetko potrebujete vedieť pred kúpou?
  • 23.05.2022
  • Veronika Nemčeková

Akvárium v domácnosti je snom mnohých. Či už patríte medzi milovníkov rybičiek, fanúšikov dizajnových kúskov v interiéri alebo len túžite po relaxe, ktorý vám pohľad naň poskytne, pred kúpou by ste mali zvážiť viacero faktorov. Pozrite sa spolu s nami, čo všetko by ste mali vedieť a vziať do úvahy skôr, ako si zaobstaráte akvárium.

Podmienky a dostatok času

Existuje niekoľko dôležitých otázok, ktoré by ste si mali položiť ešte pred tým, než začnete chovať akéhokoľvek živočícha. Medzi základné patria:

  • Dokážem vytvoriť vhodné podmienky na chov?
  • Môžem si chov finančne dovoliť?
  • Dokážem si nájsť dostatok času na správnu starostlivosť?

Mnoho odborníkov tvrdí, že do chovu akýchkoľvek zvieratiek, vrátane rybičiek, by ste sa mali púšťať iba vtedy, ak na všetky uvedené otázky odpoviete kladne. Netreba totiž zabúdať, že chcete domov priniesť živé organizmy, ktoré aby mohli robiť radosť, potrebujú vhodnú starostlivosť.

Veľa ľudí sa nadchne pre nápad založiť si doma akvárium, no nevezme do úvahy čas potrebný na údržbu a opateru, ako aj súvisiace finančné náklady. V nevhodnom prostredí nebudú ryby prekvitať a spokojný nebude ani ich majiteľ. Ak ste na všetky vyššie uvedené otázky odpovedali kladne, môžete sa pustiť do plánovania.

Priestor a tvar

Aby akvárium v priestore vyniklo, treba mu vyhradiť dostatok miesta. Do úvahy treba vziať aj praktickú stránku. Poriadne si preto zvážte, kam akvárium dáte. Priestor si najskôr dôkladne zmerajte. Akvárium sa odporúča nedávať do blízkosti zdrojov tepla, ako sú radiátory či priamo pod okno. Slnečné lúče zvýšia teplotu vody a môžu urýchliť rast rias, čo pre vás ako akvaristu znamená náročnejšiu údržbu. Neodporúča sa ani umiestnenie v príliš chladných izbách alebo v priestore, kde by hrozilo poškodenie skla. Myslieť treba aj na to, aby ste mali dobrý prístup do nádržky počas čistenia ako aj kŕmenia rybičiek.

Keď už viete, kde bude mať akvárium stanovisko, treba sa rozhodnúť pre najvhodnejší tvar. Zručnejší domáci majstri sú schopní vytvoriť si vlastnú nádržku zlepením skiel, treba ale dbať na to, aby spoje neprepúšťali vodu. Ak si na takýto krok netrúfate, na trhu je dostupných množstvo tvarov akvárií, ktoré skrášlia váš domov. Medzi najpopulárnejšie patria klasické hranaté, rohové a oblé akváriá. Nápadito vyzerajú aj mini akváriá, nástenné akváriá či nádržky zasadené priamo do steny. Profesionáli vám tiež dokážu vyrobiť akvárium na mieru podľa vašich požiadaviek. V poslednej dobe získavajú na popularite aj tzv. rastlinné akváriá, t.j. akváriá, v ktorých pestujete vodné rastliny bez rýb.

Vyskúšajte: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

relaxačné akvárium

Zdroj: Shutterstock®

Voda a ryby

Ryby, ako každý živočích, potrebujú mať na život dostatok priestoru. Vždy sa preto odporúča zaobstarať si čo najväčšie akvárium, aké sa do miestnosti vojde. Dôležitým rozhodnutím tiež je, či chcete chovať sladkovodné alebo morské živočíchy. Prihliadať treba aj na kvalitu vody dodávanej do domácnosti. Podľa rozmeru akvária a typu vody vyberte druhy rýb. Ideálne je sa poradiť s predajcami v špecializovaných obchodoch prípadne si dobre naštudovať, do akej veľkosti ryby dorastú, aké podmienky im prospievajú a ktoré druhy sa medzi sebou dobre znášajú.

O niektorých rybách je totiž známe, že sú veľmi teritoriálne. Nechcete predsa, aby medzi sebou rybky súperili a vzájomne sa likvidovali. Pomerne nenáročné na chov sú napríklad gubky, mečúne, zebričky alebo neonky. Cichlidy si naopak vyžadujú skúsenejšieho chovateľa. Vopred si zistite aj predpokladanú dĺžku života daného druhu rýb. Potrava a správna výživa je pre rybky taktiež dôležitá. Vybrať by ste mali práve tú, ktorá vyhovuje vybranej skupine. Niektoré preferujú vločky alebo granule, iným sa nezavďačíte inak ako živou potravou vo forme červíkov.

Odporúčame: Ako naše domovy určujú našu duševnú pohodu

akvárium

Zdroj: Shutterstock®

Vodné rastliny, dekorácie, filtrácia, osvetlenie a údržba

Aby akvárium pôsobilo v priestore esteticky a rybkám sa v ňom darilo, je potrebné myslieť aj na veci ako sú vodné rastliny, dekorácie, filtrácia, osvetlenie a celková údržba. Vždy pritom berte do úvahy potreby konkrétnych rybičiek. Vo voľnej prírode môžu žiť hlbšie pod hladinou, príliš silné osvetlenie by im preto neosožilo, ale naopak ublížilo. Niektoré ryby potrebujú úkryt, ktorý im môžete vytvoriť kaskádovitým uložením kameňov. Často využívané bývajú bridlice a sopečné kamene. Akvaristi tiež používajú rôzne drevá so záhybmi.

Pozorne treba pristupovať aj k výbere štrku či piesku, niektoré ryby ho rady naberajú papuľkami a presúvajú po akváriu. Vyberajte teda zrná zodpovedajúce veľkosti rýb. Najprirodzenejšie v nádrži pôsobia naturálne prvky. V obchodoch sú dostupné aj rôzne umelé dekorácie ako sú ostrovčeky, pirátske lebky a podobne, pri ich použití dbajte o celkový dojem. Často totiž pôsobia gýčovo.

Dôslední by ste mali byť aj pri výbere filtračného systému. Je totiž dôležité, aby ryby mali dostatok kyslíka a žili v čistom prostredí. Filtračný systém by mal zvládať filtrovať celý objem vody v akváriu, teda platí čím väčšie akvárium, tým výkonnejšie čerpadlo potrebujete. Zabudnúť by ste nemali ani na nástroje, akými sú škrabka na sklo, pomocou ktorej odstránite neželané riasy, sieťka na vyberanie rýb či zvon na odsávanie zakalenej vody. Populárne sú aj samočistiace akváriá, ktoré fungujú na princípe gravitácie. Do hornej časti nalievate čistú vodu a špinavá voda je odvádzaná preč. Ideálne je pre deti.

Pred tým, ako do novozaloženého akvária umiestnite ryby, spustite filtračný systém a doprajte mu niekoľko dní na „zabehnutie“. Až následne doň umiestnite nových obyvateľov. Ak prinesiete ryby z obchodu v igelitových vreckách naplnených vodou, ponorte ich najprv do akvária aj s vreckom. Keď sa teplota vody vo vrecku vyrovná tej v akváriu, vypustite rybky do nádrže. Tento proces zaberie približne jednu až dve hodiny. Vždy majte na pamäti, že pravidelnou údržbou akvária predĺžite život vašich rybičiek a akvárium vám bude prinášať radosť.

Pozri aj: Závesy do spálne zútulnia interiér. Nebudete sa vedieť vynadívať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní