Najhoršie dizajnové trendy: Tomuto sa v interiéri radšej vyhnite!

Najhoršie dizajnové trendy: Tomuto sa v interiéri radšej vyhnite!
  • 22.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Interiérový dizajn je v mnohých ohľadoch vecou osobného vkusu. Podľa bytových architektov však existujú dizajnové trendy, na ktoré by sme radšej mali zabudnúť. Najčastejšie sú spájané s konkrétnou dobou.

Niektoré prvky v priestore totiž pôsobia skôr gýčovo a rušivo, a to predovšetkým, ak ich umiestnime bez rozmyslu. Prečítajte si, čo by sme v interiéri svojho príbytku mali radšej oželieť.

Koberce na celej ploche podlahy

Použitie kobercov v interiéri má svoje opodstatnenie a často dokáže vytvoriť v miestnosti pocit pohody. Pri hre ho ocenia aj deti. Netreba ich preto úplne zatracovať!

Trend sa však mení a speje skôr k minimalizmu. Miestnosť môžete dotvoriť kusovými kobercami rôznych tvarov, farieb a štruktúr. Vkusné sú predovšetkým chlpaté koberce s vysokým vlasom.

Zabudnúť by sme mali na koberec položený na celej ploche podlahového priestoru. Podľa dizajnérov toto riešenie pôsobí lacno, zastarane a neesteticky.

Koberce pokrývajúce celú podlahu sú bežné v ubytovacích zariadeniach. Mnohé ich neváhajú umiestniť aj na časť steny.

Veľká plocha pokrytá kobercom neprospieva ani ľuďom s alergiami či domácimi miláčikmi. Je totiž omnoho viac náročnejšia na údržbu ako interiérové dlažby, parkety či plávajúca podlaha.

Inšpirujte sa: Ako oživiť interiér? Svetlofialová farba je tou správnou voľbou!

Výrazné farebné steny

Milujete ružovú, zelenú alebo modrú farbu a uvažujete, že nimi vymaľujete steny vo vašom príbytku? Hoci farebné steny dokážu vniesť do priestoru istú originalitu, treba myslieť na to, že menej môže byť niekedy viac!

Zle zvolené interiérové farby môžu narobiť poriadnu neplechu. Výrazné odtiene na stenách môžu v konečnom dôsledku pôsobiť rušivo a tak trochu detinským dojmom.

Ak chcete svoj interiér ozvláštniť, vneste doň farby radšej prostredníctvom doplnkov. Nezabúdajte, že biela na stenách je univerzálnym riešením a výborne sa kombinuje.

Prečačkané čelo postele a množstvo vankúšov

V istých priestoroch môže výrazné čelo postele zaujať, no pravdou je, že ak do malej izby vtesnáte masívnu posteľ s bohato zdobeným čelom, dosiahnete iba to, že miestnosť bude pôsobiť stiesnene.

Pozor by ste si mali dať aj na skrinky nad posteľou, ktoré môžu mať rovnaký efekt. Preháňať to netreba ani s množstvo vankúšov a prikrývkami so zložitými vzormi a textúrami. 

Pamätajte, že v jednoduchosti je krása.spálni ukladáte telo na odpočinok, mali by ste sa v nej preto cítiť pohodlne a nie ako sardinka v konzerve.

Tuctová obývacia stena

Nočnou morou dizajnérov sú údajne obývacie súpravy, ktoré v domoch nábytku predávajú spolu s kreslami, sedačkami či stolíkmi. Pôsobia totiž tak trochu tuctovo a fádne.

Hotové obývacie steny bývajú, samozrejme, pomerne jednoduchým riešením. Ak sa už po nich rozhodnete siahnuť, skúste interiér ozvláštniť pomocou doplnkov, prípadne sa pohrajte s osvetlením v miestnosti.

Srdce architektov plesá pri použití rôznych prvkov a kombinovaní výrobcov a štýlov. Aj tu však netreba preceňovať svoje schopnosti.

Nekombinujte nábytok v obývačke len tak hala-bala, skúste medzi jednotlivými kúskami nájsť niečo, čo ich spája, napríklad materiál, farba či textúra. V interiéri budú pôsobiť harmonickejšie.

Odporúčame: TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!

Rohová vaňa a čisto biela kúpeľňa

Niekoľko rokov dozadu začali byť in rohové vane. Kto ich nemal, aspoň po nich túžil. Bytoví architekti však varujú, že takýto dizajn vane neprinesie do kúpeľne nádych luxusu, ale pravý opak.

Kúpeľňa s takýmto typom vane môže pôsobiť stiesnene a menej zaujímavo. Moderná kúpeľňa si žiada skôr voľne stojacu vaňu alebo prakticky riešený sprchový kút.

Pri kúpeľniach sa podľa odborníkov na interiérový dizajn dopúšťame ešte jedného prehrešku, a to, že ju niektorí ľudia ladia výhradne do bielej farby.

Zariadenie síce pôsobí jednoliato, no s absenciou akýchkoľvek iných odtieňov, napríklad vo forme doplnkov, aj fádne. Na použitie výhradne jednej farby si treba dať pozor aj pri zariaďovaní ostatných miestností v byte či dome.

Násilný vintage štýl

Vintage štýl mnohí milujú. Pôsobí romanticky a pripomína staré dobré časy. Ak ho však násilne pretláčate do každého kúta domácnosti, môže pôsobiť pomerne rušivo.

Stretávame sa s ním v kuchyni, kúpeľni, spálni i obývačke. Aby ho nebolo príliš, dizajnéri radia nahradiť veci, ktoré boli navrhnuté tak, aby vyzerali ošúchano, radšej prírodnými materiálmi. Ideálne je drevo s viditeľnou prirodzenou kresbou.

Pozri aj: Upcyklácia: Zariaďte si interiér originálnym spôsobom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní