Plastové krabičky z obchodu nájdu svoje využitie: 11 tipov, čo s nimi

Plastové krabičky z obchodu nájdu svoje využitie: 11 tipov, čo s nimi
  • 25.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Plastové krabičky sú pravdepodobne v každej domácnosti nie vždy príjemnou nevyhnutnosťou. Ak chodíme nakupovať do supermarketov alebo väčších predajní potravín, odnášame si v nich domov balenia ovocia alebo zeleniny. Takéto krabičky z plastu asi každý z nás automaticky vyhadzuje (respektíve odpad separuje), avšak vedeli by sme pre ne nájsť aj ďalšie využitie. Ste zvedaví, aké?

TOP využitie je mini parenisko

Plastové krabičky s vrchnákom sú na tento účel dokonalou voľbou. Nie každý má doma totiž skleník alebo klasické parenisko, prípadne na tento účel nechceme vynakladať ďalšie finančné prostriedky. Preto, ak sa pohrávate s myšlienkou si doma vypestovať priesady zeleniny, plastovú krabičku s jej vrchnákom najbližšie nevyhoďte. TOP tip, čo s ňou, je totiž domáce mini parenisko.

Trend v pestovaní – MIKROZELENINA

Pestovanie mladých klíčkov a lístkov zeleniny je v súčasnosti veľmi populárne. A v plastových nádobách, ktoré predtým slúžili ako krabičky pre ovocie alebo zeleninu, semienka rýchlo vyklíčia a ich rastu sa bude veľmi dariť.

Zaujme vás: Slaný koláč z mletého mäsa – oplatí sa vyskúšať!

mini parenisko

Zdroj: Shutterstock®

Aké je ďalšie využitie plastových krabičiek?

  • Ochrana priesad – ak ste si do záhradky alebo na balkón či terasu vysadili malé priesady a teplota vonku klesá, takouto krabičkou môžete mladé priesady prikryť a ochrániť ich pred nepriaznivým počasím.
  • Krabička ako vysievač semien trávy – prázdna plastová krabička je výborný pomocník pri vysievaní trávy. Drobné dierky na dne krabičky poslúžia na rozsypanie semien na trávnik.
  • Dozrievanie plodov – ak plody priamo na strome „zatvoríme“ do krabičky, pomôžeme im rýchlejšie dozrieť a zároveň ich ochránime aj pred vtákmi.
  • Ideálne do mrazničky – ak máte dostatok vlastnej úrody zo záhradky, plastová krabička je skvelá na jej skladovanie v mrazničke. Preto, ak máte vo zvyku robiť si zásoby aj touto formou, plastové krabičky už nevyhadzujte.
  • Bylinková záhrada – pre skromnejších pestovateľov byliniek a drobnej zeleniny môže byť voľba výsadby do takejto plastovej krabičky tou správnou voľbou. A pre kreatívnych záhradkárov môžu pre tento účel poslúžiť aj „upravené“ plastové fľaše.
parenisko na priesady

Zdroj: Shutterstock®

  • Na snack do kabelky – veľakrát sa nám môže stať, že hľadáme malú nádobku, do ktorej by sme si mohli zabaliť niečo malé pod zub do kabelky. Či už to bude drobný snack, zopár orieškov alebo kúskov ovocia či zeleniny, plastová krabička môže byť naša „prvá pomoc“.
  • Na umývanie ovocia – vedeli ste, že takéto plastové krabičky sú v kuchyni určené priamo aj na umývanie ovocia a zeleniny? Nemusíte hľadať sitko, pretože otvory po obvode krabičky poslúžia rovnako dobre ako sitko.
  • Na klbká vlny – ak sa vám pri pletení zvykne klbko vlny rozkotúľať, skúste použiť krabičku. V nej bude vlna pod kontrolou a vy si ušetríte prácu s jej namotávaním späť do klbka.
  • Úložný priestor, ale aj priestor pre kreativitu – plastové krabičky, ktoré predtým slúžili na ovocie a zeleninu, možno použiť aj ako „úložný priestor“ pre mnohé drobnosti v domácnosti, prípadne malé hračky, ktorých býva nielen v detskej izbe viac ako dosť. A ak máte doma šikovné detičky s bohatou fantáziou, takéto krabičky si viete spolu pomaľovať alebo z nich vytvoriť originálne výtvory. Veď fantázii sa medze nekladú.

Odporúčame: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní