Sóda bikarbóna a jej 50 (a viac) využití v domácnosti, v záhrade, ale aj v kozmetike!

Sóda bikarbóna a jej 50 (a viac) využití v domácnosti, v záhrade, ale aj v kozmetike!
  • 30.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ak často pečiete, pravdepodobne doma máte nádobu s hydrogénuhličitanom sodným, známym ako sóda bikarbóna. Naučte sa ale šikovne používať sódu bikarbónu nielen v kuchyni, ale v celom dome i mimo neho! Namiesto toho, aby ste si ju šetrili na špeciálne príležitosti na pečenie, zvážte nejaké nové využitie sódy bikarbóny aj iným spôsobom.

Sóda bikarbóna je totiž jedna z tých všestranných ingrediencií, ktoré môžu nahradiť množstvo iných produktov. Takže si svoje ťažko zarobené peniaze môžete odložiť na nákup iných produktov. Pre čistenie a zdravie môže byť sóda bikarbóna vaším najlepším priateľom. Jej použitie je bezpečné, dobré pre životné prostredie a naozaj aj veľmi lacné.

Sóda bikarbóna

Jedlá sóda, hydrogénuhličitan sodný, sóda bikarbóna – soľ, ktorá sa prirodzene vyskytuje v mineráli zvanom nahcolite.

Sóda bikarbóna a prášok do pečiva sa často považujú za vzájomne zameniteľné pri pečení, ale pozor – nie sú rovnaké.

  • Prášok do pečiva je kyslejší. Preto ho naozaj nemôžete použiť na čistenie alebo na zdravotné účely. 
  • Jedlá sóda reaguje s kyselinou (ako ocot) a chemickou reakciou vzniká oxid uhličitý. Tá istá bublinková reakcia je užitočná pri čistení a pôsobí aj ako kypriaci prostriedok pri pečení.

Nezamieňajte si ho so sódou, čo je uhličitan sodný. Sóda bikarbóna nemá dátum spotreby, pretože sa vo všeobecnosti nepokazí ani po otvorení. Po šiestich mesiacoch však začne strácať časť svojich schopností.

Odporúčame: Ako prať vankúše a zbaviť sa neželaných žltých škvŕn? TAKTO!

Sóda bikarbóna a jej využitie

Od čistenia zubov až po liečbu plienkovej vyrážky – tento zázračný produkt je skvelým nielen v dome, ale aj mimo neho. Jedným z najznámejších spôsobov použitia sódy bikarbóny v domácnosti je čistenie.

Môže zvýšiť množstvo pracieho prostriedku, eliminovať zápach z odpadkov, pomôcť rozpustiť mastné škvrny a odstrániť odolné škvrny – a to všetko bez použitia agresívnych chemikálií.

Či už sa používa samotná alebo zmiešaná s inými prísadami, sóda bikarbóna je lacnou alternatívou k mnohým drahším (a chemickým) produktom na trhu.

Sóda bikarbóna v kuchyni

1. Sóda bikarbóna je účinná proti mastnote 

2. Predlžuje životnosť rezaných kvetov – rezané kvety udržíte dlhšie čerstvé zmiešaním lyžičky sódy bikarbóny a vody a pridaním do vázy spolu s trochou cukru. Udržuje vodu neutrálnu a cukor vyživuje kvety.

3. Nadýchané omelety – nadýchanejšie omelety môžete pripraviť pridaním pol lyžičky sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva na každé tri použité vajcia. Pridajte ho hneď po vyšľahaní vajíčok.

4. Skroťte pikantné jedlá – pridajte štvrtinu čajovej lyžičky sódy bikarbóny, hydrogenuhličitan sodný pomáha neutralizovať ocot v horúcej omáčke.

Sóda bikarbóna v kúpeľni i práčovni

5. Osvieženie uterákov – dezodoračné schopnosti jedlej sódy môžu dobre fungovať aj na veci, ktoré trochu zapáchajú plesňou, ako sú uteráky. Ak potrebujete osviežiť uteráky, môžete do práčky vložiť polovicu šálky s bežným pracím prostriedkom, aby ste sa zbavili pachov.

6. Čistenie šperkov – ak máte strieborné šperky, môžete ich namočiť do zmesi sódy bikarbóny a horúcej vody v miske vystlanej hliníkovou fóliou. Procesom výmeny iónov sa zakalenie prenesie zo striebra do vody. Po vybratí šperku utrite prebytočný lesk mäkkou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Funguje to aj pre iné domáce potreby a strieborné predmety. Na tvrdé kamene a kovy, ako sú diamanty a platina, môžete použiť zmes jedlej sódy, vody, soli a saponátu.

7. Ošetrenie nechtov – skombinujte tri diely sódy bikarbóny a jeden diel vody a vytvorte zmes, ktorú môžete použiť na drhnutie nechtov, aby ste vyhladili ich povrch. Môžete tiež skombinovať rovnaké diely jedlej sódy a vody, aby ste vytvorili pastu, ktorá môže odlupovať kožtičku a odstraňovať škvrny z nechtov.

8. Suché šampónovanie vlasov – jedla sóda pomáha absorbovať prebytočný kožný maz na vlasovej pokožke. Môžete ju použiť samostatne, alebo zmiešať s kukuričným škrobom, ovsenými vločkami, škoricou i esenciálnymi olejmi.

Sóda bikarbóna v domácnosti

9. Liečba od žihadiel – ak máte nejaké bodnutie, môžete si urobiť obklad – vyrobte si pastu so sódou bikarbónou a vodou a jednoducho ju naneste na toto miesto a nechajte zaschnúť. Niektorí ľudia odporúčajú túto metódu aj na odstraňovanie triesok.

10. Osvieženie vzduchu – jedlá sóda je obľúbenou prísadou do domácich osviežovačov vzduchu. Dajte sódu bikarbónu a citrónový esenciálny olej do malej nádoby, nahraďte veko kusom látky a pomocou kovového krúžku ho udržte na mieste. 

11. Čistiace kefy a hrebene – po odstránení vlasov z kief a hrebeňov ich môžete namočiť do zmesi sódy bikarbóny, šampónu a vody. Po 30-60 minútach namočenia ich opláchnite horúcou vodou.

12. Namáčanie pokožky – jedlá sóda je skvelá v kúpeli s epsomskou soľou. Môžete pridať pár šálok sódy bikarbóny do kúpeľa, aby ste uvoľnili bolesť alebo napätie. Túto zmes môžete použiť aj na namáčanie nôh alebo si vytvorte peeling, ktorý si nanesiete na pokožku (hoci nie všetci odborníci to odporúčajú).

13. Čistenie rúry na pečenie – zmiešajte jedlú sódu s mydlom a vodou.

14. Čistenie koberca – ak koberec posypete jedlou sódou a potom ho necháte chvíľu postáť, kým ho povysávate, látka má dezodoračný účinok. Môžete to urobiť aj s inými mäkkými povrchmi, ako sú matrace alebo pelechy pre domáce zvieratá.

15. Umývanie tváre – mnoho nadšencov krásy experimentovalo so sódou bikarbónou ako čistiacim prostriedkom na tvár a dokonca si z nej vyrábali pleťové masky. Výsledky boli zmiešané, takže je najlepšie si to otestovať na určitej oblasti pokožky.

16. Čistiace špongie – zapáchajúcu špongiu privediete späť k životu, ak ju namočíte do roztoku sódy bikarbóny a vody. Tento prístup však nepoužívajte pre staré špongie, ktoré je potrebné zlikvidovať, pretože tie už produkujú veľmi veľa baktérií.

17. Výroba prírodného dezodorantu – môžete použiť štetec na make-up na nanesenie sódy bikarbóny do podpazušia a jej následne oprášenie. Sóda pôsobí ako deodorant na pohltenie zápachu. 

18. Použitie sódy bikarbóny na pranie

19. Čistenie vášho domova – okrem umývadiel a spŕch, jemné abrazívne schopnosti sódy bikarbóny z nej robia užitočný univerzálny čistič.

Sóda bikarbóna v boji proti pachom

20. Eliminujte pachy – existujú rôzne spôsoby, ako to urobiť. Sódu bikarbónu môžete nasypať priamo do topánok, nechať ich jeden deň odležať a potom vytriasť. Môžete si vyrobiť malé vrecúška naplnené sódou bikarbónou s ponožkami, malými vrecúškami alebo kúskami látky previazané stuhou alebo šnúrkou a dať si ich do topánok, keď ich nenosíte. So sandálmi ich môžete uzavrieť do vrecka naplneného sódou bikarbónou. Poslednú techniku môžete použiť aj na oblečenie. Ak máte oblečenie, ktoré je páchnuce, ale nemáte čas ho oprať, môžete do vrecka vložiť trochu sódy bikarbóny a vložiť ho do vrecka, aby absorbovalo pachy.

21. Osviežte pelechy pre domáce zvieratá – použite jedlú sódu na odstránenie psieho smradu z pelechov, prikrývok a kobercov. Posypte sódou problematický povrch a nechajte 10 minút pôsobí. Následne už len povysávajte. 

22. Neutralizujte pachy z jedla – jedlá sóda je skvelý spôsob, ako neutralizovať pachy. Jedným z najznámejších spôsobov použitia sódy bikarbóny je vloženie otvorenej škatuľky do chladničky, chladiaceho boxu alebo mrazničky, aby voňali sviežo a príjemne.

23. Obnova podložky na jogu – podložky na jogu je možné čistiť vlhkou špongiou a rozprašovačom s roztokom sódy bikarbóny. Zmiešajte dve polievkové lyžice sódy bikarbóny a šálku vody, potom rozrieďte citrónovou šťavou. Jemne nastriekajte podložku a utrite ju.

24. Nech topánky pekne voňajú – nasypte jedlú sódu na papuče, čižmy, topánky a ponožky, aby ste odstránili zápach. Ak sú topánky extra smradľavé, pripravte si trochu pasty z jedlej sódy (jedlej sódy a vody), potrite ju zvnútra a nechajte cez noc odležať. Utrite a zápach by mal byť preč.

25. Odstráňte smrad z odpadkovej nádoby – nasypte trochu jedlej sódy na dno vašich odpadkových košov (priamo do vreca na odpad), aby ste absorbovali pachy.

26. Osviežte odpadkové boxy – dezodoranty na odpadky už obsahujú sódu bikarbónu, takže nákup niečoho drahšieho vynechajte. Pred vložením vrecúška na smeti nasypte na dno nádoby na odpadky sódu bikarbónu.

27. Sviežo voňajúce ruky – zmiešajte sódu bikarbónu s trochou vody a rozotrite si ruky, potom dočista opláchnite.

28. Osviežte vašu chladničku – okrem toho, že je sóda bikarbóna skvelým jemným abrazívom, je veľmi bežným dezodorantom. Môžete si dať otvorenú škatuľku sódy bikarbóny do chladničky alebo kamkoľvek, kde je to trochu zatuchnuté alebo páchnuce miesto - sóda bude absorbovať pachy.

29. Kuchynské špongie zbavte zápachu – pre páchnuce kuchynské špongie, ktoré ešte nie sú úplne hodné ísť do odpadu.

30. Čistenie umývadla – jedlá sóda funguje dobre ako jemné abrazívne činidlo, takže je to užitočný čistič drezu. Sódou bikarbónou môžete posypať celý drez a potom ho vydrhnúť špongiou. Iní ju zmiešajú s citrónovou šťavou, čím vznikne pasta, alebo vydrhnú sódu bikarbónou nakrájaným citrónom. Po vydrhnutí umývadla sódou bikarbónou môžete umývadlo opláchnuť octom a potom teplou vodou.

Neprehliadnite: Ako odmraziť mrazničku? S týmito trikmi to pôjde rýchlo a jednoducho!

Sóda bikarbóna pre šikovné gazdinky

31. Rozjasní látky v praní – sóda bikarbóna odstráni škvrny, neutralizujte pachy a zvyšuje silu pracieho prostriedku. Uvedenie do cyklu odstreďovania pomáha zmäkčiť oblečenie. Vo všeobecnosti niekoľko polievkových lyžíc jedlej sódy na začiatku prania a potom znova v cykle odstreďovania vašu bielizeň rozžiari.

32. Odstraňuje odolné škvrny – ak sa chcete zbaviť škvŕn od vína, kávy, krvi a pod., pripravte si roztok z jednej alebo dvoch polievkových lyžíc sódy bikarbóny a len toľko teplej vody, aby ste vytvorili hustú pastu. Votrite do škvrny (ak je to možné na oboch stranách látky), nechajte zaschnúť a potom vyperte.

33. Čistenie sprchy – môžete zmiešať sódu s trochou citrónovej šťavy alebo octu – pomôže to dostať sa do štrbín odtoku. Môžete ju použiť aj na mydlovú špinu – zmiešajte lyžicu sódy bikarbóny s lyžičkou soli a trochou octu a vytvorte z toho pastu na odstránenie mydlovej špiny.

34. Čistenie ovocia a zeleniny – podľa štúdie publikovanej v Journal of Agricultural and Food Chemistry je sóda bikarbóna účinným riešením na odstránenie zvyškov pesticídov z ovocia a zeleniny. Všetko, čo musíte urobiť, je naplniť čistý drez vodou, pridať štyri čajové lyžičky sódy bikarbóny, namočiť produkty asi na päť minút, opláchnuť ich studenou vodou a osušiť.

35. Prírodný prostriedok na ničenie buriny – burina klíči cez trhliny na terasách, príjazdových cestách a chodníkoch. Posypte ju hrsťou sódy bikarbóny! Sodík zabije burinu a môžete ju ľahko vybrať.

36. Záchrana pre pripálené hrnce – pripálený hrniec môžete obnoviť roztokom sódy bikarbóny vyrobenej z octu a hydrogénuhličitanu sodného. Vo všeobecnosti by ste na nehrdzavejúcu oceľ nemali používať sódu bikarbónu. Ale existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť, ktoré nespôsobia škodu. Uvoľnite z panvice čo najviac pripáleného jedla. Potom položte tenkú vrstvu octu alebo citrónovej šťavy, aby ste zakryli dno. Trochu ho zohrejte a posypte pohárom sódy bikarbóny. Zmes môžete nechať pôsobiť cez noc a potom jemne vydrhnúť dno. Ak je veľmi pripálený, možno postup budete musieť niekoľkokrát zopakovať. 

37. Uvoľnite upchatý odtok – upchatému odtoku môže prospieť aj jedlá sóda. Najprv nalejte do odtoku hrniec s vriacou vodou, aby sa upchatie uvoľnilo. Potom nasypte šálku jedlej sódy a nalejte 1 šálku octu zmiešaného s 1 šálkou veľmi teplej vody do odtoku a prikryte utierkou alebo vypúšťacou zátkou. Nechajte túto zmes pôsobiť 5 až 10 minút a potom ju naposledy opláchnite vriacou vodou. Váš odtok sa okamžite vyčistí!

38. Vyrobte si prírodný dezodorant – naozaj existuje dôvod, prečo je sóda bikarbóna súčasťou deodorantov. Vyrobte si prírodný deodorant so sódou bikarbónou a zbavte sa telesného pachu. Potrebujete na to sódu bikarbónu, kukuričný škrob, bambucké maslo a esenciálny olej.

39. Namiešajte si peeling na tvár – jedlá sóda môže nahradiť aj peeling na tvár z obchodu. Pripravte si pastu zo sódy bikarbóny a niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy. Jemne vmasírujte do tváre po dobu 10-20 sekúnd, potom opláchnite vlhkou utierkou. Najlepšie je používať túto zmes ako príležitostný peeling a nie ako denný peeling, pretože jej alkalické vlastnosti môžu mať nepriaznivý vplyv na vašu pokožku, ak ju používate príliš často.

40. Vytvorte si vlastnú zubnú pastu – výroba zubnej pasty je jedným z najlepších spôsobov použitia sódy bikarbóny. Roztok sódy bikarbóny je veľmi dobrý pre vaše zuby, pretože neutralizuje kyselinu v ústach. 2/3 šálky sódy bikarbóny, 1 čajovú lyžičku jemnej morskej soli, pridajte niekoľko kvapiek vašich obľúbených esenciálnych olejov alebo extraktu z mäty piepornej a filtrovanú vodu – toľko, kým sa z toho nevytvorí pasta.

Sóda bikarbóna na účinné odstránenie škvŕn

41. Odstraňovanie škvŕn z kobercov – ak máte na koberci škvrnu, môžete na ňu posypať trochou sódy bikarbóny a môže to pomôcť.

42. Vyčistite škárovaciu hmotu – jedlá sóda zmiešaná s peroxidom vodíka a niekoľkými kvapkami tekutého saponátu ľahko vyčistí tieto škáry v sprche alebo kuchyni.

43. Vyčistite plastové nádoby na skladovanie potravín – odstráňte odolné škvrny z plastových nádob na uskladnenie potravín vytvorením hustej pasty z 2 lyžíc sódy bikarbóny, 1 lyžičky vody a kvapky saponátu na riad. Zmes dajte na škvrnu a nechajte pôsobiť 15 alebo 20 minút, potom opláchnite.

44. Odstráňte škvrny na šálke od kávy – milujete svoju kávu a svoju obľúbenú šálku kávy, avšak tá má nepekné škvrny od kávy? Prisypte trochu jedlej sódy a vydrhnite špongiou. 

45. Odstráňte šmuhy zo stien – sódu bikarbónu môžete použiť aj na vymazanie pasteliek vašich detí zo stien. Posypte jedlú sódu na vlhkú špongiu alebo handričku a utrite steny, aby ste odstránili majstrovské dielo vašich malých pokladov bez odstránenia farby.

Sóda bikarbóna aj ako účinný "wellnes"

46. Osviežte si dych – jedlá sóda môže pomôcť osviežiť dych a zlepšiť zdravie zubov vďaka svojim antibakteriálnym a antimikrobiálnym vlastnostiam. Nahraďte zvyčajnú ústnu vodu 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny zmiešanej s pohárom teplej vody. Pred vypľutím si zmes pretrepte v ústach ako pri ústnej vode.

47. Úľava svalov po cvičení – pomocou sódy bikarbóny môžete absorbovať kyselinu mliečnu vo svaloch po cvičení. To vám umožní rýchlejšie sa zotaviť, takže sa môžete vrátiť k svojej rutine s minimálnou bolesťou. Pite zmes jednej čajovej lyžičky jedlej sódy v pohári vody, aby sa maximalizovali všetky výhody.

48. Neutralizácia žalúdočnej kyseliny – ak potrebujete úľavu od žalúdočnej kyseliny, sóda bikarbóna vám môže pomôcť! Vypite 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny rozpustenú v pohári studenej vody. Aj keď to nemusí nahradiť lieky na extrémne zlé prípady refluxu kyseliny, je to dobrý liek na prvú pomoc, ak vaše ochorenie neočakávane zasiahne. POZOR - neodporúča sa používať často kvôli vysokému obsahu sodíka, najmä ak máte vysoký krvný tlak.

Sóda bikarbóna a ďalšie šikovné tipy a triky!

49. Upokojte poštípanie hmyzom – uštipnutie hmyzom ošetrite pastou vyrobenou z dvoch polievkových lyžíc sódy bikarbóny a dostatočného množstva vody, aby vznikla pasta. Po zaschnutí ho utrite vlhkou handričkou.

50. Pomoc s plienkovou vyrážkou – keď je zadoček dieťaťa zaparený, sóda bikarbóna môže zmierniť bolesť, a to tak, že pridáte dve polievkové lyžice dósy bikarbóny do teplej vody do kúpeľa. Bábätko nechajte vo vode po dobu 10 minút. Potom problematické miesto ošetríte účinným krémom. 

51. Úľava od spálenia od slnka – ak vás spáli slnko alebo potrebujete zmierniť podráždenie pokožky, urobte si kúpeľ zo sódy bikarbóny. Spustite chladný kúpeľ, v ktorom sa budete aj tak cítiť dobre, a pridajte niekoľko lyžíc sódy bikarbóny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní