Upratovanie podľa Marie Kondo: Zoznámte sa s metódou KonMari

Upratovanie podľa Marie Kondo: Zoznámte sa s metódou KonMari
  • 18.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Marie Kondo je japonská expertka, ktorá pôsobí ako poradkyňa a sprievodkyňa upratovaním. V rámci svojich doterajších skúseností vyvinula revolučnú metódu, ktorá nás učí, ako upratovať správne a efektívne. Táto útla Japonka je aj autorkou dvoch bestsellerov. Jej metóda KonMari je založená na princípe upratovania ako príjemného relaxu, a nie stresujúceho upratovania. Táto metóda si vyslúžila prívlastok ako kúzelná či revolučná. Spoznajte jej princípy!

Odporúčame: Najchutnejšia avokádová nátierka – ako ju pripraviť trikrát inak?

Marie Kondo

Zdroj: Shutterstock®

Metóda KonMari

Metóda KonMari je postavená na dvoch princípoch, a to:

  • zvážte a rozhodnite sa, čo si chcete nechať,
  • všetko má svoje miesto – tak ho svojim veciam nájdite.

Ako na to?

  1. DAJTE SI ZÁVÄZOK, ŽE SI POUPRATUJETE
  2. MAJTE V PREDSTAVE SVOJ IDEÁLNY ŽIVOTNÝ ŠTÝL
  3. NEBOJTE SA VYHADZOVANIA
  4. NAUČTE SA UPRATOVAŤ PODĽA KATEGÓRIE, NIE PODĽA MIESTNOSTÍ
  5. URČTE SI SPRÁVNE PORADIE
  6. ODPOVEDAJTE SI NA OTÁZKU – ČO VÁM ROBÍ RADOSŤ?

Odporúčame aj: Krik nič nerieši! Tu sú 3 tipy, ako prestať kričať na deti

metóda konmari

Zdroj: Shutterstock®

Kúzelné upratovanie krok za krokom

  • Skúste upratovanie vnímať ako výzvu na ceste k spokojnejšiemu životu. Aj keď nám dáte určite za pravdu, že upratovanie nie je jednoduché, výsledok bude stáť za to.
  • Pred upratovaním majte predstavu o výsledku. Vizualizácia poriadku je jedným z kľúčov k dosiahnutiu harmónie aj vo vašej domácnosti.
  • Nebojte sa zbaviť vecí, ktoré už nepoužívate alebo nenosíte. Ak ste si ich odložili a nepoužili viac ako rok, pravdepodobne už majú svoje najlepšie obdobie u vás za sebou. A práve preto sa pustite do vyhadzovania – získate tak skutočný prehľad o veciach, vaše skrine sa vám odvďačia.
  • Marie Kondo odporúča, aby ste neupratovali veci podľa izby alebo miestnosti, ale podľa kategórie. Jeden deň sa venujte oblečeniu, iný deň napríklad knihám a podobne. Ak takto o všetkom získate dôkladný prehľad, všetko dôsledne zorganizujte a odložte späť na svoje miesto.
  • Ak začnete upratovať veci, ku ktorým máte citovú väzbu, veľmi ľahko sa vám môže stať, že upratovanie odložíte na vedľajšiu koľaj a začnete spomínať. Aby ste sa tomuto vyhli a naozaj aj niečo upratali podľa svojho plánu, nechajte si kategóriu sentimentálne predmety až na koniec.
  • Keď sa pristihnete, že ste si vytriedili podľa vášho vkusu až príliš veľa vecí a plánujete ich vyhodiť, môžu vás prepadnúť výčitky. A práve toto je tá správna chvíľa, aby ste sa samých seba spýtali – robí mi tá vec radosť? Ponechajte si iba veci, ktoré naozaj zužitkujete, pretože to je ten správny krok, ako sa priblížiť k dosiahnutiu harmónie. Nemajte výčitky, ak niektoré veci vyhodíte alebo jednoducho posuniete niekam, kde ešte nájdu svoje uplatnenie.

A keďže sa nám v redakcii tieto jednotlivé kroky v upratovaní veľmi páčia, rozhodli sme sa, že vám budeme pravidelne prinášať tipy od Marie Kondo, ako zvládnuť metódu KonMari. Tak hor sa do upratovania!

Zaujme vás: Farbenie vlasov u detí – od akého veku je prípustné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní