KVÍZ: Penne či fusilli – zvládneš pomenovať cestoviny podľa obrázka?

KVÍZ: Penne či fusilli – zvládneš pomenovať cestoviny podľa obrázka?

Milujete cestoviny? Je asi len málo ľudí, ktorí by cestoviny odmietli. Pre mnohých naopak cestoviny predstavujú jeden z najobľúbenejších pokrmov. Obrovskou výhodou cestovín je ich rozmanitosť a variabilita. Niekto by mohol namietať, že cestovina je skrátka cestovina, vždy má len iný tvar. Avšak, zabúdať netreba na to, že cestoviny sa dajú pripraviť hoc aj na tisíc spôsobov. 

Na prípravu chutného pokrmu z cestovín obvykle postačí len pár ingrediencií a ani času netreba veľa. Máte radi cestoviny s paradajkovou omáčkou alebo skôr syrovou? Alebo si vystačíte s olivovým olejom, cesnakom a parmezánom? Obľubujete ľahšie bezmäsité cestoviny, napríklad so zeleninovou omáčkou, alebo naopak mäso nesmie chýbať? Nuž, je si z čoho vyberať. 

Si najväčším fanúšikom cestovín?

Cestoviny si tradične spájame hlavne s Talianskom. No vedeli ste o tom, že prvé zmienky o jedle z nekysnutého cesta z múky a vody, pochádzajú z Grécka z obdobia staroveku? Gréci pripravovali koláčové cesto, ktoré sušili na slnku a následne trhali na kúsky a vyvárali vo vode. Prvé továrne na výrobu cestovín začali v Európe vznikať v priebehu 17. storočia, a to v už spomínanom Taliansku. 

Cestoviny sú neoddeliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Taliani majú pre rôzne cestoviny odlišného tvaru svoje charakteristické názvy, ktoré sú známe prakticky po celom svete. Poznáte originálne názvy cestovín? Viete, ktoré sú penne, fettucine alebo farfalle? Otestujte svoje znalosti v našom kvíze!

Skús ďalší kvíz: Špagety Carbonara či tzatziky – vieš, z čoho sa pripravujú známe jedlá?

  • Kvíz: Názvy cestovín

  • 1 / 12

Ako sa volajú cestoviny na obrázku?

Ako sa volajú cestoviny na obrázku?

  • maltagliati
  • pappardelle
  • farfalle
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

Zdroj foto: Depositphotos

Článok aktualizovaný 23.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Elena Švachová 16.01.23 19:23

karma
109.00

No, niečo mi ušlo ;) ... Vaša úspešnosť je 70% :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 09:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní