KVÍZ: Ľudské srdce – myslíte si, že o ňom viete všetko podstatné?

KVÍZ: Ľudské srdce – myslíte si, že o ňom viete všetko podstatné?

Ľudské telo je veľmi komplikovaný stroj. Nazvať by sme ho dokonca mohli zložitou skladačkou. Je totiž zložené z tých najmenších častí, ktoré sa spájajú do väčších častí, pričom jednotlivé väčšie úseky medzi sebou dokonale spolupracujú a vytvárajú jeden fungujúci celok. Jeho tvar udávajú kosti a svalstvo. Celé telo je poprepletané cievami a nervami, prostriedok tela vypĺňajú vnútorné orgány, vonkajšok obaľuje koža. To je len veľmi zjednodušená schéma štruktúry ľudského tela. 

Na jednotlivé vnútorné orgány by sme sa pritom mohli pozerať ako na dôležité súčiastky, ktoré napĺňajú viaceré nenahraditeľné funkcie. Mozog je akýmsi hlavným riadiacim strediskom, pľúca zabezpečujú dýchanie, orgány tráviacej sústavy proces trávenia, obličky proces vylučovania, pohlavné orgány zase reprodukciu. Zabudnúť tiež nemožno na centrum obehovej sústavy – srdce. 

Zvládnete zodpovedať všetky otázky o našom srdci?

Srdce predstavuje svalový orgán, ktorý je u cicavcov, vrátane človeka, uložený v hrudníku medzi pľúcami, hrudnou kosťou a bránicou. Jeho hlavnou funkciou je pumpovanie krvi cez obehovú sústavu, čo umožňujú rytmické sťahy tohto dôležitého orgánu. Vedeli ste o tom, že srdce človeka za normálnych okolností vydá za život cez 2,5 až 3 miliardy takýchto rytmických sťahov?

Nuž, zdá sa, že naše srdce toho má na práci skutočne dosť. Dalo by sa pritom o ňom povedať toho ešte omnoho viac, no čo o svojom srdci viete vy? Nezaskočí vás žiaden fakt týkajúci sa tohto dôležitého orgánu? Preverte svoje vedomosti v našom kvíze!

Skúste aj ďalší kvíz: Mužské či ženské hormóny – čo viete o ľudských hormónoch?

  • Kvíz: Ľudské srdce

  • 1 / 10

Ako sa označuje srdce v latinčine?

  • caput
  • collum
  • cor
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní