Skvelé tipy ako bez poškodenia vyčistiť bezdrôtové slúchadlá!

Skvelé tipy ako bez poškodenia vyčistiť bezdrôtové slúchadlá!
  • 13.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Počúvať hudbu v mestskej hromadnej doprave, pri chôdzi alebo športe je bežnou súčasťou dňa mnohých ľudí. Niektorí si už tak osvojili tento zvyk, že bez slúchadiel nevyjdú z domu. Nejde pritom len o odfiltrovanie nepríjemných zvukov okolia, ale aj o hudobný zážitok. Najväčší boom v súčasnosti zažívajú bezdrôtové slúchadlá, z ktorých mnohé sú zdrojom vysokokvalitného zvuku. Ak patríte aj vy medzi ich fanúšikov, prečítajte si, ako ich správne čistiť tak, aby vám slúžili čo najdlhšie. Poradíme vám, ako sa o ne starať, aby vyzerali ako nové!

Zdroje znečistenia

Hlavným zdrojom znečistenia bezdrôtových Bluetooth slúchadiel je prirodzene ušný maz, ktorý sa na ne zachytáva, keď sú v ušiach. Okrem toho sa na nich usádza prach a prichytávajú sa na ne aj rôzne baktérie a vírusy. Pri náhodnom dotyku s tvárou ich môže zašpiniť aj mejkap či pot.

Znečisteniu nečelia však iba samotné AirPods, ale aj nabíjacie puzdro, do ktorého ich odkladáme, keď práve nepočúvame obľúbené skladby, audioknihy alebo podcasty. Mnoho ľudí si pritom neuvedomuje, že nánosy špiny môžu zhoršiť kvalitu zvuku.

Odporúčame: Viete, ako čistiť zásobník práčky? Pomôže ocot i kyselina citrónová!

špinavé slúchadlá

Zdroj: Shutterstock®

Pomôcky na čistenie

Pri mnohých bezdrôtových slúchadlách do uší, napríklad Apple, Xiaomi, Sony alebo JBL, výrobcovia garantujú vodotesnosť. To však neznamená, že by ste ich mali čistiť vodou.

Najefektívnejšie ich vyčistíte pomocou:

  • utierky z mikrovlákna alebo obyčajnej handričky, ktorá nepúšťa vlákna,
  • vatových tampónov,
  • suchej kefky s mäkkými štetinami (ideálna je mäkká zubná kefka),
  • čistiacich obrúskov s izopropylalkoholom alebo antiseptických obrúskov.

Postup čistenia

Prvým a najzákladnejším krokom je utrieť slúchadlá čistou suchou handričkou, ktorá odstráni hrubú špinu. Pomocou čistého vatového tampónu pretrite časti s mikrofónom a reproduktormi. Ak je v „mriežke“ zachytený prach alebo vosk, vezmite si na pomoc čistú zubnú kefku s mäkkými štetinami a jemnými krúživými pohybmi odstráňte nečistoty.

Na čistenie bezdrôtových slúchadiel za žiadnych okolností nepoužívajte ostré predmety ako sú nože alebo ihly. Mohli by ste nenávratne poškodiť citlivé časti. Ak sa na slúchadlá dostanú nejaké chemikálie, napríklad opaľovací krém alebo mejkap, môžete na ich odstránenie použiť veľmi jemne navlhčenú handričku. Rovnaký postup aplikujte na puzdro.

Vyskúšajte: Zdraviu škodlivé plesne na stenách – ako sa ich účinne zbaviť?

čistenie slúchadiel

Zdroj: Shutterstock®

Dezinfekcia

Ak sú slúchadlá veľmi zanesené, odporúča sa ich po očistení hrubej špiny vydezinfikovať. Zbavíte ich tak baktérií a vírusov, ktoré sa na ne prichytili. Na čistenie v tomto prípade môžete použiť dezinfekčné obrúsky.

Vhodné sú napríklad izopropylalkoholové obrúsky so 70 % alkoholu, etylalkoholové obrúsky so 75 % alkoholu alebo dezinfekčné obrúsky. Vyhnite sa vniknutiu vlhkosti do sieťky reproduktorov. Mohlo by totiž dôjsť k poškodeniu slúchadiel.

Priebežná starostlivosť o AirPods

Prevencia je základ! Práve toto pravidlo platí aj pri starostlivosti o AirPods. Nie je dôvod čakať, kým budú slúchadlá zanesené. Ideálne je vykonávať priebežnú údržbu. Po tom, ako ich vyberiete z uší, stačí ich pretrieť čistou a suchou handričkou, aby ste zabránili nahromadeniu mazu, potu a iných potenciálne dráždivých látok.

Pred vložením do obalu a nabíjaním je dôležité uistiť sa, že sú slúchadlá dokonale suché. Predídete tak poškodeniu nielen samotných slúchadiel, ale aj obalu. Čím väčšiu starostlivosť venujete ich údržbe, tým dlhšie vám budú prinášať radosť.

Pozri aj: Ako predlžiť životnosť spotrebičov? Zbavte sa zlozvykov, ktoré ich ničia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní