Hladká múka: Skúste päť zaujímavých spôsobov využitia mimo kuchyne

Hladká múka: Skúste päť zaujímavých spôsobov využitia mimo kuchyne
  • 26.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Hladká múka je pre väčšinu z nás surovinou, ktorú používame pri varení a pečení sladkých i slaných dobrôt. Skvelým pomocníkom je však aj v iných oblastiach.

Prečítajte si, s čím vám pomôže a čo všetko z nej dokážete vyrobiť. Vybrali sme päť spôsobov využitia, ktoré sa oplatí vyskúšať. Nadšení budú nielen dospelí, radosť spraví aj deťom!

1. Hladká múka ako lepidlo na papier

Hladká múka je skvelou surovinou pre výrobu lacného lepidla na papier. Takéto lepidlo nie je toxické a teda bez akýchkoľvek obáv s ním môžu pracovať aj vaše ratolesti.

Na prípravu potrebujeme 300 ml vody a 100 g preosiatej hladkej múky. Múku za stáleho miešania nasypeme do vody. Ideálne je použiť metličku, aby v zmesi nevznikli hrudky. Privedieme do varu, následne znížime teplotu a varíme, až kým hmota nezhustne. Hotový produkt treba nechať vychladnúť. Najlepšie je skladovať ho v plastovej fľaške alebo tube, odkiaľ sa dá vytlačiť.

V chladničke vydrží aj niekoľko týždňov. Ak sa ním pri používaní zašpiníte, nezúfajte, dá sa totiž ľahko zmyť mydlom a vodou.

Odporúčame: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Vďaka týmto trikom bude ako nová!

2. Hladká múka ako plastelína

Máte doma dieťa, ktoré zbožňuje plastelínu? Nebaví vás stále behať do obchodu a zháňať novú? Ak máte doma múku, nie je na to dôvod. Zdravotne nezávadnú plastelínu si viete vyrobiť aj sami. Do procesu výroby môžete pokojne zapojiť aj vaše deti.

Potrebovať budeme 300 g hladkej múky, 25 g soli, 100 ml vody, 1 lyžičku citrónovej šťavy a 1 lyžicu oleja. Všetky tieto suroviny zmiešame dokopy tak, aby bola hmota hladká a nelepila sa. Ak sa hmota príliš lepí na prsty, pridajte o niečo viac múky. Ak by bola tuhá, pridajte vodu. Na zafarbenie použite potravinársku farbu.

Hotový produkt umiestnite do zatváracieho igelitového vrecka a skladujte v chladničke.

3. Hladká múka ako čistidlo na nerez

Zdá sa vám, že nerezové povrchy vo vašej domácnosti už nie sú tým, čím bývali? Ak sa pýtate, ako vyčistiť nerez, odpoveď je veľmi jednoduchá.

Nerezu vrátite lesk pomocou múky. Stačí, ak ňou posypete povrch a budete po ňom jemne prechádzať suchou handrou. Po zotretí múky sa povrch bude viditeľne lesknúť. Múku môžete takýmto spôsobom využiť nielen na drez či spotrebiče, ale aj na príbor.

Vyskúšajte: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!

4. Hladká múka ako leštič striebra

S nerezom sme si už poradili. Čo ale s inými materiálmi? Ako vyleštiť striebro, mosadz či meď? Opäť zahviezdi múka, z ktorej si spolu so soľou a octom vytvoríme pastu.

Suroviny použijeme v rovnakom pomere, teda napríklad jednu lyžicu múky, soli i octu. Pastu naneste na predmet, ktorý chcete vyleštiť. Nechajte ju zaschnúť a následne vyleštite suchou handrou. Výsledok vás prekvapí. 

5. Hladká múka ako bariéra proti mravcom

Mnoho ľudí trápi, čo použiť na mravce v záhrade alebo v kuchyni. Skvelým pomocníkom je opäť múka. Možno viete, že mravce neznášajú škoricu, no odporná je im aj múka. Nemajú radi jej chuť ani štruktúru, takže ak obsypete vrstvou múky miesta, kadiaľ mravce chodia, budú sa im snažiť vyhnúť.

Nič nepokazíte, ak múku nasypete na police, kde skladujete jedlo. Umiestniť ju môžete aj pod rastliny, po ktorých mravce lozia.  

Pozri aj: Cukor je skvelým pomocníkom! Spoznajte 6 tipov, ako ho využiť netradične


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní