Hubka na riad: 6 spôsobov, ako ju využiť aj mimo kuchyne

Hubka na riad: 6 spôsobov, ako ju využiť aj mimo kuchyne
  • 29.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Hubka na riad je vecou, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Ide o skvelého pomocníka, ktorý pomáha odstrániť neželanú špinu z kuchynského náčinia i rôznych povrchov.

Špongia na riad však má aj množstvo iných možností využitia. Prečítajte si, na čo všetko vám môže poslúžiť.

1. Odlakovač na nechty

Poznáte ten typ odlakovača na nechty s mäkkým vnútrom, do ktorého vložíte prst a otieraním o výplň sa zbavíte starého laku? Túto pomôcku na opakované použitie si môžete vyrobiť z hubky na riad.

Stačí vám na to menší zaváraninový pohárik, špongia, z ktorej odstránite drsnú časť, a samotná tekutina odlakovača. Hubku zrolujte a vložte do pohára. Zalejte odlakovačom tak, aby hubka nasala prípravok. Po použití uzatvorte viečkom, aby tekutina nevyprchala.

2. Závlaha pre rastliny

Hubku vložte na dno kvetináča a zasypte zeminou, do ktorej zasaďte rastlinu. Hubka na dne bude v prípade preliatia zachytávať prebytočnú vodu a korene rastliny chrániť pred nežiaducou hnilobou.

Vytvorí tak v podstate drenážnu vrstvu a v prípade potreby si rastlinka bude z nej schopná ťahať vodu.

Špongiu tiež môžete použiť na naklíčenie semienok. Stačí ju jemne narezať, navlhčiť a do zárezov vložiť semená, napríklad hrach, žeruchu či fazuľku.

Prečítajte si: Kabelka v štýle Balenciaga - alebo najdrahšie vrece na odpadky?

naklíčenie semienok

Zdroj: sk.pinterest.com/MsBrightsides

3. Absorbovanie pachov a vlhkosti

Zápach v chladničke alebo práčke zmiernite, ak obyčajnú hubku na riad posypete jedlou sódou. Vložte do vnútra spotrebičov a nechajte cez noc pôsobiť. Hubka by mala spolu so sódou bikarbónou absorbovať nepríjemný zápach.

Špongia na riad s ľahkosťou pohltí nadbytočnú vlhkosť. Hubku môžete v chladničke nechať aj dlhšie, dôležité je ju pravidelne žmýkať, aby sa vo vlhkom prostredí nemnožili baktérie. Na tento účel môžete použiť aj prírodnú hubku.

4. Ochrana nábytku a podláh pred oderom

V špecializovaných predajniach dostať kúpiť rôzne nálepky, ktoré pripevníte na nábytok v miestach, kde môže dôjsť k poškodeniu. Takúto ochranu si viete vyrobiť aj sami.

Stačí, ak nastriháte mäkkú časť špongie a prilepíte ju napríklad zo spodnej strany nôh stoličiek či stola. Vyhnete sa tak poškriabaniu podlahy nábytkom.

5. Podložka pod zápästie

V dnešnej modernej dobe existujú sofistikované pomôcky, ktoré majú pomôcť uľaviť zápästiu pri práci s počítačovou myšou.

V prípade núdze však zápästie môžete podoprieť aj takou obyčajnou vecou akou je špongia. Využiť môžete rovnako klasickú špongiu ako aj silikónovú.

Inšpirujte sa: Úložné koše a boxy v domácnosti: Ako ich všestranne využiť?

udržanie chladu

Zdroj: sk.pinterest.com/craftymamainme

6. Udržanie chladu

Ak sa chystáte na piknik a potrebujete udržať potraviny v chlade, môžete si vyrobiť jednoduché chladiče. Hubku dobre navlhčite vodou, dajte ju do uzatvárateľného vrecka a vložte do mrazničky.

Výhodou je, že pri rozpúšťaní ľadu hubka spätne nasaje vodu. Hubku z mrazničky môžete použiť aj ako ľadový obklad na odreniny a pomliaždeniny.

Ako udržať hubky čisté?

Tým, že hubka dokáže nasať a udržať vodu, zvyknú sa v nej usídliť a množiť rôzne baktérie. Najlepšie je čistiť ju aspoň raz až dvakrát do týždňa. Môžete tak spraviť v umývačke riadu, kde spustíte program sušenia, vložením do pohára s vriacou vodou alebo ohrevom v mikrovlnke.

Pozri aj: Jedinečný spôsob ako udržať poriadok. Skúste zónové upratovanie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní