TOP tipy ako využiť rastlinný olej doma i na záhrade

TOP tipy ako využiť rastlinný olej doma i na záhrade
  • 22.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Najčastejšie sa rastlinný olej využíva pri varení. Potenciál kuchynského oleja je však oveľa väčší a neobmedzuje sa iba na gastronómiu.

Prečítajte si užitočné tipy, na čo všetko môžete olej použiť v domácnosti a na záhrade. Je pritom jedno, či preferujete repkový, olivový alebo slnečnicový olej. To, čo vďaka nemu dokážete, vás ohromí!

Chráni drevo a dodáva mu lesk

Olej je skvelým pomocníkom na ochranu dreva. Pred nanesením oleja je ideálne drevný povrch ošmirgľovať, aby ste odstránili staré nánosy či nerovnosti.

Stačí ak olej mierne zohrejete a štetcom, hubkou alebo handričkou aplikujete na drevo. Nechajte 5 až 10 minút pôsobiť a následne drevo utrite suchou handrou.

Olej zabráni popraskaniu dreva a chrániť ho bude aj pred zmenou farby. Aplikovať ho môžete na nábytok v interiéri i exteriéri, drevené časti záhradného náčinia i drevené dekorácie.

Ak zmiešate 100 ml oleja, 8 lyžíc octu, 2 lyžice citrónovej šťavy a lyžičku ľubovoľného esenciálneho oleja, vytvoríte si domáci čistič a leštidlo na nábytok.

Najlepšie sa vám zmes bude aplikovať, ak ju nalejete do rozprašovača. Pred použitím nezabudnite fľašku s tekutinou pretrepať. Uchovávajte ju v chladničke.

Vyskúšajte: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Vďaka týmto trikom bude ako nová!

Nerez a liatinové hrnce budú ako nové

Nanesením kvapky oleja na handru či papierovú utierku a následným vyutieraním povrchu nerezových spotrebičov, riadov alebo kuchynského drezu, zabránite vzniku škvŕn a šmúh.

Naolejovanou utierkou môžete prejsť aj po povrchu liatinových panvíc či plechov na pečenie. Po aplikácii oleja vyleštite povrch suchou handričkou. Olej by mal chrániť aj pred koróziou a zanechávaním viditeľných odtlačkov prsta.

Odstráni etikety a samolepky

Každý už azda niekedy premýšľal nad tým, ako odstrániť samolepky alebo etikety. Najčastejšie sa to týka zaváraninových pohárov. Niektorí ľudia ich namáčajú do vody a neskôr drhnú hubkou. Je však aj oveľa jednoduchší spôsob.

Lepidla sa zbavíte, ak samolepku potriete po celej ploche olejom. Nechajte pôsobiť 15 až 30 minút. Následne by malo byť jednoduché etiketu odlepiť alebo jemne zoškrabnúť.

Uvoľní zaseknutý zips

Každý, komu sa už niekedy na oblečení zasekol zips, vie, že ide o veľmi nepríjemnú situáciu. Na otvorenie niekedy nestačí ani hrubá sila.

Pomerne jednoducho by sa mal však dať zips otvoriť, ako po ňom prejdete vatovým tampónom namočeným v oleji. Treba pracovať s opatrnosťou a jemnosťou. Po nanesení oleja skúste zips pomaly rozopínať, zuby by sa mali uvoľniť.

Dodá lesk izbovým rastlinám

Kuchynský olej je ideálny na použitie na rastliny s veľkými listami, ako sú difenbachia, monstera či svokrin jazyk. Tie treba často zbavovať prachu vlhkou handrou, pričom na listoch ostávajú šmuhy.

Riešením je potretie listov olivovým olejom, ktorý nanesiete na handričku alebo vatový tampón. Listy sa rozžiaria. Pozitívom je, že by sa na nich mal menej držať prach.

Prečítajte si: Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

Zabráni množeniu komárov

Ak na záhrade zachytávate dažďovú vodu, viete, že často si rôzne nádoby vyhliadnu komáre. Stojatá voda je totiž ideálnym miestom pre ich reprodukciu.

Množeniu komárov zabránite, ak do nádob nakvapkáte trochu oleja. Bude sa držať na hladine, čo ich odradí od pristátia.

Odstráni z pokožky farbu na vlasy

V prípade, že si farbíte vlasy doma, viete, že niekedy sa nevyhnete zafarbeniu pokožky pigmentom z farby. Najčastejšie ide o uši, oblasť krku a čelo.

Pokožku ochránite tak, že pred farbením potriete tieto miesta olejom. Ak ste na tento krok pozabudli, nezúfajte. Olej pomerne ľahko odstráni farbu aj neskôr.

Najlepší efekt dosiahnete, ak olej zmiešate s cukrom. Vytvoríte tak peeling, ktorý odstráni fľaky po farbení vlasov.

Pozri aj: Staré tehly nevyhadzujte! Máme pre vás tipy, ako ich využiť v záhrade


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní