Prenájom auta na dovolenku: Všetko, čo potrebujete vedieť!

Prenájom auta na dovolenku: Všetko, čo potrebujete vedieť!
  • 28.07.2022
  • Veronika Nemčeková

Prenájom auta na dovolenku je pre mnohých spôsob, ako si užiť voľno naplno a pohodlne. S autom ste flexibilnejší a môžete program prispôsobiť svojim preferenciám a potrebám.

Na čo všetko by ste mali myslieť, ak zvažujete využiť služby autopožičovne? Poradíme vám, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam!

Ujasnite si, čo chcete

Prvým krokom pred prenajatím auta je ujasniť si, aké máte požiadavky. Budete auto potrebovať na cestovanie do zahraničia alebo si ho vyzdvihnete priamo v cieľovej destinácii? Podľa toho potom zvoľte požičovňu áut.

Dôležité sú tiež technické parametre a typ vozidla. Ak cestujete na dlhšie vzdialenosti, príp. s viacerými ľuďmi, oplatí sa zarezervovať si väčšie auto, v ktorom sa budete cítiť pohodlne.

Možno máte chuť na dobrodružstvo a zaujímate sa o prenájom obytného auta. Karavany však bývajú v letných mesiacoch často vybookované. Zväčša si ich treba objednať v predstihu.

Je na vás, či preferujete manuálne radenie alebo automat. Klimatizácia je väčšinou už samozrejmosťou. Ak máte malé deti, budete potrebovať autosedačku. A čo diaľničná známka alebo navigácia?

Prečítajte si: Elektrické kolobežky pre každého? Toto musíte ovládať, ak na nich chcete jazdiť!

Prenájom je ideálne dohodnúť v predstihu

Ak ste sa rozhodli na dovolenku cestovať lietadlom a prevziať si auto až vo vybranej cieľovej destinácii, skúste si prenájom auta dohodnúť vopred. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu z toho, či budete mať nejaké vozidlo k dispozícii.

S výberom vhodnej spoločnosti vám môže pomôcť cestovná kancelária, rôzne špecializované agentúry či online vyhľadávače. Hravo to teda zvládnete aj sami.

Ak si auto objednáte vopred, budete vedieť, s akou sumou máte počítať. Skoršia rezervácia tiež môže znamenať väčší výber a výhodnejšie ceny. Výnimkou sú akciové ceny prenájmu odrieknutých áut inými dovolenkármi. Na to, že niekto svoju rezerváciu zruší, sa však nemôžete spoliehať.

Požičovne áut nájdete zväčša na každom letisku. Výhodnejšie ceny zvyknú mávať menšie firmy, ktoré sídlia niekoľko kilometrov od letiska. Na tieto miesta väčšinou premáva kyvadlová doprava. Autopožičovne majú aj väčšie turistické letoviská. Poradiť sa môžete s delegátom alebo miestnymi.

Odporúčame: Zelené cestovanie si zamilujete, poďakuje sa vám aj planéta!

Podmienky prenájmu

Pri objednaní prenájmu je dôležité oboznámiť sa s podmienkami. Poriadne si preštudujte, koľko zaplatíte za doplnkové služby. Ujasnite si aj to, či môže mať vozidlo viacero vodičov, ktorí sa budú striedať. Niektoré autopožičovne si účtujú poplatok, ak je vodičom osoba mladšia ako 26 rokov.

Ďalším z parametrov, ktoré by ste si mali všímať, je tankovacia politika. Nepísaným pravidlom je vziať si a následne odovzdať auto s plnou nádržou. V opačnom prípade je možné, že budete požičovni musieť doplatiť rozdiel.

Pozri aj: Kam na letnú dovolenku? Tu sú TOP tipy na tie najkrajšie pláže sveta!

Najjednoduchšie je objednať si auto s neobmedzeným počtom najazdených kilometrov. Niektoré firmy majú stanovený limit. Ak ho prekročíte, platíte.

Za rezerváciu auta si požičovne môžu pýtať zálohu, ktorá môže byť v prípade zrušenia objednávky nevratná. Auto by ste si mali prísť vyzdvihnúť v dohodnutom čase, ak viete, že budete meškať, kontaktujte autopožičovňu. Mohlo by sa totiž stať, že auto ponúknu niekomu inému.

V podmienkach prenájmu si tiež poriadne prečítajte, čo všetko je zahrnuté v poistke auta. V prípade, ak je podľa vás poistné krytie nepostačujúce, informujte sa o možnosti auto dopoistiť či už priamo u prenajímateľa alebo u konkrétnej poisťovne.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 02:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 16:37

KS
karma
133.00

Takú možnosť sme zatiaľ ešte neskúšali.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní