Zmeniť zamestnanie? 10 dôvodov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa!

Zmeniť zamestnanie? 10 dôvodov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa!
  • 06.10.2022
  • Veronika Nemčeková

Rozhodnutie zmeniť zamestnanie je pre mnohých ľudí stresujúce. Je na to ten správny čas? Mám to urobiť? Tieto a podobné otázky mátajú ľudí, ktorí sa odhodlávajú odísť z práce a nájsť si inú.

V práci trávime veľa času, je preto úplne prirodzené, že sa pri jej vykonávaní chceme cítiť čo najpríjemnejšie. Prečítajte si, kedy by ste mali začať uvažovať nad zmenou a čo všetko vám môže pomôcť sa rozhodnúť.

Časy sa zmenili

V „dobách minulých“ ľudia často zostávali pri jednej profesii a dokonca aj na jednom mieste, takpovediac, celý život. Dnešný trh práce je však oveľa dynamickejší. Ak vás trápi, ako si nájsť zamestnanie, vedzte, že to vôbec nemusí byť také náročné, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Zatiaľ, čo pár rokov dozadu museli ľudia aktívne hľadať a posielať do firiem žiadosti o zamestnanie, v súčasnosti je bežné, že si práca nájde vás. Môže sa stať, že vás oslovia takzvaní „headhunteri“ a ponúknu vám miesto.

Stačí, ak svoj životopis poskytnete personálnym agentúram či portálom zaoberajúcim sa inzerciou voľných pracovných miest alebo zdieľate informácie o svojich pracovných skúsenostiach na sociálnych sieťach.

Nová doba prináša nové možnosti, to ale neznamená, že budete čakať, kým niekto niečo spraví za vás. Aktívny prístup k hľadaniu práce je vždy vítaný a zvyšuje vám šance na úspech. Môžete reagovať na pracovné ponuky na rôznych weboch alebo sami osloviť konkrétnu firmu.

Prečítajte si: Ako sa mozog vyrovnáva s mnohojazyčnosťou? Zistenia prekvapia!

Ako často meniť prácu?

Podľa prieskumu realizovaného v USA, vystrieda priemerný človek za život asi dvanásť zamestnaní. U jedného zamestnávateľa pritom zvyčajne vydrží zhruba štyri roky. Pre kariérnu zmenu sa najčastejšie rozhodujú ľudia okolo štyridsiatky.

To, ako často by mal človek meniť prácu, sa so stopercentnou istotou povedať nedá. Každý človek je iný a každý má iné potreby a preferencie. Ako sa vraví, ak to, čo robíte, máte radi, nie je čo riešiť. Uvažovať o zmene však nie je zlé a často má rozhodnutie ísť inou cestou pozitívny vplyv aj na súkromný život.

10 dôvodov pre zmenu práce

Ako sme už spomenuli, každý človek má iné nastavenie, preto sa aj dôvody pre zmenu práce môžu u rôznych ľudí líšiť. Vybrali sme pre vás desať znakov, ktoré by ste si mali všímať a ktoré vám môžu pomôcť rozhodnúť sa, či si máte vybrať nové zamestnanie. Môžu byť pre vás varovným signálom, že niečo nie je v poriadku.

  1. Pracovná náplň vás nenapĺňa a do práce chodíte nasilu. Povinnosti plníte pomaly a s odporom.
  2. Práca vás zahlcuje natoľko, že vám narúša súkromný život. Nemáte čas na oddych, koníčky, rodinu či priateľov.
  3. Nezapadáte do kolektívu a vaši kolegovia vám to patrične dávajú najavo. Zažívate šikanu či obťažovanie.
  4. Tvrdo pracujete, no zamestnávateľ vám neumožní kariérne rásť, napriek tomu, že vie, že o to stojíte.
  5. Práca vás stresuje alebo vyčerpáva, zle spíte, máte bolesti chrbta, hlavy či rôzne iné zdravotné komplikácie.
  6. Nedostáva sa vám patričného uznania, aj napriek tomu, že dosahujete skvelé výsledky. Vaše nápady a návrhy na zlepšenie nikto neberie do úvahy. Nadriadení vás neberú vážne.
  7. Vaše platové ohodnotenie nie je adekvátne.
  8. Nesúhlasíte s vnútornou politikou firmy alebo vedením.
  9. Firma dlhodobo zápasí s finančnými problémami, nevypláca vám mzdu alebo škrtá benefity.
  10. Ste svedkom podvodných praktík, neférového jednania alebo podplácania.

Pozri aj: Otázky na pohovore vás už neprekvapia. Takto odpoviete s ľahkosťou! 

Všade je niečo

Mnoho ľudí tvrdí, že neexistuje dokonalé zamestnanie a všade sa nájde niečo, s čím nemusíte byť spokojní. Rovnako ako v živote aj pri práci platí, že je to z veľkej časti o vnútornom nastavení daného jedinca. Ak sa rozhodnete vidieť to zlé, budete vidieť iba chyby. Ak sa ale naopak zameriate skôr na pozitíva, bude sa vám do veľkej miery pracovať lepšie.

Nejde, samozrejme, o to, aby ste si nasadili ružové okuliare a prehliadali veci, s ktorými nie ste stotožnení. Sťažovať sa a frflať dokáže azda každý. Zasadiť sa o pozitívnu zmenu však už pre mnohých nie je také jednoduché. Vraví sa, že ak chceme zmeniť svet, musí každý začať najprv od seba. Ak to nepomôže, alebo máte pocit, že sa potrebujete posunúť ďalej, je to na vás.

Alternatívne riešenia

V prípade, že nechcete odísť zo súčasného zamestnania, no cítite, že potrebujete zmenu. Skúste porozmýšľať nad alternatívnymi riešeniami, ako sú:

  • zvýšenie kvalifikácie alebo rekvalifikácia – všetko, čo sa naučíte, sa vám môže zísť. Prečo teda nerozšíriť svoje vedomosti či už z oblasti, v ktorej pracujete alebo sa priučiť niečo z iného odvetvia?
  • práca z domu – ak vám nevyhovuje pracovať v priestoroch zamestnávateľa a prácu by ste vedeli vykonávať aj z domu, pričom mnohokrát oveľa efektívnejšie, skúste porozmýšľať nad takouto zmenou. 
  • zmena oddelenia – ak vás práca, ktorú v súčasnosti vykonávate už nenapĺňa, no vo firme máte zaujímavé voľné pozície na iných oddeleniach, skúste sa presunúť. 
  • zmena pracovného úväzku – zákonník práce umožňuje pracovať aj na kratší pracovný úväzok, ak by vám to malo pomôcť, skúste pracovať menej hodín. 

Odporúčame: Na rande rovno z práce? Takto budete vyzerať božsky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní