Najzdravšie potraviny podľa krajín: Konzumujete ich všetky?

Najzdravšie potraviny podľa krajín: Konzumujete ich všetky?
  • 19.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Každá krajina na svete má svoju tradičnú receptúru obľúbených jedál, ako aj potraviny, ktoré sú pre ňu typické. Gastronómiu a potraviny jednotlivých kultúr si zvykneme vychutnávať na výletoch či dovolenkách za hranicami. Výhodou dnešnej doby ale je, že potraviny z rôznych kútov sveta si už vieme dopriať aj u nás doma.

Ponuka v obchodoch je naozaj bohatá, a preto za niektorými potravinami už nemusíme cestovať. Viete ale, ktoré potraviny podľa rôznych krajín sú najzdravšie? Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si ich zoznam.

Odporúčame: Cícer patrí k najzdravším strukovinám. Prečo z neho variť častejšie?

olivy

Zdroj: Shutterstock®

Olivy a olivový olej – TALIANSKO

Olivy sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov a telu prospešných látok. Obsahujú vitamíny A a E, železo, vápnik, draslík, horčík, antioxidanty, prírodnú vlákninu, ako aj nenasýtené mastné kyseliny.

Znižujú cholesterol, čím chránia telo pred srdcovocievnymi chorobami. Olivy sú aj zárukou dlhovekosti – možno aj preto nám niektorí lekári odporúčajú dávkovať si olivový olej každý deň, či už do jedla, do šalátov, alebo len tak, na suchý chlieb.

Lososy a slede – ISLAND

Obyvatelia Islandu patria nielen medzi najšťastnejších, ale aj najzdravších ľudí na svete. Možno je to aj práve preto, že vo vysokej miere konzumujú ryby, konkrétne pre nich typické lososy, makrely či slede. Sú to mastné druhy rýb, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. A tie veľmi prospievajú činnosti srdca.

Tieto ryby v sebe obsahujú aj veľké množstvo živín a kvalitných bielkovín. Konzumácia rýb má blahodarné účinky nielen na kardiovaskulárny systém, ale znižuje aj predpoklad vzniku depresií, demencie, ale aj ďalších civilizačných ochorení.

Čučoriedky – KANADA

Pestovanie a konzumácia čučoriedok sa stáva čoraz viac častejšou už aj v našich zemepisných šírkach. Čučoriedky sú veľmi zdravé – obsahujú antioxidanty, potláčajú infekcie a zápaly predovšetkým močového ústrojenstva, podporujú činnosť mozgu, chránia zrak a pomáhajú pri zápche. To však nie je všetko!

Pravidelnou konzumáciou čučoriedok si vieme prirodzene znížiť takzvaný zlý cholesterol, ale aj dezinfikovať ústa. Taktiež čistia krv a majú upokojujúce účinky na náš nervový systém.

Quinoa – PERU

Tejto zdravej potravine sa hovorí aj „zlato Inkov“. Ako jedna z mála rastlinných potravín obsahuje kompletný proteín, je veľmi výživná. Kompletný proteín v sebe obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo nedokáže produkovať, a preto ich musíme prijímať v strave.

Quinoa je bohatá aj na ďalšie telu prospešné látky, ako je napríklad vitamín B, horčík, draslík, fosfor, vápnik, ale aj železo. V našom tele podporuje trávenie a pomáha pri udržiavaní zdravých vlasov. A vedeli ste, že quinoa neobsahuje žiadny lepok?

Zaujme vás: Každý partnerský vzťah má svoje fázy. Poznáte ich všetky?

makadamové orechy

Zdroj: Shutterstock®

Makadamové orechy – AUSTRÁLIA

V našich končinách je konzumácia rôznych druhov orechov veľmi populárna. Niektoré z nich si vieme dopestovať aj doma, po iných siahame v obchodných reťazcoch. Výber je dnes už naozaj široký, avšak s ohľadom na naše zdravie by sme mali voliť ich nesolenú verziu, teda NATURAL.

S výberom ide ruka v ruke, žiaľ, aj cena orechov, a možno aj preto si niektoré druhy nedoprajeme až tak často. Do tejto skupiny patria aj makadamové orechy, ktoré sú austrálskym pokladom. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, B, E, horčík, železo, vápnik. Znižujú cholesterol, sú prospešné pre náš kardiovaskulárny systém a zlepšujú imunitu, koncentráciu, ale aj pamäť.

Ak si denne doprajeme aspoň zopár makadamových orieškov, prípadne makadamový olej, účinky sa nepochybne onedlho dostavia.

Kurkuma – INDIA

Kurkuma je korenie, ktoré konkrétne v Indii vyniká nad všetkými ostatnými. Lieči kĺby i rakovinu, podporuje trávenie, posilňuje kĺby, chrupavky a kosti. Má v sebe veľa antioxidantov. Aj preto posilňuje imunitu, podporuje funkciu dýchacieho a kardiovaskulárneho systému, a má blahodarný vplyv aj na nervový systém.

Kurkuma je prospešná aj na kvalitu kože. Možno aj to je dôvod, prečo si ju mnohí z nás pridávajú do jedla, prípadne ju užívajú v kapsulách ako výživový doplnok.

Zázvor – SINGAPUR

Zázvor aj spolu s kurkumou sú v Singapure nenahraditeľné zdravé potraviny. Obe totiž majú protizápalové účinky a stimulujú krvný obeh. Zázvor je výborný pomocník pre naše telo. Posilňuje imunitný systém, zabraňuje vzniku vredov v žalúdku, pomáha zmierňovať astmu a znižuje aj bolesti spôsobené artritídou.

Jedným z jeho najväčších benefitov je, že spomaľuj nástup neurodegeneratívnych ochorení, ako sú napríklad demencia, Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Zázvor totiž znižuje oxidačný stres a zápal. Najideálnejšie je siahnuť po čerstvom zázvore, pretože jeho sušená verzia obsahuje iba zlomok všetkých týchto cenných živín, a teda má aj oveľa slabšie účinky.

Odporúčame aj: Recepty z kelu - lacné, rýchle, zdravé a hlavne vynikajúce!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní