Spánková prokrastinácia: Pozor, nejde o problém, ale diagnózu „workoholikov“

Spánková prokrastinácia: Pozor, nejde o problém, ale diagnózu „workoholikov“

Zdvihnite ruku, ak si často hovoríte, že „deň má jednoducho málo hodín“ a že by ste potrebovali ešte pár hodín navyše, aby ste všetko stihli. A koľkokrát ste si to povedali za posledné obdobie? Síce idú Vianoce a s nimi prichádza aj predvianočný stres, ale to by nemalo vplývať na naše fungovanie a predovšetkým nie na náš spánok!

Budíte sa unavení, ste podráždení a navyše máte pocit, že aj menej produktívni? Potom je možné, že máte dočinenie so spánkovou prokrastináciou. A nebojte, nejde o žiaden problém so spánkom či spánkovú poruchu, akou je napríklad aj spánkové apnoe.

Spánková prokrastinácia je jav, pri ktorom človek odkladá odchod do postele len pre to, aby sa mohol venovať iným činnostiam, na ktoré nemá počas dňa dostatok času. To znamená, že sa venuje zábave na úkor spánku.

Pozri aj: Keanu Reeves ako šľachetný človek: Čím si táto MEGA STAR získava srdcia svojich fanúšikov?

Odkiaľ pochádza spánková prokrastinácia?

Termín spánková prokrastinácia bol zavedený v roku 2014. Prvýkrát sa začal používať v Číne na opis toho, ako ľudia, ktorí pracujú 12 a viac hodín denne následne zostávajú hore dlho do noci, aby sa mohli venovať aj svojim záľubám či iným činnostiam.

Tento termín sa stal taký populárny, že sa rozšíril po celom svete, a to najmä po vypuknutí pandémie COVID-19. Spánkovú prokrastináciu často opisujú ako niečo, čo sa deje, keď ľudia, ktorí nemajú veľkú kontrolu nad svojím denným životom, odmietajú ísť spať skôr, aby získali späť určitý pocit slobody – a to počas neskorých nočných hodín.

Príznaky spánkovej prokrastinácie

Ponocovanie ešte nemusí byť znakom spánkovej prokrastinácie. Výskumníci naznačujú, že spánkovú prokrastináciu definujú tri kľúčové znaky:

  • odkladanie spánku musí znížiť celkový čas spánku človeka za noc,
  • odkladanie odchodu na spánok nie je spôsobené žiadnym iným dôvodom – napríklad chorobou, ktorá by mohla spánok ovplyvniť,
  • ľudia, ktorí trpia spánkovou prokrastináciou si plne uvedomujú, že môže mať na nich negatívny dopad, no aj napriek tomu sa nerozhodnú ľahnúť si do postele o niečo skôr.

Spánková prokrastinácia môže mať rôzne dôvody. Všetko závisí od situácie a dôvodov, prečo môže mať niekto potrebu zostať hore do neskorých hodín. Pre rodičov malých detí môže byť toto jediný čas, kedy si môžu konečne po celom dni sadnúť a vyložiť nohy, popritom čítať knihu alebo si pozrieť dobrý seriál. Pre ľudí s hektickým pracovným rozvrhom môže byť večerné leňošenie na gauči jediným časom na neštruktúrovaný oddych.

Ba nie je nič nezvyčajné, keď mnohí večerný čas obetujú na svoje koníčky alebo iné aktivity. Samozrejme, na úkor spánku! Avšak, aj spánková prokrastinácia môže mať rôzne podoby. Jedna z foriem zahŕňa odloženie ukladania sa do postele – z dôvodu upratovania, pozerania filmu a pod. Druhou formou je odkladanie času na spánok, keď už ste v posteli – kvôli sledovaniu videí na mobile či noviniek na sociálnych sieťach.

Ako môže spánková prokrastinácia ovplyvniť naše zdravie?

Možno sa vystavujete riziku spánkovej deprivácie, čo je stav, keď sa dostatočne nevyspíte. Dospelí jedinci potrebujú denne približne 7 až 9 hodín spánku. Deti a dospievajúca mládež o niečo viac.

Nedostatok spánku sa môže podpísať vo všetkých oblastiach nášho života – vzťahoch, práci či dokonca sa môže podpísať aj pod únavu za volantom. Okrem pocitu únavy sa u vás môže v dôsledku spánkovej prokrastinácie prejaviť:

  • nižšia pozornosť a pomalšie myslenie,
  • problémy s pamäťou (ťažšie zapamätávanie si),
  • stres a úzkosť,
  • podráždenosť.

Z dlhodobého hľadiska sa môže nedostatok spánku podpísať aj pod závažnejšie zdravotné problémy, ako sú:

  • ochorenia srdca,
  • cukrovka,
  • obezita,
  • slabší imunitný systém,
  • rôzne bolesti (hlavy, svalov, chrbtice,...),
  • problémy s hormónmi,
  • duševné ochorenia (napr. depresia)

Neprehliadni: Siamské dvojičky: Tieto sestry spolu žijú už 22 rokov! Ako zvládajú randenie a bežný život?

Koho spánková prokrastinácia ovplyvňuje najviac?

Spánkovej prokrastinácii sa z času na čas venujeme asi všetci. Najčastejšie však tí, čo majú vysoko stresujúce zamestnanie. Tí, ktorí pracujú dlhý čas, ale aj rodičia, ktorí majú počas dňa málo času pre seba. To je však len zlomok tých, čo sa prokrastinácie dopúšťajú.

Často začína v malom. Najskôr jedinec zostane dlhšie hore len 10 či 15 minút, aby si mohol prečítať novinky na sociálnych sieťach. Postupne sa to však zmení na hodinu či dve. Časom sa môže stať, že bude hore do skorých ranných hodín, pričom sa bude venovať nepodstatným veciam.

Ako sa zbaviť toho návyku?

Spánkovú prokrastináciu spoznáte vtedy, keď si budete neustále posúvať spánok a na druhý deň sa budete cítiť unavení. Síce sa zobudíte možno na pocit vyspato, ale nebudete môcť sústrediť sa a byť produktívni. Alebo sa môžete cítiť unavene po celý deň. Ako sa teda spánkovej prokrastinácie zbaviť? Síce sa to ľahšie hovorí ako vykonáva, na postupne sa tohto zlozvyku zbavíte.

  • Vtesnajte do dňa chvíle oddychu – nech už máte akokoľvek zaplnený diár, nájdite si čas na chvíľku oddychu. Stačí aj len pár minút, počas ktorých doslova vypnete a budete relaxovať.
  • Pred spaním dodržiavajte „relaxačný režim“ – je dôležité, aby ste sa pred spaním uvoľnili. Nenechajte sa ovplyvniť modrým svetlom, pretože to môže byť príčinou, prečo sa vám nechce zaspať. Doprajte si skôr relaxačný kúpeľ alebo aromaterapiu.
  • Naučte sa hovoriť NIE – stanovte si priority a zvyšok delegujte.
  • Oddeľujte domáci a pracovný život – nastavte si hranice v práci a nenoste si ju domov.  

Zaujme ťa aj:  Škorica s medom ako liek na všetko: Pozor na odvrátenú stránku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Andrea Hrtúsová 09.12.22 13:59

AH
karma
115.00

Zaujímavý článok. Aj ja som si posúvala čas na spanie, nakoľko cez deň nemám čas na svoje záľuby. Ako vidím, budem si musieť čas pre seba jednoducho nájsť v priebehu dňa.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 19.01.23 10:02

karma
-1.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní