Gumové šialenstvo s názvom Crocs: Prečo sa táto obuv teší tak veľkej obľube?

Gumové šialenstvo s názvom Crocs: Prečo sa táto obuv teší tak veľkej obľube?
  • 07.06.2023
  • Michaela Kožáková

Pre niekoho vrchol nevkusu, pre iného praktická letná obuv. Topánky značky Crocs sú na trhu už 23 rokov a za ten čas si prešli všetkým od kritiky cez nenávisť až po obdiv a popularitu. 

Či už ich milujeme alebo nie, musíme uznať, že každým rokom ich môžeme čoraz viac vidieť na nohách všetkých vekových kategórií. A to nielen u „obyčajných ľudí", ale i influencerov, milovníkov módy a celebrít.

Prečo sa Crocsy tešia tak veľkej popularite a kde sa vlastne vzali?

Neprehliadni: Leto klope na dvere! Priprav sa na sezónu – plavky s dlhým rukávom sú horúcim trendom!

Prečo je Crocs obuv taká obľúbená?

Crocs je okamžite rozpoznateľná ikonická značka obuvi s typickým dizajnom. Niektorí sa však pri pohľade na tieto zvláštne šľapky škriabu na hlave. Prečo sú Crocs tak populárne?

Crocs boli pôvodne navrhnuté ako topánky pre nosenie na palube lode. Vďaka materiálu sa ľahko sušili a podošvy boli protišmykové, čo z nich urobilo perfektné topánky pre prácu na lodi. Okamžite si získali priazeň aj kuchárov a pracovníkov nemocníc. Tento pár topánok im totiž umožnil zostať na nohách viac ako osem hodín bez toho, aby cítili bolesť chodidiel, členkov a nôh. 

„Kroksy" sú obľúbené vďaka svojej praktickosti, všestrannosti, pohodliu, rôznym dizajnom, dlhotrvajúcim a odolným materiálom. Sú skvelou voľnočasovou obuvou, nešmýkajú sa, nezapáchajú a veľmi ľahko sa čistia. Sú tiež súčasťou módnych trendov a nosia ich supermodelky, módne ikony, rapperi a ďalšie celebrity a známe tváre.

Kde sa Crocsy vzali?

Spoločnosť Crocs založili v roku 2002 traja inovátori: Scott Seamans, Lyndon Hanson a George Boedbecker Jr. Na výrobu tejto obuvi používali nový materiál s názvom Croslite. Prvý model topánok The Beach, bol na trh uvedený v tom istom roku a 200 párov, ktoré vyrobili, bolo ihneď predaných.

V októbri 2006 kúpili aj spoločnosť Jibbitz, výrobcu populárnych doplnkov, ktoré sa zacvaknú do otvorov topánok Crocs. Potom pokračovali v získavaní rôznych ďalších spoločností v obuvníckom a módnom priemysle, aby rozšírili svoju značku a sortiment.

Viacerí módni kritici a spravodajské kanály spopularizovali nenávisť k značke a označili topánky Crocs za „škaredé“. Akcie spoločnosti v roku 2008 kvôli tomu klesli. Avšak i negatívna reklama je reklama a aj vďaka nej je dnes Crocs ikonickou obuvou.

V priebehu nasledujúcich desiatich rokov (2008 – 2018) predal Crocs viac ako 700 miliónov párov. Popularita Crocs ešte viac vzrástla v roku 2021, keď zaznamenali obrovský comeback, kedy sa topánky objavili na nohách známych osobností ako Kendall Jenner, Heidi Klum či Hailey Bieber.

Niekoľko rapperov spolupracovalo s touto značkou obuvi a výsledkom boli úžasné nové dizajny, ktoré za vypredali za pár dní. S Crocs spolupracovalo aj množstvo ďalších celebrít vrátane Justina Biebera a Bad Bunnyho. Dokonca vzbudili záujem britskej módnej ikony Victorie Beckham a speváčky Ariany Grande.

Veľké módne značky ako Balenciaga tiež spolupracovali so značkou na vytvorení extravagantných párov topánok na platforme. Crocs nielenže zaútočili na hudobný a módny svet, ale v roku 2020 sa im podarilo spolupracovať s gigantom rýchleho občerstvenia KFC, čo ešte viac posilnilo ich svojrázny imidž.

Pozri aj: Móda tohto leta sa nesie v 5 farbách: Ak ich zvolíš a zakomponuješ do šatníka, budeš štýlová

Crocsy

Zdroj: PINTEREST/ Flame\'s favorites,,PINTEREST/highsnobiety.com,

Pohodlné, univerzálne, ale aj šialené

Do dnešného dňa značka Crocs predstavila niekoľko modelov a rád od klasického páru až po šľapky so špeciálnou podrážkou či dizajnom. Nájdu sa medzi nimi aj celkom šialené kúsky, ktoré by si len málokto obul.

Jedny z nich napríklad vznikli vyššie spomínanou spoluprácou so známym reťazcom rýchleho občerstvenia. Crocs mali charakteristický motív chrumkavých kuracích stehien. Všetkých nadšencov módy pravdepodobne pobúrili aj Crocs topánky na podpätku.

Kde kúpiť Crocsy? Ak tie svoje ešte nemáte, môžete ich nájsť skoro v každej predajni s obuvou alebo aj na internetových stránkach. Či už ich využijete ako plážovú obuv, pri grilovačke alebo počas sobotňajšieho nákupu, určite oceníte ich pohodlnosť a všestrannosť.

- Anketa

VLASTNÍTE AJ VY CROCS TOPÁNKY?

Odpovedalo 25 ľudí  

Áno, nosím ich počas celého leta
44%
Nemám ich ešte, ale premýšľam, že si ich kúpim
28%
Nepáči sa mi tento druh obuvi
28%
Crocs

Zdroj: PINTEREST/usmagazine.com

Crocs

Zdroj: PINTEREST/Blonda_T

Crocs

Zdroj: PINTEREST/dailymail.co.uk

Crocsy

Zdroj: PINTEREST/crocs.com

Crocs

Zdroj: PINTEREST/thecut.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 09.06.23 07:33

KK
karma
105.00

Tento typ obuvi nosím iba doma na záhrade.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 03.07.23 20:07

MR
karma
109.00

No ja neviem, neviem prísť na chuť tejto obuvi, nepáči sa mi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní