Ako uvariť ryžu v rúre? Tento trik musíte poznať, jednoduchšie to už nejde!

Ako uvariť ryžu v rúre? Tento trik musíte poznať, jednoduchšie to už nejde!

Vedeli ste o tom, že viac ako pätina skonzumovaných kalórií ľuďmi pochádza z ryže? Ryža siata a jej rôzne odrody patria k najvýznamnejším obilninám sveta, hoc pôvod možno hľadať v tropickej a subtropickej Ázii. Zrná ryže sú významnou potravinou, pre vyše polovicu ľudstva tvoria prakticky základ jedálnička. Ryžu možno pripraviť rôznorodými spôsobmi. Tradičné je varenie vo veľkom množstve vody, prípadne dusenie s menším podielom vody. Skvelým pomocníkom sú dnes napríklad aj ryžovary. Takto pripravená ryža sa používa bežne ako príloha k rozmanitým jedlám.

Niekedy sa však ryža pripravuje aj trošku inými spôsobmi, najmä ak ju neplánujeme podávať ako prílohu. Príkladom je rizoto (najmä to pôvodné talianske), pri ktorom sa ryža s ďalšími surovinami postupne podlieva vývarom a pripravuje sa tak hlavné jedlo. Varením ryže v mlieku zase možno uvariť chutnú mliečnu ryžovú kašu, ideálnu na raňajky.

Vráťme sa ale k príprave ryže ako prílohe. Mnohým varenie tejto obilniny nerobí žiadne problémy. Avšak, pravdou je, že varenie ryže nie je úplne najjednoduchšie a najmä tým, ktorí nie sú v kuchyni až takí zbehlí, to môže robiť problém. Ak nie je príprava ryže vašou šálkou kávy a neraz vám prihorela, prípadne si chcete uľahčiť varenie ryže, skúste jej prípravu v rúre na pečenie. Je to úplne jednoduché a zvládne to aj začiatočník!

Prečo zaradiť ryžu do jedálnička?

V súčasnosti poznáme okolo 10 000 kultivarov ryže siatej, ktorých zrná sa môžu mierne líšiť, napríklad tvarom, farbou, dokonca chuťou či obsahom živín. Vieme, že v obchodoch nenájdeme len guľatozrnnú a dlhozrnnú ryžu, ale i rôzne špeciálne typy, ako parboiled, jazmínovú, basmati či arborio. Rôzne typy ryže sú dostupné v lúpanej verzii, čo je vlastne bežná biela ryža zbavená šupiek, otrúb a klíčkov, ale aj v prírodnej nelúpanej verzii. Takúto ryžu označujeme aj ryža natural či hnedá alebo celozrnná ryža. 

Jednotlivé typy ryže sa môžu líšiť nutričnými hodnotami. Za výživnejšie sú spravidla považované celozrnné druhy ryže. Keďže zrná takejto ryže nie sú olúpané, brúsené či leštené, uchovávajú si vyšší podiel minerálov a vitamínov. Vskutku netradičným typom ryže je ryža parboiled, ktorá síce je olúpaná, no pripravuje sa niekoľkofázovou hydrotermickou úpravou zrna a pôsobením vysokotlakovej pary. Proces výroby tejto ryže zabezpečuje pretlačene vitamínov a minerálov (až 80 % z ich množstva) z povrchu do vnútra zrna. 

Avšak, ryža vo všeobecnosti, nech hovoríme o akomkoľvek type, predstavuje výživnú potravinu, ktorá je v jedálničku vítaná. Ryžu sa oplatí do stravy zahrnúť, pretože:

  • je zdrojom zložených sacharidov, telu tak vie doplniť dostatok energie,

  • obsahuje vlákninu (vo vyššom množstve nelúpaná ryža), ktorú potrebujeme pre dobrú činnosť čriev,
  • telu doplní bielkoviny,
  • nenadúva a je dobre stráviteľná, vhodná aj pri žalúdočných či žlčníkových ťažkostiach,
  • ide o nízkotučnú potravinu vhodnú aj do diétnejšieho jedálnička,
  • je prirodzene bezlepková (vhodná aj do jedálnička celiatikov alebo osôb s intoleranciou lepku),
  • obsahuje viaceré vitamíny skupiny B,
  • je zdrojom horčíka, zinku, medi, draslíka, mangánu a iných minerálov a stopových prvkov (vo vyššom množstve nelúpaná ryža).

Ako na prípravu ryže v rúre?

Ak máte problém s prípravou ryže alebo chcete vyskúšať niečo nové, skúste prípravu ryže v rúre. Je to veľmi jednoduchý spôsob prípravy ryže, či už guľatozrnnej alebo dlhozrnnej. V rúre si pokojne môžete pripraviť aj basmati, jazmínovú alebo spomínanú parboiled ryžu. V rúre uvarená ryža je krásne sypká. Basmati či jazmínová ryža majú po uvarení prirodzene lepivejšiu konzistenciu, takže ani po príprave v rúre nebudú úplne sypké, ale na druhú stranu nebudú ani zlepené.

A ako teda na prípravu ryže v rúre? V jednoduchosti povedané, príprava ryže pomocou rúry na pečenie spočíva v tom, že ryžu najskôr trošku opražíme v hrnci na sporáku, následne zalejeme vodou, privedieme k varu, zakryjeme a dáme do rúry. Z rúry už vytiahneme perfektne uvarenú a krásne sypkú ryžu. Držať sa môžete nasledujúceho postupu. Množstvo ryže si môžete upraviť podľa potreby, len sa držte pomerov.

Suroviny:

  • 500 g ryže

  • 750 ml vody
  • soľ
  • olej

Postup: Ryžu si niekoľkokrát premyjeme pod studenou tečúcou vodou a necháme ju odkvapkať. V hrnci, ktorý je spolu s pokrievkou vhodný aj do rúry, si rozpálime olej (max asi 50 ml). Následne na ňom krátko opražíme ryžu za stáleho miešania. Keď začne byť sklovitá, zalejeme ju vodou a pridáme soľ. Na uvedené množstvá postačí asi 1 až 1,5 ČL soli. Ryžu poriadne premiešame a privedieme k varu.

Hneď ako ryža zovrie, zakryjeme ju a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na 20 minút. Keď ryžu po dvadsiatich minútach vyberieme, hneď ju varechou zľahka premiešame a necháme ešte 15 minút pod pokrievkou spariť na kuchynskej linke. Vďaka tomu sa krásne oddelí aj od stien hrnca. Po pätnástich minútach môžete ryžu ešte raz premiešať a podávať. 

Odporúčame: Pečené bataty na 5 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?

Vylepšite chuť ryže jednoduchými spôsobmi

Pri príprave ryže v rúre sa dá použiť viacero surovín a ingrediencií, ktoré chuť ryže ešte vylepšia alebo ju nejako ozvláštnia.

  • V prvom rade odporúčame použiť cibuľku. Pri príprave 500 g ryže postačí jedna stredne veľká cibuľa. Nakrájame ju nadrobno a opražíme na oleji v hrnci. Následne k cibuľke pridáme aj ryžu a postupujeme podľa receptu vyššie.
  • Pre ešte intenzívnejšie chute môžete k opraženej cibuli pridať pretlačené strúčiky cesnaku, pokojne jeden či dva.
  • Skvelou voľbou je hrášková ryža. Hrášok pridajte k ryži v momente, keď ju zalejete vodou. Následne nechajte zovrieť a dajte do rúry. Pri príprave 500 g ryže môžete použiť cca 150 g mrazeného hrášku.
  • Ozvláštniť nemusíte ryžu len hráškom, pridať môžete aj mrazenú kukuricu či mrkvu, prípadne zmes mrazenej zeleniny
  • Experimentujte s koreninami. Pri pražení cibuľky pridajte karí korenie, výsledkom bude krásne žltá ryža. Ak ju budete podávať k rôznym chutným indickým pokrmom, skúste do ryže pridať aj sušené hrozienka
  • Ak obľubujete pikantné chute, pri pražení cibuľky pridajte aj štipľavú mletú papriku a čili
  • Skvelou voľbou pri príprave ryže je náhrada vody zeleninovým vývarom
- Anketa

AKO PRIPRAVUJETE RYŽU VY?

Odpovedalo 26 ľudí  

Varím ju alebo dusím na sporáku.
62%
Varím ju vo vode, ale používam ryžu vo vrecúškach.
8%
Používam ryžovar.
4%
Pripravujem ju v rúre.
23%
Pripravujem ryžu v mikrovlnke.
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní