Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

Nemusíte cestovať na ďalekú Sicíliu len pre to, aby ste si vychutnali túto ich tradičnú pochúťku, ktorú tam zoženiete na každom rohu. Táto sicílska špecialita – cannoli, predstavuje chutný dezert, ktorý si dozaista vychutnáte pri šálke poobednej kávičky. Ide o trubičky plnené krémom, takže žiadne komplikované recepty za týmto názvom ani nehľadajte.

Zaujímavosťou na cannoli dezerte je to, že sa do cesta pridáva víno, vďaka ktorému je cesto krehkejšie a má zaujímavú chuť. Pre niekoho sladká pochúťka a pre iných zase málo sladká, preto sa často posypuje aj bohatou vrstvou práškového cukru. Trubičky plnené ricottou (alebo tvarohom či mascarpone – naša obmena) sú famózne v kombinácii s kandizovaným ovocím, pomarančovou alebo citrónovou kôrou i nasekanými orieškami. Poďte si vychutnať tento dezert, ktorý sa hodí aj na rôzne oslavy.

cannoli s pistáciami

Zdroj: Shutterstock®

Na sicílske cannoli potrebujeme:

  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice práškového cukru
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 vajíčko
  • 50 g masla
  • 65 ml vína Marsala (môže byť aj biele suché)
  • 1 lyžicu vody
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie

Na plnku potrebujeme:

  • 500 g ricotty alebo tvarohu (môže byť aj mascarpone)
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g čokoládových kúskov
  • nasekané pistácie

V miske si zmiešame múku, cukor, škoricu a štipku soli. Do sypkej zmesi pridáme na kúsky nakrájané maslo (ideálne izbovej teploty), ktoré sa snažíme zapracovať vidličkou. Až sa vám začnú vytvárať odrobinky (mrvenička), pridajte vajíčko, víno a poriadne vymieste dohladka. Ak by bolo cesto príliš hutné, pridajte aj lyžicu vody. Ak sa vám zdá, že má ideálnu konzistenciu, tak vodu pridávať nemusíte. Hotové vyhnetené cesto odložíme do chladničky a necháme odležať približne 1 až 2 hodiny.

Medzičasom si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh alebo ricottu s cukrom. Pridáme čokoládové kúsočky, poprípade aj kandizované ovocie a kôru z pomarančov alebo citrónu.

Odležané cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na 2 mm hrubý plát a narežeme na štvorce s veľkosťou 10 x 10 cm (môžete zvoliť aj vykrajovanie pohárom, no v tom prípade budú mať cannoli okrúhly tvar). Cesto navinieme na kovový valček (ten, ktorý sa používa na kremrole inak známe aj ako šamrole) a protiľahlé strany k sebe pritlačíme. Takto pripravené cannoli vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista. Po upečení vytiahneme kovový valček a necháme vychladnúť. Pred podávaním naplníme plnkou a kraje posypeme nasekanými pistáciami.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 06.05.22 09:14

KK
karma
105.00

vyzerajú fantasticky

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.05.22 15:00

ĽŠ
karma
100.00

Lákavé, vďaka za recept!

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 07.05.22 06:37

MR
karma
109.00

jaj, vyzerajú fantasticky

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 11.05.22 08:09

MK
karma
100.00

Bude to svieži dezertík

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní