Pečené gaštany: TOP tipy, ako ich pripraviť v rúre, na grile i ohni!

Pečené gaštany: TOP tipy, ako ich pripraviť v rúre, na grile i ohni!
  • 09.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Príprava pečených gaštanov je klasická tradícia najmä vianočných trhov a príjemných vianočných stretnutí, ktorá si zaslúži patričnú pozornosť! Vôňa a chuť pečených gaštanov je nezameniteľná, jedinečná a vysoko návyková.

Ak ich ešte nepoznáte, tak pečené gaštany majú mierne sladkú chuť a oveľa jemnejšiu štruktúru ako iné orechy. Šupku gaštanov, ktorá sa nachádza pod tvrdou škrupinou, môže byť ťažké odstrániť. Avšak s overenými metódami jej odstránenie zvládnete veľmi ľahko.

My vám dnes prinášame nami overenú a zaručenú metódu, s ktorou pripravíte tie najlepšie pečené gaštany! Nechajte sa inšpirovať, aby ste si mohli nakoniec pochutnať na tejto delikatese.

Dôležité tipy pri výbere gaštanov

Čerstvé gaštany si môžete kúpiť v mnohých obchodoch a obchodných reťazcoch s potravinami. Dajte pozor na to, aby ste si kúpili surové gaštany, nie balené pečené gaštany.

Pri výbere gaštanov sa vyhnite tým, ktoré majú nejaké škvrny, malé dierky alebo známky hniloby. Vyberte si gaštany, ktoré sú lesklé a hladké. Ak gaštany stlačíte, mali by byť pevné. Naopak, ak škrupina gaštanov vydáva chrumkavý zvuk, pravdepodobne sú trochu staré.

Nepražené gaštany skladujte v chladničke 1 až 2 týždne. Keď ich opečiete, všetky ich ošúpte (aj keď ich nezjete hneď, pretože za tepla sa oveľa ľahšie šúpu). Pečené gaštany zjedzte do niekoľkých dní alebo ich uložte do mrazničky.

POZOR, gaštany konské sa NESMÚ používať na pečenie, pretože sú jedovaté!

Odporúčame: TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!

Pečené gaštany - ako na ich prípravu?

Na prípravu pečených gaštanov potrebujete:

  • vodu na namáčanie
  • plech na pečenie
  • vlhkú utierku na gaštany po upečení v pare

Postup na prípravu pečených gaštanov v rúre:

  • Rozrežte gaštany do mriežky – jeden gaštan položte na dosku na krájanie plochou stranou nadol (zaoblenou stranou nahor). Uchopte gaštany pevne medzi palec a ukazovák a pomocou zúbkovaného noža vytvorte cez zaoblenú stranu orecha dlhú štrbinu. Potom urobte druhý rez a vytvorte „X“ na zaoblenej strane gaštanu. Vytvorenie zárezu v gaštanoch je nevyhnutné, aby sa zabezpečilo, že v rúre nevybuchnú a uľahčí sa ich šúpanie.
  • Namáčanie – vložte gaštany do misky a zalejte vodou. Nechajte ich namočené cez noc alebo minimálne na 10 až 12 hodín.
  • Pečenie – predhrejte rúru na 200 stupňov, vyberte gaštany z vody a osušte ich. Položte ich v jednej vrstve na plech na pečenie plochou stranou nadol a štrbinou smerom nahor. Gaštany pražte 30 – 35 minút alebo kým neuvidíte, že sa šupky stiahli a orech vo vnútri zmäkol.
  • Para – hneď ako ich vyberiete z rúry, vložte horúce gaštany do vlhkej kuchynskej utierky, pričom konce utierky nadvihnite, aby ste vytvorili vrecko. Vrecúško otočte a gaštany dovnútra pevne stlačte (mali by ste počuť, ako praskajú). Nechajte ich v utierke približne 10 – 15 minút. To umožní uniknúť akejkoľvek prebytočnej pare a pomôže to pri procese lúpania. 
  • Šúpanie – keď sa gaštany dostanú do pary, môžete začať odstraňovať šupku. Najjednoduchšie je odstrániť šupku, keď sú orechy horúce, takže škrupinu ihneď odstráňte jemným potiahnutím za „X“ a odlúpnutím chlpatej, papierovej šupky okolo gaštanu, aby ste odhalili žltý orech vo vnútri. Zlikvidujte všetky orechy, ktoré sa zdajú mazľavé alebo vyzerajú, že sú vo vnútri pokazené.

Neprehliadnite: Fazuľová polievka na kyslo: TOP 4 ľahké a chutné recepty!

Alternatívne spôsoby pečenia gaštanov

  • Na otvorenom ohni – na opekanie na otvorenom ohni si najskôr pripravte horúci oheň. Potom postupujte podľa prvých krokov z receptu vyššie a položte gaštany štrbinou nahor na liatinovú panvicu. Položte ich na žeravé uhlíky vášho ohňa a opekajte ich asi 10 minút (raz alebo dvakrát premiešajte, aby sa rovnomerne opekali a neprihoreli).
  • Na grile – vložte gaštany v jednej vrstve (stranou so zárezom nahor) do grilovacieho koša (alebo priamo na grilovacie mriežky, ak sú mriežky dostatočne hrubé na to, aby neprepadli). Gaštany pražte asi 15 minút, každých 5 minút prehadzujte, aby nespadli.
  • Dusené gaštany – nakrájajte gaštany podľa popisu z receptu, podlejte ich vodou a pod tlakom varte približne 15 minút s prirodzeným uvoľňovaním. Potom osušte a ošúpte.

Odporúčame aj: Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní