RECEPT: Perníkovo-kávová torta s jablkami z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Perníkovo-kávová torta s jablkami z Pečie celé Slovensko
  • 17.07.2022
  • Redakcia .

Túto krásnu tortu s ľudovým motívom, a to konkrétne inšpirovaným modrotlačou, upiekol v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Marek. Perníkovo-kávová torta v sebe ukrýva kombináciu viacerých chutí, a to okrem kávy aj chuť jabĺk, šípok, škorice, klinčekov a vanilky. Oslávencovi ju môžete upiecť podľa nasledujúceho receptu. 

Suroviny na piškótové platne:

  • 10 vajec
  • 10 PL kryštálový cukor
  • 9 PL Bio pšeničná celozrnná hladká múka „PERNERKA“
  • 1 ČL mletá káva
  • 1 PL kakao
  • 2 vanilkový cukor
  • 1 ČL prášok do pečiva
  • 1 ČL perníkový prášok do pečiva
  • 4 PL olej

Kávové piškótové platne: Z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov, kryštálového cukru a 1 vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 5 PL múky, kávu, prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy o priemere 24 cm. Pečieme pri 175-180 °C.

Perníkové piškótové platne: Z 5 vajec si oddelíme bielky a žĺtky. Z bielkov, kryštálového cukru a 1 vanilkového cukru vyšľaháme pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtky. Preosejeme si 4 PL múky, kakao, perníkový prášok do pečiva. Suchú zmes postupne zapracujeme. Po premiešaní sa snažíme ešte ľahko zapracovať 2 PL oleja. Cesto dáme do formy o priemere 24 cm. Pečieme pri 175-180 °C.

1. Jablková platňová náplň:

  • 3 jablká
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 ČL Zlatý klas
  • 5 ml citrónovej šťavy
  • štipka drvených klinčekov a 2 štipky škorice

Postup: Jablká očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci si urobíme z kryštálového cukru svetlý karamel, prisypeme jablká. Po chvíli varenia, pridáme vodu rozmiešanú s 2 kopcovitými čajovými lyžičkami Zlatého klasu. Povaríme a pred odstavením nasypeme vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Túto zmes nalejeme do tortovej formy o priemere 18-20cm, ktorú potiahneme potravinovou fóliou a potom na vrch jabĺk tiež. Necháme dobre vychladnúť.

2. Šípková náplň

  • šípkový lekvár

3. Vanikovo-maslový krém

  • 500 ml mlieko
  • 1 Zlatý klas
  • 2 žĺtka
  • 1 ČL hladká múka
  • 1 vanilkový cukor
  • 70 g kryštálový cukor
  • 1 ČL vanilková pasta Bourbon Dr.Oetker
  • 350 g maslo
  • 50 g Palmarín
  • 60 g práškový cukor

Postup: Asi 350 ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90 g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlatý klas, žĺtka a múku. Tuto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť.

Pomocou robota rozmiešame maslo, Palmarín, práškový cukor a vanilkovú pastu Bourbom do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém.

4. Maslový krém:

  • 150g maslo
  • 40g práškový cukor

Postup: Maslo s cukrom dobre vyšľaháme aby sme dostali nadýchaný takmer biely maslový krém.

Postup vyskladania torty:

  • Kávová piškótová platňa
  • Šípková náplň
  • Vanilkovo-maslový krém
  • Perníková piškótová platňa
  • Vanilkovo-maslový krém
  • Jablková platňová náplň
  • Vanilkovo-maslový krém
  • Perníková piškótová platňa
  • Šípková náplň
  • Vanilkovo-maslový krém
  • Kávová piškótová platňa

Celú tortu ešte natrieme vanilkovo maslovým krémom, schladíme a na túto vrstvu dáme ešte jemnú vrstvu maslového krému. A dobre schladíme. Na povrch celej torty dáme čiernu alebo ešte lepšie tmavo modrú poťahovú hmotu, ktorú si kúpime.

Hmotu ručne spracujeme a vyvaľkáme na silikónovej podložke do požadovanej hrúbky, položíme na vychladenú tortu, ak máme šmuhy od škrobu, na ktorom sme hmotu vaľkali, tak hmotu natrieme alkoholom s vyšším podielom alkoholu (napr. marhuľovica).

Zdobenie: White paste food colour, blue gel colour, marhuľovica a strieborná perleť. V marhuľovici rozmiešame striebornú perleť, white paste food colour a blue gel colour. Túto zmes nalejeme do nádobky od AIRBRUSH a pomocou predlohy striekame ornamenty na tortu.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní