RECEPT: Pijacký poplanok, plnené taštičky a mini žemličky z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pijacký poplanok, plnené taštičky a mini žemličky z Pečie celé Slovensko
  • 07.08.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Na rodinnú oslavu, domácu párty či posedenie s návštevou sa vždy hodí aj niečo slané pod zub. Pripraviť môžete napríklad tento východniarsky slaný mix od Alenky z relácie Pečie celé Slovensko. Stačí zamiesiť jedno cesto, ktoré sa dá spracovať hneď na niekoľko spôsobov. Tieto slané chuťovky sa hodia k poháru vínka i vychladeného piva. Pustíte sa do pečenia?

Suroviny na cesto:

  • 1 kg hladká múka
  • 600 ml mlieko
  • 200 ml olej
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice kryštálový cukor
  • 2 droždia
  • tymian
  • cesnakový prášok

Postup: Do vlažného mlieka dáme kryštálový cukor, droždie a necháme chvíľu podkysnúť, aby kvasnice napučali. Medzitým si preosejeme múku, do ktorej pridáme soľ, cesnakový prášok a tymian. Keď máme kvások napučaný, pridáme ho k múke spolu s olejom a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť približne 1 hodinu.

Postup na pijacký poplanok:

  • 300 g slanina
  • 3 veľké cibule
  • 600 g kyslá smotana – 30 %
  • 50 g bryndza
  • Soľ 

Slaninu a cibuľu nakrájame a jemne opražíme na panvici. Kyslú smotanu a bryndzu vymiešame so soľou. Rozvaľkané cesto preložíme na plech, na celú jeho veľkosť, natrieme ho smotanou a navrch poukladáme slaninovo-cibuľovú zmes. Dáme upiecť pri teplote 180 stupňov, dokedy nemáme zlatisté okreje. Dĺžka pečenie je individuálna, nakoľko každá rúra pečie inak. 

Postup na plnené taštičky:

  • 100 g syr Eidam
  • 100 g  údený syr
  • 100 g tavený syr v črievku
  • 3 uvarené vajíčka
  • Sušený medvedí cesnak
  • Soľ + čierne korenie
  • Pór
  • 80 g maslo

Syry a vajíčka nastrúhame a všetky ingrediencie spolu vymiešame. Z uvedenej hmoty si cca 1/3 odoberieme. Pór jemne opražíme na masle, pridáme k hmote a plníme ňou na kolieska vykrojené cesto. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sušeným medvedím cesnakom a dáme upiecť pri teplote 180 stupňov do zlatista. 

Postup na mini žemličky:

Cesto rozvaľkáme, vykrojíme malé krúžky o priemere 3 cm, poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom a hrubou morskou soľou a pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. 

  • Odobratá hmota z taštičiek
  • Pažítka
  • Sušené paradajky
  • 100 g prosciutto 

Sušené paradajky, pažítku a prosciutto nakrájame na malé kúsky a pridáme k syrovej zmesi. Naplníme ňou vychladnuté a prekrojené žemličky.

Postup na esíčka:

Cesto, ktoré sa nám zvýšilo, vyvaľkáme a vytvarujeme do písmena S. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Po upečení potrieme pretlačeným cesnakom s olejom. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Mrazené ovocie: Správny postup a najvhodnejšie druhy
DOMÁCNOSŤ

Mrazené ovocie: Správny postup a najvhodnejšie druhy

  • 0
  • 15.08.2022
Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med
ZDRAVIE

Lipa a jej neobyčajné liečivé účinky: Pripravte si z nej sirup, víno či med

  • 0
  • 06.07.2022
RECEPT: Jahodovo-rebarborová torta z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Jahodovo-rebarborová torta z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 11.09.2022