Úhlavní nepriatelia záhradkárov – slizniaky. Takto sa ich zbavíte!

Slizniaky sú rozšírené po celom svete a existuje veľké množstvo rôznych druhov, ktoré sa líšia svojou veľkosťou, farbou a životným prostredím. Slizniaky majú schopnosť sa pohybovať pomocou svojich svalov, ktoré sa nachádzajú na ich bruchu. Niektoré druhy slizniakov majú schopnosť sa pohybovať vo vode, zatiaľ čo iné sú prispôsobené pre pôdu alebo iné typy životného prostredia.

Slizniaky majú dôležitú úlohu vo svojich ekosystémoch, pretože sú dôležitými článkami v potravnom reťazci. Sú tiež veľmi odolné voči nepriaznivým podmienkam. ALE - sú to aj škodcovia, ktorí privádzajú záhradkárov do zúrivosti! Aj tak by sa dali charakterizovať slizniaky. S obľubou si pochutnávajú na záhradných rastlinkách, ale aj na zelenine či ovocí. Najviac vyčíňajú po zotmení.

Škodu páchajú nielen konzumáciou. Neplechu spôsobuje aj hlien, ktorý produkujú. Narúša totiž ochrannú vrstvu rastlín i plodov. Zozbierali sme pre vás overené tipy, ako s nimi zatočiť. Inšpirujte sa a nadobro ich zlikvidujete!

Ako sa zbaviť slizniakov? Záhradu polievajte ráno!

Slizniaky zbožňujú vlhké miesta. Sú pre nich veľkým lákadlom. Jedným z účinných spôsobov, ako pred nimi chrániť úrodu, je polievať skoro ráno a nie pred zotmením. Ak záhradu zavlažíte hneď ráno, pôda bude mať počas dňa šancu uschnúť.

Odstraňujte burinu

Jedna z dôležitých rád ako na slizniaky v záhrade znie: odstrániť z okolia rastlín všetko, čo môže slizniakom poskytnúť úkryt. Burina, lístie, odumreté časti rastlín, ale aj kamene. To všetko vytvára tieň, ktorý slizniaky vyhľadávajú počas horúcich dní. Rastliny saďte dostatočne ďaleko od seba, aby okolo nich mohol prúdiť vzduch.

Neprehliadnite: Jar je tu! Zistite, ako správne strihať ovocné stromy

indické bežce

Zdroj: Shutterstock

Chovajte hydinu, pomôžu aj slimáky

Ak vám to priestor, čas a okolnosti dovolia, zaobstarajte si hydinu. Slizniaky požierajú sliepky, kačice či husi. Druh kačky, ktorá mimoriadne obľubuje slizniakov, je indický bežec. Pomôcť môžu aj slimáky s ulitou. Živia sa totiž vajíčkami slizniakov. Sú teda prirodzenými nepriateľmi.

Nalákajte ich

Na slizniaky môžete použiť aj taktiku prilákania na konkrétne miesto. Použiť môžete vlhkú dosku, ktorú umiestnite do tieňa. Na ňu poukladajte šupky z jablka, melónu alebo citrusov. Keď sa ich priplazí viac, môžete ich posypať soľou, čím ich zneškodníte.

Osvedčené sú aj pasce z pohárov či fliaš dopoly naplnených pivom, mliekom alebo šťavou z kompótu. Slizniaky láka ich vôňa. Keď vlezú dnu, von sa už nedostanú.

Využite silu rastlín

Účinnú ochranu pred slizniakmi ponúka aj sama príroda. Títo škodcovia neznášajú vôňu levandule, šalvie, mäty alebo rozmarínu - slizniaky neznášajú aromatické rastliny. Odpudzujú ich tiež cibuľa a cesnak, z ktorých môžete pripraviť výluh tak, že ich krátko povaríte vo vode. Tekutinu nechajte vychladnúť a následne ňou ako prírodným repelentom postriekajte rastliny, ktoré slizniaky obžierajú.

Odporúčame: Najkrajšie kvitnúce kríky: Ozdobte svoju záhradu týmito kráskami

slizniaky

Zdroj: Shutterstock

Drevený popol a mletá káva

Účinnou zbraňou proti slizniakom je drevený popol, ktorý nenávidia, pretože sa prichytí o ich slizom pokryté telo. Rovnako účinne proti nim pôsobí aj mletá káva. Stačí ak ju rozsypete okolo rastlín. Za vyskúšanie stojí aj ak rovnakým spôsobom použijete popol z cigariet zmiešaný s hrubozrnnou soľou, rozdrvené škrupiny z vajec, pudingový prášok, piliny, kukuričnú múku, jedlú sódu a ovsené vločky.

Slizniaky v komposte

Ak nachádzate v komposte slizniaky, znamená to, že je príliš mokrý. Pomôže, ak pridáte suché listy, kartón alebo piliny. Rozhádzanie kompostu po záhrade nemusí nutne znamenať, že roznesiete vajíčka slizniakov po záhrade. Pravdepodobne ich zožerú chrobáky, prípadne ich stlačí váha kompostu.

Slizniaky - ako sa ich zbaviť?

Z mechanických spôsobov ochrany pred slizniakmi je najviac osvedčené:

  • rozkladanie dosák a navlhčených starých textílií po záhrade – nakoľko pod nimi sa slizniaky cez deň ukrývajú. Denne ich kontrolujte a zhromaždené jedince zničte,
  • pivné pasce - slizniaky možno úspešne nalákať do zaváraninových pohárov sčasti naplnených pivom a zapustených až po okraj do pôdy – slizniaci, priťahovaní k zápachu, padajú do kvapaliny a utopia sa, keď sa ju snažia piť. Kontrolujte pasce aspoň niekoľkokrát týždenne a podľa potreby ich vyčistite a doplňte. Nezabudnite umiestniť dostatok pascí na ochranu celej záhrady, najmä ak v nej máte veľa slizniakov,
  • ručný zber slizniakov z rastlín – hľadajte slizniaky na povrchu listov a pod listami, ako aj pod kameňmi a úlomkami, potom ich utopte v mydlovej vode alebo ich rozdrvte.

Aktualizované na 17.04.2024

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE