Záhrada v zime: Čo môžete ešte v tomto období vykonať a na čo by ste nemali zabudnúť?

Záhrada v zime: Čo môžete ešte v tomto období vykonať a na čo by ste nemali zabudnúť?
  • 08.12.2022
  • Michaela Kožáková

Mnohí záhradkári si práve teraz užívajú oddych a vychutnávajú chrumkavé jabĺčka, lahodné slivkové džemy a ďalšie plody zo svojich záhrad. Po namáhavých, ale i ľahších prácach stromy, kríky, okrasné trávy, ale i celá vegetácia v záhrade drieme.

December a nasledujúce zimné mesiace síce nie sú ideálnym obdobím pre záhradné práce, stále však existuje niekoľko činností, ktoré by sme mali vykonať. Čo by ste mali spraviť vo svojej úžitkovej či okrasnej záhrade v zime? Ktoré rastliny je vhodné ochrániť pred mrazom a snehom?

Neprehliadni: Okrasná kapusta: Najkrajšia je práve teraz, začiatkom zimy!

Príprava záhradných ruži na zimu

Ošetrenie a prípravu ruží vo vašej záhrade môžete vykonať ešte aj začiatkom decembra. Mladšie porasty popínavých ruží je nevyhnutné v chladnejších lokalitách zakryť netkanou textíliou alebo ihličnatými vetvičkami. Korunky stromčekových ruží je potrebné aj v nižších lokalitách obaliť. 

Z okolia ružových krov odstráňte všetko napadané lístie, ktoré je zdrojom chorôb a úkrytom pre škodce. Dôkladne skontrolujte kry a zlikvidujte poškodené, suché a viditeľne choré výhonky. Kríkové ruže mierne zrežte a navŕšte zeminu ku ich koreňom. 

Ruže zasadené v črepníkoch premiestnite na chránené miesto blízko domu. Nádoby môžete obaliť bublinkovou fóliou a podložiť polystyrénovou podložkou.

Rozmnožovanie okrasných kríkov

Začiatok zimy je ideálnym obdobím na rozmnožovanie kvitnúcich opadavých kríkov. Drevité odrezky by mali byť jednoročné, zdravé, pevné, dlhé približne 15 – 20 centimetrov s priemerom asi centimeter. Pozapichujte ich do pôdy alebo prázdneho pareniska. Ako hlboko ich umiestniť? Tak, aby z pôdy vyčnievalo len pár centimetrov a aspoň dva zdravé puky.

Keď sa drevité odrezky v nasledujúcej sezóne zakorenia, môžete nové rastliny porozsádzať. Týmto spôsobom si rozmnožíte okrasné ríbezle, pajazmín, kaliny, zlatovku alebo tavoľníky.

Zima predstavuje tiež príležitosť odstrániť veľmi staré, choré alebo nerodiace dreviny, najmä stromy, a uvoľniť miesto pre nové rastliny, ktoré si plánujte vysadiť na jar.

Ihličnany v zime

Ak je slnečno a vonku nemrzne, doprajte výdatnú zálievku novovysadeným ihličnatým stromom. A polejte aj tie, ktoré sú zasadené v nádobách.

Čo všetko hrozí ihličnanom počas zimného obdobia? Jednou z hrozieb je námraza konárov. Stáva sa to počas obdobia topenia alebo po daždi, keď sa zrazu prudko ochladí. Jediným východiskom je vytvoriť podpery pre vetvy.

Ďalším problémom sú zlomené konáre. Tie vznikajú v dôsledku hromadenia a vrstvenia snehu na konároch. Najčastejšie týmto javom trpia stĺpovité ihličnany, najmä tie mladšie, ktorých koruna pozostáva z množstva tenkých konárov. Pravidelné striasanie ťažkého snehu z konárov pomôže predísť škodám.

Postarajte sa o vtáctvo

Keď teploty klesnú, udrú silné mrazy a sneh pokryje všetko navôkol, nemali by sme zabúdať ani na spevavých obyvateľov našich záhrad. Pomôžme im prekonať toto chladné obdobie.

Zaveste na stromy vtáčie kŕmidlá s olejnatými semenami ako je ľan, proso, slnečnica. Sýkorky, vrabce či ďalšie vtáctvo si rado pochutná i na rôznych bobuľách či jabĺčkach. Potešia sa tiež vtáčím búdkam, kde sa môžu aspoň trochu zohriať.

Pozri aj: Ako ochrániť ovocné stromy pred mrazom? TOP rady, ako ich zazimovať!

Hľuzy georgín, gladiol či iných letných cibuľovín, ktoré sú citlivé na mráz, skladujte v zime v chladnej miestnosti bez mrazu. Počas zimy ich pravidelne kontrolujte, prehnité kúsky vyhoďte. Pripravte si zoznam semien, ktoré chcete na jar siať a tiež plán výsadby. Nezabudnite skontrolovať i kompost, prípadne ho doplniť a poprehadzovať. 

Zimné obdobie je vhodné na revíziu záhradného náradia. Skontrolujte hrable, rýle, ale aj menšie náradie. Ak je to potrebné, opravte ho alebo vyhoďte a dokúpte nové. 

Skontrolujte zimoviská exotických a teplomilných rastlín. Ak nemrzne a vykukne slnko, miestnosť prevetrajte. 

Ak máte v záhrade jazierko a v nich ryby, dajte do vody špeciálny polystyrénový plavák, ktorý zaručí, že voda nezamrzne, a tak ryby v jazierku môžu nerušene tráviť zimu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní