Ako využiť soľ? S týmto pomôže v domácnosti a prospeje aj zdraviu!

Ako využiť soľ? S týmto pomôže v domácnosti a prospeje aj zdraviu!
  • 12.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Kuchynská soľ je látka, bez ktorej sa nezaobídeme pri varení, no efektívne ju vieme využiť aj mnohými inými spôsobmi.

Prečítajte si, s čím všetkým vám vie pomôcť v domácnosti. Garantuje vám, že si ju zamiluje aj vaše telo. Nie nadarmo sa hovorí, že soľ je nad zlato.

Škvrny od červeného vína

Lámali ste si niekedy hlavu nad tým, ako vyčistiť škvrny od červeného vína? Určite to poznáte, zákon schválnosti funguje tak, že akonáhle vytiahnete so skrine obľúbenú bielu blúzku, rozhodnutím napiť sa červeného vína ste pravdepodobne spečatili jej osud.

S obľúbeným kúskom sa však nebudete musieť rozlúčiť, ak použijete soľ. Najväčšiu šancu na úspech budete mať, keď je škvrna čerstvá. V prvom kroku ju oblejte vodou a posypte soľou.

Nechajte pôsobiť približne 15 minút. Následne látku jemne pošúchajte v mieste škvrny a opláchnite vodou. Škvrna by mala zmiznúť. V prípade potreby postup zopakujte.

Odporúčame: Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

Oživí farbu oblečenia

Ak máte pocit, že farba vášho oblečenia stráca intenzitu, skúste pridať do prania lyžicu soli. Alternatívnym riešením je pred praním vyblednuté kúsky namočiť do slaného roztoku a následne klasickým spôsobom oprať. Farby by mali byť výraznejšie.

Peeling na telo, pleť i pery

Skúšali ste už soľ využiť na peeling? Ak nie, je najvyšší čas dať tejto látke šancu ukázať, čo dokáže. Na telový a pleťový peeling je ideálna morská soľ. Použiť ju môžete aj na pery.

Soľ je skvelým pomocníkom v starostlivosti o suchú pokožku. Odstraňuje odumretú kožu a zlepšuje krvný obeh.

Ideálne je naniesť soľ na pokožku, ktorú ste predtým opláchli teplou vodou. Koža by mala byť počas aplikácie stále jemne mokrá. Masírujte krúživými pohybmi. Následne pokožku opláchnite.

Prečítajte si: Ideálna dĺžka spánku podľa vedcov: Spíte dostatočne veľa?

Odstráni lupiny

Ak vás trápia lupiny, s ktorými si neviete dať rady, vsaďte na soľ. Po tom, ako si jemne navlhčíte vlasy, vmasírujte do pokožky hlavy asi čajovú lyžičku soli. Dávajte pritom pozor, aby sa vám nedostala do očí.

Po zhruba piatich minútach masáže pridajte šampón, ktorý bežne používate. Následne dôkladne opláchnite vlažnou vodou. Soľ podporí zdravie pokožky hlavy i samotných vlasov.

Uľaví od bolesti v krku a nahradí zubnú pastu

V prípade, že sa vám nečakane minula zubná pasta, no máte doma soľ, nezúfajte! Mokrú kefku posypte soľou a jemne si vyčistite zuby.

Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam skvele odstraňuje škvrny, vybieli zuby a dezinfikuje ústa. Práve tieto vlastnosti dokážu pomôcť aj ak vás bolí hrdlo.

Kloktanie soľným roztokom uvoľňuje hlien, znižuje opuch či ničí baktérie, ktoré môžu byť príčinou bolesti v krku. Na prípravu kloktadla rozpustite lyžičku kuchynskej soli v asi dvoch decilitroch vlažnej vody.

Pozri aj: Voľne stojaca vaňa: Čo by ste mali pred jej kúpou vedie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní