Čučoriedky - superpotravina nielen pre mozog! Čím sú výnimočné?

Čučoriedky získavajú čoraz viac na popularite nielen pre svoju výnimočnú chuť, tvar a farbu, vďaka ktorým sa výborne hodia do dezertov, ale predovšetkým pre priaznivé účinky na ľudský organizmus.

O týchto drobných modrofialových bobuľkách je známe, že obsahujú veľa antioxidantov a vitamínov. Vedeli ste však, že majú pozitívny vplyv na ľudský mozog a ich pravidelná konzumácia môže predchádzať vzniku neurologických problémov, napomáha dobrému mentálnemu zdraviu a zlepšuje koncentráciu? Pozrite sa spolu s nami, čím je táto superpotravina výnimočná a aké môže mať účinky na ľudský organizmus.

Populárne medzi vedcami

O prospešných vlastnostiach čučoriedok sú presvedčení mnohí vedci z prestížnych univerzít. Ich zanietenou propagátorkou je napríklad aj nutričná psychiatrička a expertka na mozog Uma Naidoo z Harvardu. Vedkyňa sama začlenila čučoriedky do svojej stravy. Každé ráno skonzumuje polovicu, prípadne celú šálku bobuliek.

Pridať si ich môžete do cereálií alebo jogurtu. Využiť ich môžete aj pri príprave smoothies. Rovnako dobré ako čerstvé sú podľa vedkyne aj mrazené plody. Nemali by obsahovať pridaný cukor, šťavu alebo konzervačné látky. Vedkyňa pre CBNC zhrnula dôvody, pre ktoré nedá na čučoriedky dopustiť.

Majú vysoký obsah flavonoidov

Čučoriedky sú plné flavonoidov, teda prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré môžu znížiť riziko vzniku demencie. Dokazuje to štúdia z roku 2021. Tá skúmala takmer 50 000 žien s priemerným vekom 48 rokov a skoro 28 000 mužov vo veku približne 51 rokov. Účastníci experimentu, ktorí jedli denne aspoň polovičnú dávku odporúčanej porcie potravín s obsahom flavonoidov, mali až o 20 percent nižšie riziko zníženia kognitívnych funkcií.

Sú nabité antioxidantmi

Čučoriedky sú bohaté na antokyány, typy antioxidantov, ktoré dávajú bobuľkám charakteristickú farbu. Antokyány podporujú zvládanie stresu. Majú tiež dokázateľné protizápalové účinky na celé telo vrátane mozgu. Rovnako sú na tom aj antioxidačné rastlinné živiny, ktoré potláčajú zápaly a chránia bunky pred poškodením.

Vyskúšajte: Aké účinky má pečený cesnak? Priprav si ho a zistíš to aj ty!

smoothie z čučoriedok

Zdroj: Shutterstock®

Sú bohaté na vlákninu

Medzi tráviacim systémom a mozgom je silné spojenie, ktoré sa začína už v maternici. Po príchode dieťaťa na svet zostávajú orgány prepojené obojsmerným systémom výmeny chemických látok. Ten vysvetľuje, prečo stres môže vyvolať stiahnutie žalúdka či nevoľnosť. Vláknina obsiahnutá v čučoriedkach znižuje zápal a vyživuje dobré baktérie v čreve. Zlepšuje teda zdravie nášho mikrobiómu a znižuje zápaly v črevách a mozgu.

Obsahujú folát

Folát je dôležitý vitamín. Umožňuje správne fungovanie neurotransmiterov, ktoré riadia náladu a pozornosť. Folát má priaznivé účinky na duševné zdravie a celkovo na zdravie mozgu. Nedostatok naopak spôsobuje nesústredenosť a môže vyvolať negatívne pocity.

Prírodný liek na rakovinu

Okrem toho, že majú čučoriedky množstvo pozitívnych účinkov na psychické zdravie, sú považované aj za prírodný liek na rakovinu. V boji s touto zákernou chorobou pomáhajú práve už zmienené antioxidanty. Medzi tie, ktoré ešte neboli spomenuté, patrí napríklad pterostilbén. Ten pomáha ničiť voľné radikály zodpovedné za rast rakovinových buniek. Úspešne pomáhajú napríklad pri rakovine čriev či vaječníkov.

Odporúčame: Posadnutosť športom predstavuje psychické ochorenie: Kedy vyhľadať pomoc?

čučoriedkový ker

Zdroj: Shutterstock®

Pomáhajú pri zažívacích ťažkostiach

Látky prítomné v čučoriedkach zabraňujú množeniu baktérií a vírusov, ktoré sú zodpovedné za mnohé zažívacie ťažkosti. V prípade hnačky chránia postihnutú sliznicu čreva a posilňujú imunitný systém. Sú tiež zdrojom železa, fosforu, horčíka a vápnika.

Pestovanie, zber a spracovanie čučoriedok

Väčšina plôch s výskytom čučoriedok sa nachádza v územiach prírodných rezervácií. Čoraz častejšie sa však objavujú aj v slovenských záhradách. Aby sa im darilo, vyžadujú kyslú pôdu a slnečné stanovisko. Na hnojenie sú vhodné najmä dusíkaté hnojivá. Rozšírené sú aj čučoriedkové farmy, ktoré často umožňujú aj samozber plodov. Najchutnejšie sú čerstvé bobule. Spracovať sa však dajú aj na džem. Po zmixovaní môžete z nich spraviť mrazenú dreň. Skúste ich tiež zavariť alebo dať zamraziť vcelku.

Prečítajte si: Prečo kupovať zelené banány?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE