Vieme, aké sú najlepšie potraviny pre mozog! Jete ich dostatok?

Vieme, aké sú najlepšie potraviny pre mozog! Jete ich dostatok?
  • 30.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Nie je žiadnou novinkou, že mozog potrebuje správnu výživu na to, aby správne fungoval. V dnešnej uponáhľanej dobe často siahame po rýchlom občerstvení a nezamýšľame sa nad tým, či to, čo jeme, prospieva nášmu organizmu.

Problematike správnej výživy sa venuje množstvo odborníkov. Jednou z nich je aj nutričná psychiatrička a expertka na mozog Uma Naidoo z Harvardu. Vedkyňa pre CBNC vybrala najlepšie potraviny pre mozog. Inšpirujte sa jej odporúčaniami a neoľutujete!

Začlenenie špecifickej stravy, známej aj pod označením „brainfood“, do jedálnička môže výrazne zlepšiť náladu i pamäť a pomôcť mozgu pracovať na maximum. Pozitívne vplýva aj na duševné zdravie. 

Koreniny

Koreniny neslúžia iba na dochutenie jedál, ale mnohé sú známe aj svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Vďaka tomu pomáhajú mozgu bojovať proti škodlivým voľným radikálom, a tým zabraňujú vzniku oxidačnému stresu, ktorý môže poškodzovať tkanivá.

Jedným z najúčinnejších je kurkuma. Aktívna zložka kurkumy – kurkumín, môže znížiť úzkosť. Skvelé vlastnosti má aj šafran. Pravidelná konzumácia šafranu výrazne pomáha uľaviť pri depresívnych stavoch. 

Fermentované potraviny

Fermentované potraviny sa vyrábajú kombináciou mlieka, zeleniny alebo iných surovín s mikroorganizmami, ako sú kvasinky a baktérie. Zlepšujú pamäť, kognitívne schopnosti a pomáhajú predchádzať vzniku Alzheimerovej choroby.

Môže ísť napríklad o jogurt s aktívnymi probiotickými kultúrami, kyslú kapustu, kimči alebo kombuchu. Všetky tieto potraviny sú zdrojom živých baktérií, ktoré môžu zlepšiť zdravú funkciu čriev a znížiť úzkosť. 

Odporúčame: Mikrozelenina. Vypestujte si vitamíny na parapete

potraviny pre mozog

Zdroj: Shutterstock

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah horčíka, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu mozgu. Prvá správa o liečbe depresie horčíkom bola publikovaná v roku 1921 a preukázala úspech v neuveriteľných 220 z 250 prípadov. Množstvo neskorších štúdií potvrdilo, že depresia súvisí s nedostatkom horčíka.

Avokádo je teda skvelým pomocníkom v boji proti depresii a napomáha správnemu fungovaniu mozgových buniek. Dopriať si ho môžete napríklad vo forme nátierky na hrianky.

Horká čokoláda

Tmavá čokoláda je vynikajúcim zdrojom železa. To vytvára obal, ktorý chráni neuróny a pomáha kontrolovať syntézu chemikálií ovplyvňujúcich náladu. Horká čokoláda má tiež veľa antioxidantov. Vyberať by ste mali čokoládu s čo najnižším obsahom cukru.

Ľudia, ktorí pravidelne jedia tmavú čokoládu, mali podľa výskumu z roku 2019 až o 70 % znížené riziko vzniku depresie. Štúdie sa zúčastnilo 13-tisíc dospelých.

Vyskúšajte: Alergény v domácnosti? Takto s nimi zatočíte!

horká čokoláda

Zdroj: Shutterstock

Orechy

Orechy obsahujú zdravé tuky a oleje, ktoré náš mozog potrebuje, aby dobre fungoval, spolu so základnými vitamínmi a minerálmi. Skvelým príkladom je selén v para orechoch.

Protizápalové a antioxidačné účinky omega-3 mastných kyselín vo vlašských orechoch sú veľkým pomocníkom pri zlepšovaní myslenia a pamäti.

Ani s orechmi to však netreba preháňať. Odporúčané množstvo, ktoré by mal skonzumovať dospelý človek, je približne štvrť šálky denne. Môžete ich jesť samotné alebo ich pridať do šalátu.

Listová zelenina

Listová zelenina, teda druh rastlín s listami alebo stonkami, ktoré sa konzumujú ako zelenina, obsahuje vitamín E, karotenoidy a flavonoidy. Ide o živiny, ktoré chránia pred demenciou.

Sú tiež zdrojom folátu, teda kyseliny listovej, prirodzenej formy vitamínu B9, ktorý je dôležitý pri tvorbe červených krviniek. Nedostatok folátu môže byť základom niektorých neurologických ochorení. Správna hladina folátu má priaznivé účinky na kognitívny stav.

Medzi listovú zeleninu zaraďujeme napríklad špenát, žeruchu, švajčiarsky mangold, púpavové listy, ale aj brokolicu, kapustu a kel, ak ich pestujete ako mikrozeleninu. 

Pozri aj: Levanduľa: TOP tipy na pestovanie, množenie a využitie kvetov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní