Škorica a jej použitie – na ošetrenie pokožky, proti akné aj na vlasy

Škorica a jej použitie – na ošetrenie pokožky, proti akné aj na vlasy
  • 01.02.2022
  • Nicole Jašáková

Škorica nie je len typickým korením zimného obdobia, ktoré dodá čaju i jedlám príjemnú chuť a arómu. Jej výsadou je antibakteriálny účinok, zabraňuje taktiež upchávaniu pórov a pomáha pri problémoch s akné. Obsahuje kalcium, železo, vitamín A, B6, magnézium a C vitamín. Pokiaľ vám škorica nespôsobuje podráždenie, ponúkame vám riešenia niekoľkých problémov, na ktoré je škorica vhodným liekom.

Liek na šúpajúcu sa pokožku

Škorica zbavuje pokožku suchých, odumretých buniek a obnovuje hebkosť, vláčnosť, mäkkosť a lesk pokožky. Skúste to teda s pleťovým pílingom, ktorý si vytvoríte podľa nasledujúcich návodov.

Škoricovo-tekvicový telový píling

Tekvica pomáha chrániť bunky pred poškodením a pôsobí protirakovinotvorne, a to vďaka antioxidantom ako vitamín A či E. Taktiež zároveň prispievajú k budovaniu imunity a chránia vašu pokožku pred nepriaznivými účinkami UV žiarenia. Tento píling je ideálny pre zosvetlenie pleti a pomáha zbaviť sa drsných oblastí na tele. 

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky tekvicového pyré

  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 lyžica jojobového, mandľového alebo olivového oleja
  • 1/4 lyžičky škoricového prášku

Postup: Všetky prísady vložíme do misky a dobre premiešame. Vzniknutú zmes je potrebné využiť ihneď, takže si ju neodkladajte na neskôr. Píling sa najlepšie aplikuje na suchú pokožku. Pred jeho aplikáciou je vhodné dať si 10-20 minútový teplý kúpeľ, osušiť pokožku uterákom, aplikovať píling a následne opláchnuť.

Odporúčame prečítať: Kocka ľadu - pokožka bez vrások, nerovností a tmavých kruhov 

mletá škorica

Zdroj: Shutterstock®

Škoricovo-kávový telový píling

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky ​​mletej kávy

  • 1/2 šálky cukru (vhodný skôr hnedý cukor)
  • 1/3 šálky kokosového, macadamiového alebo olivového oleja
  • 1 čajová lyžička škorice

(V prípade, že používate kokosový olej, mierne ho zohrejte, aby sa rozpustil a mohli ste ho jednoducho zapracovať do zvyšných ingrediencií. Následne ho nechajte vychladnúť tak, aby vám bol príjemný na pokožke. Nepoužívajte ho horúci, pretože sa vám v ňom rozpustí cukor.)
 
Postup: Zmiešajte spolu všetky ingrediencie a naneste na pokožku. Zmes je možné skladovať v sterilnej nádobe, maximálne po dobu 2 týždňov.

Škoricovo-kokosový píling na pery

Ako vo väčšine dobrých prírodných pílingoch, aj v tomto sa nachádza cukor, ktorý zbaví pery suchej, odlupujúcej sa pokožky a taktiež kokosový olej, ktorý pery hydratuje. Pridanie škorice je dobré na stimuláciu krvného obehu. Táto zmes vám kombináciou daných ingrediencií zabezpečí jemné a hydratované pery počas zimného obdobia.

Ingrediencie:

  • hnedý alebo biely cukor

  • extra panenský kokosový olej
  • štipka škorice

Postup: Do malej misky pridáme trochu kokosové oleja, taký istý diel cukru a štipku škorice. Pomocou lyžičky jemne premiešame, aby sa prísady spojili. Zmes nemiešame príliš, inak sa cukor rozpustí v oleji. Následne nanesieme píling na pery. Píling skladujeme v čistej a vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu maximálne 2 týždňov.

Tip: Píling vyberieme z chladničky päť minút pred použitím, aby trochu zmäkol.

Odporúčame prečítať: Ako správne zorganizovať event (oslavu, párty, večierok či ples)?

akné

Zdroj: Shutterstock®

Proti akné

Máte začervenanú pokožku na tvári a problémy s akné? Škorica má antibakteriálne účinky – likviduje teda baktérie, ktoré akné spôsobujú. Med zasa dodá vašej pleti hebkosť, vláčnosť a zredukuje začervenanie. Vyskúšajte škoricovú masku, ktorú si vytvoríte podľa nasledujúcich návodov.

Škoricovo-medová pleťová maska

Ingrediencie:

  • 2 lyžice medu

  • 1 lyžica čerstvo mletej škorice

Postup: Pomeľte 3 až 4 škoricové tyčinky a následne kladivkom rozdrvte na prach. Do vzniknutého prášku pridajte 2 lyžice medu a dobre premiešajte. Nechajte odstáť asi 15 minút, aby sa med so škoricou spojili.

Pred použitím na tvári nezabudnite masku otestovať na malej ploche pokožky, vzhľadom k tomu, že škorica je silná zlúčenina, na ktorú môžu byť niektorí ľudia alergickí. Ak masku aplikujete po celej tvári, nechajte pôsobiť 30 minút a následne zmyte. Pri nanášaní na konkrétne problémové miesta môžete masku nechať pôsobiť celú noc.

Škoricovo-jogurtová pleťová maska s ľanovými semienkami

Obyčajný neochutený biely jogurt s vysokým obsahom tuku je ideálny na udržiavanie žiariacej pokožky a pomáha v boji proti akné. Vyskúšajte jeho blahodarné účinky v spojení so škoricou, ľanovými semienkami, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov a s antibakteriálnymi vlastnosťami medu.

Ingrediencie

  • 3 polievkové lyžice mletého ľanového semienka

  • 1/4 šálky bieleho jogurtu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička medu

Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešame a nanesieme na tvár po dobu 10 minút. Následne opláchneme teplou vodou.

Odporúčame prečítať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres

maska na vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Podpora rastu vlasov

Strata vlasov je problém, ktorý vie človeku pridať pekných pár vrások na tvári, bez ohľadu na príčinu. Škorica však dokáže stimulovať rast vlasov. Stačí si každý týždeň aplikovať na vlasovú pokožku masku zo škorice. Radšej sa však pred použitím poraďte so svojím lekárom v prípade, že je pokožka na vašej hlave príliš citlivá a máte s ňou problémy.​

Škoricová maska na vlasy

Domáca škoricová maska je výborná pre stimuláciu krvného obehu a aktiváciu vlasového rastu. Navyše, vlasom dodá žiarivý lesk.

Ingrediencie:

  • 4 polievkové lyžice olivového oleja

  • 1 polievková lyžica mletej škorice
  • 2 polievkové lyžice medu (individuálne)

Postup: V hrnci zohrejeme 4 polievkové lyžice olivového oleja a pridáme polievkovú lyžicu mletej škorice. Zmes môžeme doplniť o dve polievkové lyžice medu. Necháme vychladnúť. Vzniknutú zmes následne nanesieme na vlasovú pokožku a jemne vmasírujeme. Necháme pôsobiť 10 až 15 minút. Počas kúry môžeme pocítiť jemné brnenie, ktoré je normálne a netreba sa znepokojovať. Masku poriadne opláchneme a vlasy umyjeme šampónom.

Odporúčame prečítať: Minuli sa vám očné linky? Vyrobte si vlastné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní