Ako si vytvoriť herbár a spoznávať tak prírodu okolo nás? Presne TAKTO!

Vytvorenie vlastného herbára je zábavný a jednoduchý projekt, ktorý môže urobiť každý s použitím niekoľkých jednoduchých materiálov. Vydajte sa preto do prírody a hľadajte zaujímavé exempláre, ktoré si pridáte do svojej zbierky. Keď nájdete niečo, čo si chcete ponechať, vezmite si to domov a vysušte. Potom môžete označiť svoje najcennejšie objavy a vystaviť ich vo vami vyrobenom herbári!

Nasledujúce kroky sú určené na pomoc pri zbere a lisovaní herbárových vzoriek. Tieto tipy a triky vám pomôžu pri vytváraní herbárov. Je to nielen skvelý spôsob, ako spoznať bylinky, ich liečivé účinky, ale aj spôsoby ich využitia.

Herbár a jeho čaro

Už v dávnej minulosti boli herbáre zdrojom cenných informácií, a to najmä o liečivých bylinkách, ich využití a účinkoch.

Obsahovali taktiež aj kuchynské recepty či legendy spojené s jednotlivými rastlinkami.

  • Herbáre najskôr uchovávali v kláštoroch, neskôr aj v centrách vzdelanosti.
  • Potom si herbáre ako zbierky sušených rastlín zakladali aj cestovatelia, a to kvôli zmapovaniu svojich ciest, okolitej prírody a života v nej.

Čo zbierať do herbára?

Rastlinky sa najľahšie identifikujú počas kvitnutia a najlepšie sa lisujú, keď majú čerstvé kvety.

Dávajte ale pozor na rastliny, ktoré sú blízko kvitnutia, a odoberte vzorku hneď, ako sa kvety otvoria!

  • Vždy zbierajte zdravé, bez škodcov a suché vzorky – všetky tieto veci zabezpečia lepšiu kvalitu lisu.
  • Nezabudnite zhromaždiť všetky časti rastliny, ktoré môžu pomôcť pri identifikácii, vrátane kvetov, strukov semien a listov, ak sa líšia od tých na stonke.
  • Všimnite si jedinečné vlastnosti, ako je vôňa, textúra, výška a všeobecné podmienky rastu, ktoré všetky pomôžu pri identifikácii, ale nie sú nevyhnutne viditeľné na sušenej vzorke.

Nezabudnite si zaznamenať dátum odberu každého exempláru! Je to totiž zaujímavý bonus na sledovanie toho, ako sa líšia časy kvitnutia z roka na rok pre jednotlivé druhy.

Príprava rastlín na lisovanie

Najlepšie výsledky dosiahnete lisovaním rastlín ihneď po návrate zo zberu. Mierne zvädnuté rastliny obnovte tak, že stonky pred lisovaním na krátky čas vložíte do vody a pred ich lisovaním ich opäť dôkladne vysušte.

Ak sa lisovanie musí odložiť, niektoré robustnejšie rastliny znesú skladovanie v chladničke v plastových vreckách až jeden deň.

Lisovanie rastlín

Rastliny s vyšším obsahom vlhkosti, ako sú záhradné odrody s dvojitými kvetmi alebo rastliny so šťavnatými listami, môžu vyžadovať novinový papier, aby odvádzal prebytočnú vlhkosť a zabránil tvorbe plesní.

  • Aby sa zabezpečilo, že rastliny schnú rovnomerne, umiestnite do jednej vrstvy iba rastliny s podobnou hrúbkou a vlhkosťou.
  • Usporiadajte rastliny tak, aby ste minimalizovali prekrývajúce sa časti, pričom venujte zvýšenú pozornosť izolácii kvetov.
  • Usporiadanie by malo zvýrazniť špeciálne časti rastliny, ktoré sú rozhodujúce pre identifikáciu, ako sú listy alebo prierezy kvetov.
  • Na uchytenie rastlín na požadovanom mieste použite prúžky pergamenového papiera a priehľadnú pásku, aby sa zabránilo kontaktu medzi kvetmi a páskou.

Pri aranžovaní rastliny dbajte na prirodzenú štruktúru rastliny, aby ste sa vyhli neprirodzene vyzerajúcim kompozíciám.

Neprehliadnite: Izbové rastliny: Trik so zápalkami, ktorý im pomôže. Inšpiruj sa!

liečivá rastlina

Zdroj: Depositphotos

Zošit na herbár

Keď sú rastlinky suché a vylisované, sú pripravené na ich umiestnenie do zošita.

Je dôležité použiť papier a lepidlo bez obsahu kyselín, ktoré pomôžu zabezpečiť ochranu vzoriek.

  • Ideálnou voľbou je akrylové lepidlo, ktoré je svetlostále, odolné voči starnutiu a po zaschnutí je flexibilné.
  • Lepidlo zrieďte vodou, aby ste dosiahli konzistenciu, ktorá sa ľahko nanáša na zadnú stranu rastliny akrylovým štetcom.
  • Dbajte na to, aby ste sa rastlinky počas procesu dotýkali čo najmenej, aby ste nepoškodili vzorku.
  • Používajte napríklad pinzetu a tenké drevené špajle na premiestňovanie rastliny či jej držanie na mieste pri práci.
  • Pre dosiahnutie najlepších výsledkov naneste lepidlo na všetky časti rastliny, a to až po ich okraje. 

Pracujte rýchlo, ale opatrne! A na zložitejšie rastliny nanášajte lepidlo na lupienky kvetov ako posledné, aby lepidlo nezaschlo a nezvlnilo kvety pri dokončovaní zvyšku.

Na záver umiestnite papier zošita na prevrátený exemplár a potierajte zadnú stranu, kým sa rastlina nelepí. Po prevrátení papiera skontrolujte, či nie sú uvoľnené prvky a podľa potreby ich dolepte lepidlom.

Odporúčame aj: DIY sviečky, ktoré rozvoňajú domácnosť: Čo na výrobu použiť?

herbár do školy

Zdroj: Depositphotos

Herbár do školy - ako ho pripraviť čo najrýchlejšie?

Najrýchlejší spôsob (ale nie ten najlepší) na vytvorenie herbára je:

  • vyberte si bylinnú rastlinku s veľmi úzkymi stonkami a listami, ktorá sa bude sušiť veľmi rýchlo (napríklad šošovica),
  • ak si vyberiete rastlinku, ktorá už má svoj kvet, čas na jej vyschnutie sa predĺži,
  • vložte kvet medzi dva papiere (A4) a najprv ho stlačte medzi dve ťažké knihy približne na 4 hodiny a potom ho vysušte fénom alebo žehličkou.

Vieme, že to nie je vedecký a ani ten najideálnejší postup, ale ak chcete, aby vaše rastlinky boli suché do 24 hodín, respektíve do ďalšieho dňa do školy, tak potom je to naozaj dobrá voľba.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE