Ako skladovať chlieb v teplom počasí? TOTO je správny spôsob!

Ako skladovať chlieb v teplom počasí? TOTO je správny spôsob!
  • 21.06.2023
  • Lenka Biba Slovak

Chlieb patrí u nás k základným potravinám, pričom nesmie chýbať pravdepodobne v žiadnej domácnosti. Pripravuje sa pečením, parením alebo vyprážaním cesta, ktoré sa skladá minimálne z múky a vody. Vo väčšine prípadov je nutná jedlá soľ a droždie.

Niektoré druhy chleba obsahujú aj korenie – napríklad rascové semeno či zrná ako sezam a mak. Tie sa zvyknú používať aj na dekoračné účely. Pre svoj vysoký obsah lepku, ktorý dáva cestu pórovitoť a elasticitu, je pšenica najčastejšie používané zrno na prípravu chleba.

Chlieb je tiež vyrábaný z múky raže, jačmeňa, kukurice a ovsu, zvyčajne ale nie vždy v kombinácii so pšeničnou múkou. Dnes si však povieme viac o tom, ako skladovať chlieb počas horúcich letných dní, aby vám vydržal čerstvý čo najdlhšie.

Ako skladovať chlieb?

Chlieb môže byť náročný na skladovanie najmä vtedy, keď sa počasie oteplí, pretože sa potom kazí oveľa rýchlejšie.

Oddávna sa odporúča skladovať bochníky na chladnom a tmavom mieste, pretože letné teplo a vlhkosť spôsobujú, že sa chlieb rýchlejšie kazí.

  • Čerstvý chlieb patrí na chladné miesto, aby sa predišlo plesni, a to isté platí aj o krájaných a balených druhoch.
  • A keď sú teploty normálne a vlhkosť je priemerná, chlieb je najlepšie skladovať v uzavretej nádobe, ktorá nie je vzduchotesná.
  • Keď je však už nakrájaný alebo je v kuchyni teplejšie ako normálne, upečené cesto treba skladovať trochu inak – pleseň totiž miluje vlhkosť.
  • Teplý vzduch môže absorbovať viac vlhkosti, a preto letný vzduch poskytuje dokonalú živnú pôdu pre plesne.

Klasický chlebník - áno či nie?

V klasickom chlebníku na chlieb a pečivo dochádza predovšetkým v lete k zvyšovaniu teploty a nedostatočnému prúdeniu vzduchu. A to sú ideálne podmienky pre množenie húb a baktérií. Preto sa chlieb pravdepodobne rýchlejšie pokazí.

Plastové či papierové vrecko - čo je lepšia voľba?

Aj keď sa môže zdať, že plastový obal je pre chlieb počas horúcich dní tá najhoršia možnosť, o nič lepšie nie je ani papierové vrecko. Prečo?

Plastové vrecká síce spomaľujú rýchlosť schnutia chleba, ale vo všeobecnosti nie sú vhodné na uchovávanie chleba, pretože v nich nemôže cirkulovať vzduch, čo zvyšuje riziko hromadenia vlhkosti a usadzovania plesní. Vlhkosť v chlebe sa tiež s väčšou pravdepodobnosťou odparí a zachytí sa v plaste, ktorý sa stáva živnou pôdou pre baktérie.

Ideálne nie sú ani bežné papierové vrecká z pekární. Vyťahujú z chleba vlhkosť, čo vedie k rýchlejšiemu vysychaniu.

Problém je totiž v oboch prípadoch rovnaký, a tým je nedostatočný prístup chleba a pečiva k čerstvému vzduchu, čo spôsobuje zadržiavanie vlhkosti a tepla.

  • V papierovom obale chlieb skôr vyschne.
  • V plastovom obale sa chlieb zaparí.

Neprehliadnite: 5 šikovných tipov, ako využiť šťavu z uhoriek! Už ju viac nevylejete!

Patrí chlieb do chladiničky?

Chlieb vydrží čerstvý niekoľko dní pri izbovej teplote. Avšak, vo veľmi horúcom počasí by mohol byť bochník zabalený aj do plastového obalu alebo fólie a uložený v chladničke, aby sa oddialil nástup plesní, aj keď to urýchli proces stuhnutia. Zabalený chlieb sa môže uchovávať v mrazničke až tri mesiace.

Odporúčame aj: Sóda bikarbóna a jej 50 (a viac) využití v domácnosti, v záhrade, ale aj v kozmetike!

Ideálnou voľbou sú keramické nádoby!

Ani deň po upečení chlieb jednoducho nechutí úplne rovnako. Aj pekár vám povie, aby ste ho zjedli tak rýchlo, ako môžete.

Vhodnými nádobami sú kameninové alebo keramické hrnce, ako aj smaltované oceľové alebo nerezové nádoby, pričom balený chlieb je najlepšie uchovávať v pôvodnom obale.

Keramické a hrnčiarske nádoby sú najlepším spôsobom skladovania chleba, pretože sú priedušné a umožňujú výmenu vzduchu a vlhkosti. Na dosiahnutie optimálnych výsledkov by sa chlieb mal skladovať reznou stranou nadol, aby vydržal dlhšie čerstvý.

Zabránite tak rastu plesní a pomôžete tomu, aby sa chlieb nepokazil. Ak používate nádobu na chlieb, snažte sa pravidelne odstraňovať staré omrvinky a kôrky – utieranie trochou vody a octu je dobrý tip na každý týždeň.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Darina Božiková 23.07.23 18:15

DB
karma
114.00

my chlieb mrazíme a vyložíme vždy iba toľko, koľko približne v daný deň spotrebujeme. chlieb balím do utierky a ukladám do chlebníka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní