Jednoduchý recept na domáci chlieb – hotový raz-dva i bez kysnutia

Jednoduchý recept na domáci chlieb – hotový raz-dva i bez kysnutia

    • Zdieľaj:
  • 0

Upiecť si domáci chlieb môže niekomu pripadať ako hotová veda. Teda v prípade, ak sa pokúšate vdýchnuť život chlebu od babičky. Oprášili ste jej recept a zbadali droždie, ktoré je potrebné nechať nakysnúť. A neskôr aj samotný chlieb po uhnetení cesta. Súhlasíme, nie je to úplná jahoda-pohoda. Ak vám droždie nevykysne, tak to môžete skúsiť s ďalším. A ak vám nevykysne ani cesto, tak ho môžete rovno zahodiť, pretože po upečení bude chlieb hutný a rýchlo stvrdne.

Avšak v prípade tohto chlebíka sa obávať nemusíte. Zvládnete ho upiecť aj v prípade, že to skúšate po prvýkrát. V tomto prípade nepotrebujete droždie a nemusíte vyčkávať kým vám nakysne. Dokonca vám jeho príprava nezaberie celé dopoludnie ako pri klasickom chlebíku od babičky. Tajomstvo v tomto prípade tkvie v niečom úplne inom. Tak sa nebojte, vyhrňte si rukávy a pustite sa s nami do prípravy domáceho chleba bez kysnutia!

Odporúčame: Recept na domáce rezance: Chutia ako od babičky!

domáci chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Na chlieb budete potrebovať:

  • 500 g ražnej hladkej chlebovej múky,
  • 370 ml vody alebo mlieka,
  • 50 g masla,
  • 1 prášok do pečiva,
  • lyžička soli, lyžička cukru, ½ lyžičky rasce na dochutenie.

Ako prvé si dajte roztopiť maslo. Kým sa bude roztápať, tak si do väčšej misy preosejte múku a pridajte prášok do pečiva. Následne pridajte vlažnú vodu alebo mlieko, vlažné roztopené maslo, soľ, cukor a rascu (tá nemusí byť, ak ju nemáte radi). Následne si zo surovín vyhneťte cesto – buď ručne alebo si pomôžte robotom. Hneťte dovtedy, kým sa vám všetky ingrediencie nespoja a nezvnikne vám lepivé cesto.

Cesto následne rozdeľte na 2 rovnaké bochníky (ak chcete väčší chlieb, tak nemusíte, no lepšie sa pečú menšie bochníky). Bochníky preložte na pekáč, potrite vlažnou vodou, na vrchu nožom narežte kríž a pečte pri teplote 190 °C približne 40 minút.

Voilà, domáci chlebík bez kysnutia máte hotový!


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Šalvia lekárska: Viete, čo všetko dokáže?
ZDRAVIE

Šalvia lekárska: Viete, čo všetko dokáže?

  • 0
  • 29.06.2022
RECEPT: Karamelový cheesecake z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Karamelový cheesecake z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 26.06.2022
RECEPT: Likérové špice z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Likérové špice z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 18.09.2022