Recept na domáce rezance: Chutia ako od babičky!

Recept na domáce rezance: Chutia ako od babičky!

Už od detstva som zbožňovala domáce rezance, ktoré sme si vždy robievali so starou mamou a maminou. Bola to taká naša tradícia – každú sobotu sme si robili domáce rezance, ktoré majú v porovnaní s tými kúpnymi inú chuť. Neviem čím to je, ale fakt je chuť domácich cestovín úplne iná. Možno preto, lebo nejde o masovú výrobu a sú robené s láskou. A takéto domáce cestoviny pripravené s láskou môžete mať aj vy.

Vôbec sa nemusíte obávať. Ich príprava je veľmi jednoduchá a určite ich zvládnete pripraviť aj vy. Dokonca toto cesto je univerzálne, preto si z neho nemusíte spraviť vyslovene rezance do polievky (tzv. niťovky), ale aj inú cestovinu. Tak poďte na to!

Odporúčame: 3 recepty z hokaida, ktoré si zamilujete

domáce rezance do polievky

Zdroj: Shutterstock®

Recept na domáce rezance

Budeme potrevbovať: 

  • 1 vajíčko
  • 50 gramov hrubej múky
  • 50 gramov polohrubej múky
  • štipku soli

Postup:

Príprava cesta na rezance alebo inú domácu cestovinu sa zdá byť zložitá, no opak je pravdou. Ako prvé si na pracovnú dosku nasypeme hrubú a polohrubú múku. Do stredu kôpky z múky spravíme jamku, do ktorej dáme rozbité vajíčko. Pridáme štipku soli s vyhnetieme cesto. Cesto by nemalo byť príliš mäkké a ani príliš hutné, pretože by sa nám ťažšie vaľkalo. Ak sa vám zdá cesto príliš tvrdé, môžete si ruky namočiť do vody a vyhniesť ho takto. Vďaka vode by malo zmäknúť. A naopak, ak sa vám zdá cesto príliš mäkké, tak pridajte múku – samozrejme s mierou.

Ak máte poriadne vyhnetené cesto, tak je na rade jeho vyvaľkanie. Pomocou valčeka ho vyvaľkajte úplne na tenko – na hrúbku papiera. Takto pripravené cesto necháme odležať, aby trošku vyschlo – bude sa ľahšie krájať.

Ak si chcete vytvoriť rezance do polievky, tak budete potrebovať na to mlynček, poprípade môžete preveriť svoje zručnosti a trpezlivosť a nakrájať ho na tenko prostredníctvom noža. Keďže ide o „univerzálne“ cesto, tak ho môžete pokrájať podľa seba. Môžete ho nakrájať na široké rezance alebo na štvorčeky (tzv. lečky). Je to len na vás. Takto pripravenú cestovinu varíme v osolenej vode – rovnako ako v prípade tej kúpnej.

Pozri aj: Kávová usadenina nie je odpad! Tu je 5 tipov na jej využitie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Darina Božiková 09.03.22 15:53

DB
karma
114.00

rezance si robím už veľa rokov iba domáce.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní