Overené tipy ako sušiť bielizeň rýchlo a jednoducho aj bez sušičky

Overené tipy ako sušiť bielizeň rýchlo a jednoducho aj bez sušičky
  • 08.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Mnohé z vás to určite poznáte. Chcete si vziať na seba obľúbený kúsok oblečenia, no potom si spomeniete, že ste ho po nedávnom nosení zabudli oprať. Ak doma máte sušičku, prípadne práčku so sušičkou, ste zachránené a problém dokážete vyriešiť takmer okamžite. Nič však nemusí byť stratené ani vtedy, keď sa vo vašej domácnosti takýto prístroj nenachádza. Prinášame vám overené tipy ako najrýchlejšie usušiť bielizeň. 

Zvoľte správny prací program

Pomôcť si viete hneď pri praní, a to výberom vhodného pracieho programu. Ak chcete šatstvo zbaviť čo najväčšieho množstva vody, zvoľte program s vysokým počtom otáčok. Dobre odstredená bielizeň uschne oveľa skôr ako látky plne nasiaknuté vodou. Pri nastavovaní pracieho programu nezabudnite zohľadniť materiál, z ktorého je odev vyrobený. Všetky potrebné informácie by ste mali nájsť na štítku pripevnenom k oblečeniu. Nechcete predsa prísť o svoju obľúbenú blúzku. Jemné látky je najistejšie žmýkať ručne.

Odporúčame: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!

sušiak na bielizeň

Zdroj: Shutterstock®

Experimentujte so spôsobmi zavesenia

Čas, za ktorý sa bielizeň usuší, viete skrátiť aj spôsobom zavesenia. Pred samotným vešaním je dôležité veci poriadne vytriasť a ponaťahovať. Nielenže ich zbavíte nadbytočnej vody, ale viete ich pomerne dobre vytvarovať a budú tak menej pokrčené. Pri vešaní dokážu pomôcť aj rozostupy medzi jednotlivými látkami. Nohavice alebo iné kúsky s vreckami sa odporúča obrátiť naruby. Hrubšie časti oblečenia tak dostanú priestor „dýchať“.

Nájdite najvhodnejšie miesto na sušenie

Jedným z dôležitých faktorov je tiež výber vhodného miesta. Ak máte balkón, alebo zvyknete vešať bielizeň na záhrade, vedia byť skvelými pomocníkmi vietor a slnečné lúče. Pri silnejšom fúkaní však nezabudnite na riadne uchytenie bielizne a pri slnku pozor na možné vyblednutie farieb.

V interiéri sa najčastejšie využívajú sušiaky. Sú skladné, zaberajú pomerne málo miesta a niektoré sú dokonca vyhrievané. Pomôže tiež, ak ich umiestnite do miestnosti zohriatej slnkom, blízko radiátorov, či ak spravíte v izbe prievan. Alternatívnym riešením je zavesenie na garnižu, tyč so sprchovým závesom alebo rozprestrenie mokrých vecí na rozložené osušky.

V závislosti od materiálu a hrúbky látky sa bielizeň dokáže usušiť vonku za 2-4 hodiny. Vnútri to býva približne jeden deň.

Vyskúšajte: Ako využiť (recyklovať) zaváraninové poháre?

žehlenie bielizne

Zdroj: Shutterstock®

Použite, čo máte doma

Keď vás tlačí čas, skúste využiť pomôcky, ktoré máte doma, napríklad fén, žehličku, osušku, papierové utierky, radiátor či kuchynskú rúru.

Pri fénovaní môžete bielizeň položiť na rovný povrch alebo ju nechať na vešiaku. Dôležité je odev pravidelne prevracať a nemieriť horúcim vzduchom príliš dlho na jedno miesto.

Žehliť mokré látky priamo sa neodporúča. Ak však medzi vlhký kus oblečenia a žehličku vložíte uterák, dokážete pomerne rýchlo odstrániť nadbytočnú vlhkosť. Podobný efekt docielite aj zrolovaním mokrého oblečenia do osušky. Použiť môžete aj papierové utierky, ktoré odsajú nadbytočnú vodu.

Schnutie urýchli aj položenie bielizne na radiátor. V tomto prípade dávajte pozor, aby nespálil látku a aby ste danú miestnosť zbytočne neoberali o teplo, ktoré z neho sála. Na sušenie vecí menších rozmerov je vhodná kuchynská rúra. Ideálne je rozprestrieť látky na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru nezohrievajte na viac ako 100 stupňov Celzia a pri sušení buďte mimoriadne opatrní.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní