Top chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

Top chyby pri pestovaní izbových rastlín: Dopúšťaš sa ich i ty?

Izbové rastliny vnášajú do našich často chladných domácností trochu tepla a sviežej zelene. Nie sú len obyčajnou bytovou dekoráciou, ale hlavne kúskom prírody. Ak sa z nich chceme tešiť dlhú dobu, je nevyhnutné sa o ne poriadne starať. Niektoré majú vyššie pestovateľské nároky a potom sú tu aj nenáročné izbové rastliny. Každá rastlina však niečo pre svoj rast a život potrebuje a každá má svoje individuálne požiadavky. Veľkou chybou pri pestovaní rastlín je nedodržiavanie týchto požiadaviek, v dôsledku čoho sa následne pestovateľ môže dopúšťať mnohých ďalších chýb. Pre rastlinku to môže mať fatálne následky. Ktorých chýb sa teda vyvarovať?

1. Nedostatok vody

Rastliny potrebujú k svojmu rastu a celkovo k životu v prvom rade vodu. Niektoré rastlinky, napríklad kaktusy, jej síce potrebujú menej, no ďalšia zeleň vyžaduje neustále vlhký substrát. Dôkladne si preto overte, koľko vody rastlina potrebuje a podľa toho ju zalievajte. Nedostatok vody môže spôsobiť hnednutie vrcholov listov, vädnutie, skrútenie listov či opadávanie pukov.

Odporúčame: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!

nadmerné zalievanie

Zdroj: Shutterstock®

2. Nadbytočná zálievka

Nadmerné zalievanie je ďalším problémom, ktorého sa pestovatelia často dopúšťajú. Rastlina môže v dôsledku prelievania začať hniť. Listy môžu žltnúť, vädnúť i opadávať. Suchomilné izbové rastliny nadmerná vlaha ľahko položí a nič im už nepomôže. Opäť preto platí, že treba sledovať požiadavky konkrétnej rastliny. Väčšinu izboviek stačí polievať raz týždenne, pričom substrát je vhodné nechať primerane preschnúť.

3. Umiestnenie na tmavé miesto

K rastu potrebuje rastlina okrem vody aj slnko. Jej umiestnenie v tmavom kúte môže spôsobiť žltnutie aj blednutie listov a taktiež to, že rastlina nebude kvitnúť. Takéto rastliny sú zvyčajne aj skrútené či deformované, kedže sa stonky a listy ťahajú k najbližšiemu zdroju svetla, čiže k oknu. Ak máte miestnosť so slabším svetlom, umiestňujte do nej len rastliny vhodné do tmavších izieb, ktorým nedostatok svetla prekážať nebude.

nadbytok slnka

Zdroj: Shutterstock®

4. Nadbytok slnka

Nielen nedostatok, ale aj nadbytok svetla môže rastline ublížiť. Preto je opäť potrebné si naštudovať vhodné umiestnenie konkrétnej rastliny v interiéri. Priame slnečné lúče môžu u mnohých rastlín spôsobiť hnednutie vrcholkov listov aj tvorbu hnedých spálených miest na listoch. Často sa to stáva vtedy, ak je rastlina umiestnená na okennom parapete. Väčšine rastlín pritom stačí aj rozptýlené svetlo v miestnosti. Výber vhodného stanovišťa pre konkrétnu rastlinu preto dôkladne zvážte.

5. Nadmerné hnojenie

Ďalšou častou chybou pri pestovaní izbových rastlín je ich nadmerné hnojenie. Áno, je vhodné dodať izbovej rastline na jar či pred zimou nejaké živiny, no rozhodne platí, že menej je niekedy viac. Zistite si, ako často a či vôbec je potrebné vašu izbovú rastlinu hnojiť. Pri hnojení následne dodržiavajte odporúčané dávkovanie z obalu produktu. Prehnojené rastliny môžu byť náchylné na choroby, ich listy môžu hnednúť alebo strácať farbu.

presádzanie izbových rastlín

Zdroj: Shutterstock®

6. Neskoré presádzanie

Veľkú chybu ako pestovateľ robíte aj vtedy, ak odkladáte presádzanie rastliny. Každá rastlina rastie a je úplne pochopiteľné, že z času na čas bude potrebovať o niečo väčší životný priestor, teda kvetináč. Ak črepník už takmer celý vypĺňa koreňový systém, je to jasný signál, že rastlina mala byť už dávno presadená. O pár centimetrov väčší črepník dodá rastline dostatok miesta na ďalší rast. Väčšinu rastlín je potrebné presádzať každý alebo každý druhý či tretí rok.

7. Nadmerná suchosť vzduchu

Za suchý vzduch v miestnosti ako pestovateľ síce nemôžete, no ak ho ignorujete, môže to vašim izbovým rastlinám uškodiť. Mnohé rastliny sú totiž náchylné na príliš suchý vzduch. Ich listy neraz opadávajú, alebo sa na nich objavujú hnedé fľaky. Napríklad taká monstera či rôzne fikusy patria medzi rastliny náročnejšie na vlhkosť ovzdušia. Riešením problému môže byť napríklad ich pravidelné postrekovanie vodou pomocou nádobky s rozprašovačom.

Pozri aj: Inšpirácia na jarný veniec na dvere: Čo tak si ho vyrobiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní