Overené tipy ako sa zbaviť psích chlpov z oblečenia a nábytku

Overené tipy ako sa zbaviť psích chlpov z oblečenia a nábytku
  • 14.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Neustály boj! Tak nejako by asi opísali majitelia štvornohých miláčikov každodennú snahu zbaviť sa chlpov na oblečení, pohovkách, podlahe, koberci či dokonca v posteli. Samozrejme, mať doma huňatého priateľa je na nezaplatenie. Mnohokrát sú psy považované za členov rodiny, sú výbornými spoločníkmi či partnermi na šport. Ako sa však zbaviť psích chlpov tak, aby sme si mohli užiť spoločné aktivity so psíkom a zároveň sme doma cítili pohodlie?

Pravidelne vyčesávajte vypĺznutú srsť

Základným pravidlom je psy pravidelne vyčesávať. Zvieracia srsť sa skladá z dvoch vrstiev: pesíkov a podsady. Pesíky tvoria vrchnú srsť, ktorá býva rôzne dlhá a sfarbená. Podsada je jemná krátka srsť, ktorá má funkciu tepelnej izolácie a po skončení zimy sa jej zvieratko potrebuje zbaviť. Najčastejšie to robí škriabaním sa.

Čím väčšie množstvo vypĺznutej srsti odstránite pri vyčesávaní, tým menej jej psík bude roznášať po vašom príbytku. Pri výbere vhodného nástroja na vyčesávanie treba vziať do úvahy dĺžku a typ srsti zvieratka. V špecializovaných obchodoch sú dostupné rôzne hrebene, kefy či rukavice na vyčesávanie.

Kefy na krátku srsť môžete použiť aj na dlhosrstého psa, proces však môže byť pomerne pracný. Na dlhú srsť avšak nemožno použiť kefy určené pre krátkosrstého psa. Zuby vyčesávača sú veľmi dlhé a mohli by psíkom poškriabať kožu. Zvieratká môžete vyčesávať napr. aj po kúpaní, dbajte však na to, aby srsť bola suchá.

Odporúčame: Overené tipy ako sušiť bielizeň rýchlo a jednoducho aj bez sušičky

kefy na vyčesávanie psov

Zdroj: Shutterstock®

Často vysávajte

Aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva chlpov, odporúča sa vysávať aspoň každý druhý či tretí deň. Pri kúpe vysávača je vhodné prihliadať na výkon a odporúčania výrobcov. Súčasťou niektorých modelov vysávačov sú špeciálne nadstavce na psie chlpy. Ideálne je zadovážiť si robotický vysávač, ktorý spraví prácu za vás.

Zaobstarajte si lepiace valčeky

Valčeky s lepiacou vrstvou zoženiete napríklad v obchodoch s bytovými doplnkami alebo nábytkom. Táto pomôcka dokáže efektívne odstrániť chlpy z oblečenia, či iných textilných povrchov.

Kúpiť sa dajú aj umývateľné valčeky, z ktorých chlpy po použití zmyjete vodou. Ak nemáte po ruke valček, môžete si v prípade núdze pomôcť aj obyčajnou lepiacou páskou, ktorú budete prikladať na oblečenie. Chlpy sa na ňu prilepia rovnako ako na valček, avšak pôjde o zdĺhavejší proces.

Vezmite si na pomoc práčku a sušičku

Výrobcovia práčok vzali do úvahy potreby klientov. Na trh sa dostali práčky so špeciálnymi programami, ktoré dokážu z oblečenia odstrániť zvieracie chlpy. Ak vaša práčka takýmto programom nedisponuje, môžete vyskúšať do bubna vložiť čistú hubku na riad. Chlpy sa na nej zachytia počas prania. Podobný výsledok dosiahnete aj pri použití natáčok so suchým zipsom alebo špeciálnych guličiek (lapačov chlpov do práčky) určených na zachytávanie vlasov a uvoľnených vlákien.

Výborný výsledok dosiahnete aj pri použití sušičky. Vďaka prúdeniu vzduchu dochádza k celkovému odstráneniu vlasov či chlpov z látky. Pred vložením bielizne do práčky je tiež vhodné ju poriadne vytriasť. Srsti sa síce nezbavíte úplne, ale odstránite aspoň značnú časť.

Vyskúšajte: TOP nápady do domácnosti – objav šikovné a praktické riešenia

gumená rukavica na psie chlpy

Zdroj: Shutterstock®

Použite gumené rukavice

Ak na oblečení zostanú chlpy aj po vypraní a vysušení, pomerne ľahko ich odstránite pri žehlení. Natiahnite si na ruky klasické gumené rukavice, navlhčite ich vodou a niekoľkokrát nimi prejdite po bielizni. Chlpy sa nalepia na rukavice, ktoré v prípade, že ich chcete použiť opakovane, stačí opláchnuť pod tečúcou vodou.

Obmeňte šatník

Na niektoré materiály sa chlpy chytajú viac ako na iné. Ak máte doma štvornohého miláčika, je na mieste zvážiť obmenu šatníka. Čím je povrch látky hladší, tým menej sa naň chlpy chytajú. Najľahšie odstránite chlpy zo syntetických materiálov, viskózy, čistej bavlny a hodvábu. Naopak, najťažšie sa dávajú preč zo zamatu a menčestru.

Prečítajte si: Ako naše domovy určujú našu duševnú pohodu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní