Ako odstrániť škvrny od trávy? Tieto babské rady fungujú!

Ako odstrániť škvrny od trávy? Tieto babské rady fungujú!
  • 19.09.2022
  • Veronika Nemčeková

Spôsobov ako prať oblečenie tak, aby sme ho zbavili nečistôt, je mnoho. Viete však ako vyčistiť škvrny od trávy?

S týmto problémom si najčastejšie lámu hlavy mamy malých detí, ktoré milujú pohyb v prírode, prípadne sa venujú športom ako futbal. Prečítajte si, ako sa jednoducho zbaviť škvŕn od trávy.

Postup čistenia

Čím skôr po vzniknutí škvŕn sa pustíte do ich odstraňovania, tým väčšiu šancu na úspech máte. Nezúfajte však ani vtedy, keď fľaky stihli zaschnúť.

Postup je jednoduchý. Škvrny potrite technickým liehom, žlčovým mydlom, polejte octom alebo pokvapkajte citrónovou šťavou.

Účinné látky preniknú do vlákien lepšie, ak po škvrne opakovane prejdete hubkou. Nechajte pôsobiť približne 15 minúť. Následne oblečenie klasicky operte v práčke. Skvelé výsledky dosiahnete už pri praní na 40 ºC.

Veľmi zašpinené oblečenie môžete, pred vložením do práčky, približne na hodinu namočiť do teplej vody s trochou pracieho prostriedku.

Vyskúšajte: Rýchlovarná kanvica: Poznáš tieto triky, vďaka ktorým bude vyzerať ako nová?

Žlčové mydlo

Žlčové mydlo je veľmi účinný odstraňovač škvŕn a nečistôt. Pracie mydlo s prídavkom hovädzej žlče obsahuje rôzne druhy enzýmov rozkladajúcich tuky a bielkoviny.

Pranie oblečenia s týmto pomocníkom pre vás bude hračka! Žlčové mydlo účinne odstráni nielen škvrny od trávy. Poradí si aj s mastnými fľakmi, potom, krvou, hlinou i ovocnými a zeleninovými šťavami.

Technický lieh

Technický denaturovaný lieh tvorí etanol, ku ktorému sú pridané rôzne prímesi. Je veľmi horľavý, dráždi, odmasťuje a vysušuje sliznice, treba s ním preto narábať veľmi opatrne.

Používa sa v priemysle, do liehových varičov, na svietenie a na horenie. Je vhodný na rýchlu dezinfekciu, čistenie a odmasťovanie povrchov, pričom efektívne poslúži aj na odstránenie fľakov po tráve. Kúpite ho v špecializovaných obchodoch, prípadne v drogérii.

Odporúčame: Jesenná turistika s deťmi: Ako sa na ňu pripraviť a čo by ste nemali zabudnúť pribaliť?

Citrónová šťava

Citrónová šťava, rovnako ako šťava z ostatných citrusov, obsahuje kyselinu citrónovú, ktorá je všestranným ekologickým pomocníkom v každej domácnosti.

Je prírodnou konzervačnou látkou a používa sa ako dochucovací prostriedok jedál a nealkoholických nápojov. Bezpečne odstraňuje nečistoty, zápach, baktérie a plesne.

Kuchynský ocot

Ocot je 5 - 10 % roztokom kyseliny etánovej. Má výraznú kyslú chuť a charakteristický zápach. V kuchyni je skvelý na dochucovanie jedál.

Zázraky však dokáže aj pri praní, okrem toho, že dezinfikuje, má aj silné bieliace účinky. Tráva preň teda nie je neporaziteľným súperom.

Výborné výsledky pri odstraňovaní škvŕn dosiahnete, ak k octu pridáte aj lyžičku soli a miesto jemne pošúchate.

Pozri aj: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Vďaka týmto trikom bude ako nová!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní