Ako využiť staré plechovky? Buďte kreatívni! Máme pre vás 10 skvelých nápadov

Ako využiť staré plechovky? Buďte kreatívni! Máme pre vás 10 skvelých nápadov
  • 01.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Aj napriek tomu, že plechovky sa v dnešnej dobe už zálohujú a odovzdávajú späť predajcovi, v domácnosti nám vzniká takzvaný plechovkový odpad aj z nezálohovateľných plechoviek. Ako napríklad plechovky a konzervy od potravín. A pokiaľ ste kreatívni, viete aj takýto odpad šikovne spracovať. Akým spôsobom? Prinášame vám niekoľko skvelých nápadov.

1. Ďalšie využitie v kuchyni

Odpad z týchto druhov plechoviek sa tvorí najmä pri varení a príprave jedál. A, paradoxne, ich ďalšie využitie možno nájsť práve v kuchyni. Čo s nimi? Vytvorte z nich napríklad:

  • stojan na príbory – fantázií sa medze nekladú! Aj takýmto spôsobom viete dotvoriť efektné stolovanie ako vo vnútri, tak aj vonku na záhrade či terase. Plechovky najskôr natrite matnou farbou, potom ich pripevnite o namorenú drevenú dosku a skvelým doplnkom môže byť, keď na ňu z vrchnej časti upevníte pútko – napríklad kúsok starého koženého opasku. A pekný dekoračný doplnok je na svete.
  • stojan na kuchynské náradie – staré plechovky sa môžu zmeniť na elegantný doplnok v kuchyni veľmi jednoduchým spôsobom. Z použitých konzerv či plechoviek odstráňte etikety, obrúste ostré hrany a nastriekajte ich matnou farbou určenou na kov. Farbu a prípadné zdobenie prispôsobte farbe kuchyni a doplnkom, kuchynské náradie si tak nájde efektný a elegantný nový domov.
  • nádoby na potraviny – staré plechovky sa môžu stať štýlovými doplnkami v kuchyni a zároveň aj novými nádobami napríklad na cukor, kávu, čaj či cestoviny alebo sušienky. V tomto prípade vám odporúčame nájsť vhodné vrchnáky, ktoré dosadnú na plechovky natreté čiernou matnou farbou. Bez uzavretia by tak v tomto prípade svoj ďalší účel plnili iba veľmi ťažko.

Odporúčame: TOP 7 receptov na domáce nanuky: Neodolajú im deti ani dospelí

nápady z plechoviek

Zdroj: Shutterstock®

2. Využitie v záhrade

Šikovní záhradkári svojpomocne môžu recyklovať plechovky, ktoré poslúžia ako:

  • nádoby pre priesady – upravené plechovky či konzervy nastriekajte farbou na kov a naplňte vhodným substrátom. Získate tak výborný základ na svoje priesady. A aby ste nezabudli, čo ste kam zasadili, nezabudnite na označenie.

3. Na drobné náradie

Drobné náradie či už v dome alebo vonku v záhrade potrebuje svoje miesto. Ak máte práve navyše niekoľko konzerv alebo plechoviek, pripevnite ich navzájom a natrite farbou. Vaše náradie bude pekne pokope a vy budete mať o všetkom drobnom náradí prehľad.

4. Nový domov pre sviečky

Staré a použité plechovky či konzervy môžu vašou šikovnosťou poslúžiť aj ako:

  • svietniky – k výrobe takéhoto svietnika vám stačí knôt, ktorý vložte do plechovky a zalejte horúcim voskom. Po vychladnutí vám svietniky vytvoria v záhrade či na terase pokojnú a romantickú atmosféru.
  • lampášiky – pri príprave domácich lampášikov natrite plechovky najskôr farbou, potom vyvŕtajte dierky a na ich vrchnú časť pripevnite hrubšie kovové drôtiky. Tie skvele poslúžia na zavesenie lampášov na vami zvolené miesto. Nakoniec do nich vložte čajové sviečky a povešajte ich na hrubšie konáre, či položte na vhodné a bezpečné miesto na terase či na balkóne.
  • lampiónová reťaz – je síce pre zručnejších domácich majstrov, ale určite ju zvládne pripraviť každý. POZOR ale na vašu bezpečnosť a buďte opatrní, pretože pri jej príprave by ste mali do plechoviek vyrezať ostrým nožom rôzne tvary či kvety. Takýmto spôsobom vznikne nádherný základ pre lampióny. Svetelnú reťaz nakoniec pripevnite k plechovkám tak, aby bola v každej z nich jedna žiarovka. A nakoniec zostáva nájsť už iba vhodné miesto pre jej umiestnenie, aby lampiónová reťaz vynikla v celej jej kráse.

Neprehliadnite: Hubka na riad stále ako nová: Vieš, ako ju správne dezinfikovať?

kreatívne nápady z plechoviek

Zdroj: Shutterstock®

5. Myslite aj na zvieratká

  • Hmyzí domček – svojpomocne vytvoreným hmyzím domčekom zo starých plechoviek sa poteší nielen hmyz, ale aj deti. Sú totiž krásnym doplnkom vo vašej záhrade, pričom plní veľmi užitočnú a dôležitú úlohu. Hmyzí domček priláka do záhrady opeľovačov. A práve opeľovače sú pre našu úrodu nenahraditeľné. Staré plechovky pomaľujte, vyzdobte ich – pripevnite oči, prípadne aj nôžky a krídla. Dovnútra vložte suchú trávu, seno alebo zrolovanú kôru. Tá bude predstavovať útočisko pre užitočný hmyz.
  • Kŕmidlá pre vtáčiky – áno, zo starých plechoviek sa dajú vyrobiť aj vtáčie kŕmidlá. Zo spodnej strany plechovky vyrežte väčší otvor. Z druhej strany skúste pripevniť napríklad lepidlom na kov vystrihnutý plech, aby potrava pre vtáčiky z kŕmidla nevypadávala. Drievko v rovnakej farbe pod otvorom poslúži ako bidielko pre vtáčiky.

6. Buďte kreatívni!

Ak máte doma detičky a radi pre nich vymýšľate program a nové zaujímavé úlohy, staré plechovky a konzervy pre vás môžu byť inšpiráciou. V tomto prípade ale vždy dbajte v prvom rade na bezpečnosť, aby ste sa na ostrých hranách plechoviek neporanili. A či už budete vyrábať napríklad postavičky, či niektoré z našich nápadov, fantázií sa medze nekladú! Na ich dotvorenie môžete použiť rôzne materiály, farby a ďalšie pomôcky, a vy si tak doma vytvoríte jedinečný originál.

Zaujme vás: TEST: NovAge Skinrelief kozmetická línia pre citlivú pleť od Oriflame


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní