Jarné cibuľové kvety: Poznáte správnu starostlivosť po odkvitnutí?

Jarné cibuľové kvety: Poznáte správnu starostlivosť po odkvitnutí?
  • 06.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Jarné cibuľové kvety ako sú tulipány, narcisy, modrice či hyacinty nám počas ostatného obdobia prinášali nesmiernu radosť. Srdce nejedného milovníka rastlín zaplesalo pri pohľade na pestrofarebné lupene kvetov. Viete však ako sa o cibuľoviny starať po odkvitnutí? Poradíme vám, čo spraviť, aby o rok po skončení zimy opäť zažiarili a vykvitli v plnej kráse.

Odstránenie kvetov

Kvety jarných cibuľovín je ideálne zrezať hneď po odkvitnutí, čo je väčšinou v polovici mája. Ak ste to doteraz neurobili, spravte tak čo najskôr. V opačnom prípade totiž rastlina začne vytvárať semená, pričom všetku svoju energiu vkladá práve do tohto procesu. Vítané je, aby energiu, ktorú absorbuje, použila radšej na vytvorenie zásob v cibuľke.

Odkvitnuté časti tulipánov a narcisov sa najlepšie odstraňujú pomocou záhradných nožníc alebo ostrého noža. Modrice a hyacinty môžete aj vytiahnuť či vytrhnúť. Stačí jemne uchopiť stonku a opatrne ťahať. Pri trhaní treba dať pozor, ak je pôda vlhká alebo sypká, zbytočne by ste mohli vytiahnuť celú rastlinu aj s cibuľou.

Odstránenie listov

S listami to nie je také kritické ako s kvetmi. Po odstránení kvetov je vhodné listy ponechať až dovtedy, kým sa samé nezatiahnu, nezožltnú alebo neuschnú. Prostredníctvom listov totiž cibuľka hromadí energiu a zásoby na to, aby bola schopná opäť o rok vykvitnúť. Zostrihať ich teda treba až po úplnom odumretí nadzemných častí.

Odporúčame: TOP tipy na pestovanie muškátov – pre tie najkrajšie kvety

cibuľky

Zdroj: Shutterstock®

Vybratie cibuliek zo zeme

Keď jarné cibuľoviny odkvitnú, znamená to, že cibuľka ukončila svoj vegetačný cyklus a potrebuje oddych, kým odštartuje nový cyklus. Mnoho ľudí sa vyťahovaním cibúľ zo zeme neobťažuje, rastlinám to však môže uškodiť.

Reč je predovšetkým o narcisoch a tulipánoch, ktoré sa po odkvitnutí chránia pred nepriazňou vonkajšieho okolia vytváraním zaťahovacích korienkov. Tie umožňujú zatiahnuť sa cibuľke hlbšie do zeme, kde vládnu miernejšie pomery, čo však spôsobí, že rastlina sa zatiahne tak hlboko, až nebude schopná vôbec vyklíčiť a postupne zo záhona vymizne.

Uskladnenie cibúľ

Po vybratí zo zeme doprajte cibuľkám odpočinok. Najlepšie ich uskladníte v piesku, pilinách alebo v rašeline na tmavom a suchom mieste. Takto uložené vydržia až do jesene, kedy je vhodný čas na ich opätovnú výsadbu do záhonu či kvetináčov.

Inšpirujte sa: Jujuba čínska - zázračné ovocie: Aké sú jej účinky a prečo je dobré ju mať v záhrade?

sadenie

Zdroj: Shutterstock®

Výsadba

Najvhodnejší čas na výsadbu jarných cibuľových kvetov je od polovice septembra do polovice októbra. Ak pravidelne nestíhate a neviete čo skôr, nezúfajte. Miernejšie zimy dovoľujú, aby ste sadili napríklad aj v novembri.

Cibuľky sa po opätovnom vložení do zeme zakorenia. Dobrý koreňový základ, ktorý si vytvoria, im neskôr v mrazoch pomôže prezimovať. Potom už ostáva len čakať na prvé jarné lúče a s tým spojenú radosť v podobe prenádherných kvetov.

Každé ročné obdobie má svoje čaro. V horúcich mesiacoch prichádzajú na scénu napríklad letné cibuľoviny a hľuznaté rastliny ako sú ľalie alebo gladioly. Radosť záhradkárom robia aj trvalky, pričom platí, čím viac energie venujete starostlivosti o kvety a záhradu, tým viac sa vám odvďačí.

Pozri aj: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní