Domáce hnojivo na izbové rastliny: 7 tipov z kuchyne, na ktoré sa môžete spoľahnúť!

Domáce hnojivo na izbové rastliny: 7 tipov z kuchyne, na ktoré sa môžete spoľahnúť!
  • 13.03.2023
  • Michaela Krivdová

Prebúdza sa nielen príroda vonku. S príchodom jari je nevyhnutné postarať sa aj o izbové rastliny, aby čo najlepšie prosperovali. Ak vás trápi ich zriedkavé či žiadne kvitnutie, máme pre vás niekoľko rád, ako im pomôcť.

Izbové rastliny a ich progres

Nechceli ste ich doposiaľ budiť „zo zimného spánku“? Izbové rastliny sú nielen plné prekvapení, ale tiež nárokov, ktoré potrebujú k tomu, aby sa im darilo. Pri vhodnej starostlivosti sa vám odmenia dokonalým vzhľadom.

A hoci neexistuje jednotný kľúč na pestovanie izbových rastlín, pri každom druhu by ste mali mať informácie predovšetkým o tom:

  • aké stanovište potrebuje,
  • aký substrát je najvhodnejší,
  • ako často zalievať,
  • kedy je vhodné vykonať rez či strih,
  • aké choroby môžu rastlinu napadnúť,
  • ako a čím izbové rastliny hnojiť.

Domáce hnojivo na izbové kvety

Dajte zbohom chémii! Hnojivo na kvety si bez najmenších problémov môžete urobiť aj doma. Navyše zo surovín, ktoré sa nájdu v každej jednej domácnosti. A budete sa čudovať, ako efektívne sa dajú využiť aj veci, ktoré by za bežných okolností skončili v koši.

Izbové rastliny budú tento druh výživy zaručene milovať. Odmenia sa vám zdravými listami aj krásnymi kvetmi.

1. Hnojivo z banánovej šupky

Vďaka vysokému obsahu draslíka, fosforu aj vápnika je banán vitamínovou bombou nielen pre človeka, ale aj pre rastliny. Čerstvú, ale tiež usušenú banánovú šupku nakrájajte na kúsky a vložte na deň či dva do vody, ktorou izbové rastliny polejte. Kúsky šupky môžete zatlačiť aj priamo do kvetináča. Hnojivo z banánovej šupky rastliny vyživí, podporí ich rast aj kvitnutie.

TIP: Hnojivo z banánovej šupky prospieva rastlinám s voskovými listami a tiež ružiam.

2. Popol ako hnojivo

Bezpečne ste spálili ostrihané konáre či suché lístie? Časť tohto druhu popola si odložte a použite ho ako prírodné hnojivo. Okrem toho, že rovnako obsahuje draslík, fosfor, horčík či železo, pôdu zoxiduje a tým rastliny nabudí.

Budete potrebovať:

  • 150 g popola
  • vodu

V nádobe s vodou nechajte popol rozpustiť a niekoľko dní odležať. Pred polievaním dôkladne premiešajte.

TIP: Tento druh domáceho hnojiva môžete okrem izbových rastlín použiť aj na pohnojenie trávnika či ovocných stromov, okrasných rastlín a cibuľovín.

3. Vaječné škrupiny ako hnojivo na kvety

Koľko vajíčok v priebehu týždňa spotrebujete v kuchyni? Ak si čo i len pár z nich odložíte, izbové rastliny sa vám poďakujú. Obsahujú veľa vápnika, ktorý neutralizuje kyslosť pôdy. Umyté a osušené škrupinky z vajíčok nadrvte na malé kúsky a posypte nimi povrch pôdy. Dokonalá náhrada za hnojivo plné chémie.

TIP: Vaječnú škrupinky ocenia predovšetkým orchidey, ktoré budú kvitnúť výrazne bohatšie a dlhšie.

4. Hnojivo z droždia na kvety

Čerstvé kvasnice nekupujú iba nadšené gazdinky, ale aj milovníčky kvetov. Neviete prečo? Využívajú ich na hnojenie izbových rastlín práve preto, že obsahujú veľa vitamínu B, ktorý im prospieva pri raste, kvitnutí a tiež podporí bohatý koreňový systém.

Budete potrebovať:

  • kocku droždia
  • 5 l teplej vody

Droždie nechajte rozpustiť vo vode a odstáť. Pred polievaním rastlín hotové hnojivo premiešajte.

TIP: Hnojivo z droždia ocenia izbové rastliny, orchidey, ruže, ale aj muškáty, ktoré budú kvitnúť ako divé.

5. Cukor ako hnojovo na izbové rastliny

Trápite sa pri pestovaní fikusov? Ak ste už vyskúšali všetko možné a rastliny neprosperujú „oslaďte im život.“ Dve lyžičky cukru nasypte priamo na povrch pôdy alebo ich cukrovou vodou polejte. Čakajte zázraky na počkanie.

TIP: Cukor milujú tiež baktérie a plesne, preto stačí týmto typom hnojiva hnojiť raz za mesiac.

6. Káva ako hnojivo na kvety

O účinkoch a využití kávovej usadeniny sa toho popísalo už viac, ako dosť. Viete, v čom spočíva jej čaro práve pri izbových rastlinách? Vďaka kávovej usadenine sa pôda stáva jemná, prekysličená a zvyšuje sa aj jej kyslosť. A táto kombinácia izbovým rastlinám mimoriadne pristane.

TIP: Kávovú usadeninu doprajte aj bylinkám. Tým, v črepníku, ale aj bylinkovom záhone.

7. Voda z akvária ako hnojivo na kvety

Vo všeobecnosti vieme, že rastlinám prospieva dažďová voda či voda, ktorá pár dní stála. Ak ste ešte neskúšali zužitkovať tú z akvária, je najvyšší čas. Má neutrálne pH, na rast a kvitnutie rastlín pôsobí stimulačne a tie ju najviac vo svoje prospech využijú práve v jarných mesiacoch.

TIP: Izbové rastliny bez rozdielu polejte vodou z akvária raz za mesiac.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Vermikompostér: Počuli ste už o tomto výraze a viete, ako si ho vyrobiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní