Polenta: Pripravte si ju ako v luxusnej reštaurácii - na sladko i slano!

Polenta: Pripravte si ju ako v luxusnej reštaurácii - na sladko i slano!
  • 15.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Polenta bola v minulosti jedlom chudobných, a to najmä v Taliansku. Dnes sa však podáva v každej dobrej talianskej reštaurácii! Polenta nie je nič iné ako nahrubo mletá kukuričná múka.

Z polenty sa najčastejšie pripravuje kukuričná kaša, ktorá je obľúbená vo viacerých krajinách Európy. Avšak kvôli vyššej kalorickej hodnote a nie až tak výraznému nutričnému profilu nie je úplne vhodná na každodennú konzumáciu.

Je ale vynikajúcim spestrením jedálnička a s troškou fantázie z nej možno vykúzliť fantastické jedlá. Je aj vhodnou alternatívou napríklad k ovseným vločkám na raňajky, pretože dokáže zasýtiť na dlhý čas. A čo je dôležité – polenta je bez lepku, čiže je vhodná aj pre celiatikov.

Polenta - základný recept

Polenta je severotalianske jedlo zo žltej kukuričnej krupice. Je mäkká a krémová, keď je čerstvo uvarená, s textúrou veľmi podobnou kaši. Keď polenta vychladne, stane sa dostatočne pevnou a hustou, dokonca sa dá ľahko krájať aj nožom.

Dokonalú polentu si pripravíte jednoduchšie, než si myslíte! Klasický pomer na prípravu polenty je:

  • 1 diel polenty na 4 diely vody.

Namiesto vody možno použiť napríklad aj kurací vývar, čím sa chuť polenty krásne obohatí.

Odporúčame: Polievky v znamení receptov našich babičiek - ktorá z nich je vaša najobľúbenejšia?

Kukuričná polenta - základné ingrediencie

Toto sú ingrediencie, ktoré budete potrebovať na prípravu polenty tak, aby ste dosiahli jej dokonalú chuť.

  • Voda – na každú šálku polenty budete potrebovať asi štyri šálky vody.
  • Soľ – pred pridaním polenty nezabudnite vodu osoliť!
  • Polenta – nájdete ju už v každom obchode s potravinami.
  • Maslo – tri polievkové lyžice masla dodajú polente bohatosť chuti a tú správnu konzistenciu.
  • Syr – čerstvo nastrúhaný kvalitný tvrdý syr bude ako čerešnička na torte.

Ako variť polentu?

Ako si polentu jednoducho, rýchlo a veľmi chutne pripraviť doma?

  • Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu a soľ. Polentu pomaly nasypte do vriacej vody za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Znížte teplotu na minimum a za častého miešania varte, kým polenta nezačne hustnúť – trvá to asi 5 minút.
  • Polentová zmes by mala byť stále mierne sypká. Prikryte a varte 30 minút, pričom každých 5 až 6 minút premiešajte. 
  • Polenta je hotová, keď je textúra krémová a jednotlivé zrná sú jemné. Vypnite sporák a do polenty jemne vmiešajte 2 polievkové lyžice masla vmiešajte pol šálky nastrúhaného syra a miešajte, kým sa maslo a syr nespoja s polentou.
  • Prikryte a nechajte 5 minút odstáť, aby polenta zhustla. Polentu na záver premiešajte a preložte do servírovacej misy. Na vrch dajte zvyšnú 1 lyžicu masla a asi 1 lyžicu čerstvo nastrúhaného syra na ozdobu.

Tip redakcie – čas varenia bude závisieť od konzistencie polenty v surovom stave, takže sa tomu budete musieť prispôsobiť.

Ako podávať polentu?

Pokiaľ ide o vychutnávanie polenty, vaše možnosti sú naozaj neobmedzené! Môžete ju servírovať namiesto ryže alebo zemiakov. Podávajte ako prílohu alebo ju jednoducho iba obložte vašim obľúbeným mäsom či zeleninou.

Neprehliadnite: 3 recepty z hokaida, ktoré si zamilujete

Ako si správne vybrať polentu?

Polenta sa pripravuje z kukuričnej múky alebo krupice. Polentu zoženiete u nás bežne v obchodoch s potravinami. Vždy si však prečítajte etiketu, pretože polenta môže byť pripravená buď pomletím celých zŕn alebo takých, z ktorých boli odstránené klíčky a otruby.

Tie sú, samozrejme, neporovnateľne menej výživné. Ideálne je, ak je kukurica pestovaná v ekologickom poľnohospodárstve a spracováva sa šetrne, nakoľko aj spôsob pestovania a úpravy polenty ovplyvňuje kvalitu výsledného produktu.

Ako skladovať polentu?

Otvorenú polentu skladujte v sklenej nádobe na tmavom a suchom mieste. Uvarenú polentu skonzumujte čo najskôr, pretože rýchlo zhorkne.

Odporúčame aj: Organizácia domácnosti: S našimi TOP tipmi si poradíte so všetkým!

Grilovaná a opekaná polenta

Akonáhle polentová kaša trochu vychladne, začne tuhnúť. A keď vychladne celkom, stane sa z nej tuhý kus hmoty.

Pre jej ďalšie spracovanie preto postupujte nasledovne:

  • Polentovú kašu, ešte pokiaľ je teplá, „uložte" do vrstvy vysokej 1,5-2 cm. Najlepšia voľba je olejom vymastený pekáčik.
  • Povrch polenty pekne uhlaďte, zakryte fóliou a nechajte v chladničke stuhnúť.
  • Druhý deň polentu vyklopte a nakrájate na kúsky – napríklad na tyčinky, štvorčeky, trojuholníčky, ale môžete pokojne vykrajovať kolieska formičkou na suché pečivo.
  • Kúsky polenty môžete vyprážať v oleji, opekať na panvici dozlatista (len s otáčaním vydržte, kým sa polenta poriadne neopečie na spodnej strane a neodlepí sa od panvice, inak si koledujete o trhanec), grilovať vonku na grile a tiež zapekať v rúre.
  • K dokonalosti jej na úplný záver stačí trocha syra, najlepšie gorgonzoly. Ten sa na teplej polente roztečie ešte skôr, než ju prinesiete na stôl.

Polenta so špenátom a šampiňónmi

Pokiaľ hľadáte rýchle a zdravé jedlo, ktoré vás zasýti a zároveň má nízky obsah energie, skúste túto chutnú polentu so špenátom a šampiňónmi. Pripraviť ju môžete na raňajky, desiatu či večeru.

Ingrediencie:

  • 1/4 hrnčeka polenty
  • 1 hrnček vody
  • sušený cesnak
  • soľ
  • 1 hrnček čerstvého špenátu
  • 50 g šampiňónov
  • 1 polievková lyžica strúhaného parmezánu

Postup prípravy:

  • V malom kastróliku rozmiešajte kukuričnú krupicu s vodou, soľou a cesnakovým korením.
  • Polentu priveďte do varu.
  • Následne varte, kým polenta nenasiakne všetku vodu.
  • V hrnci zalejte špenát a šampiňóny s 3-5 lyžicami vody, zľahka osoľte, okoreňte podľa chuti a pod pokrievkou duste do zmäknutia (zhruba 5 minút).
  • Nakoniec špenát a šampiňóny primiešajte k uvarenej polente a povrch posypte lyžicou strúhaného parmezánu.

Polenta na sladko

Polenta je príjemným oživením jedálnička a poslúži aj ako občasná náhrada ovsených vločiek. Ovocie s polentou tvorí zaujímavú súhru chutí! Skúste preto prípravu polentovej kaše so sladkou prílohou.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka polenty
  • kokosový olej
  • kokosový cukor
  • ovocie podľa chuti – jahody, čučoriedky, maliny, černice a podobne
  • vaše obľúbené oriešky a/alebo semiačka
  • štipka soli
  • voda

Postup prípravy:

  • Do hrnca nalejte 2 hrnčeky vody.
  • Keď bude voda v hrnci vrieť, pridajte 1/2 hrnčeka polenty a stiahnite oheň.
  • Následne varte na miernom ohni 5-7 minút.
  • Keď dosiahne polenta požadovanú konzistenciu, vypnite sporák a dajte potrebné množstvo polenty do misky.
  • Ešte do teplej polenty v miske zamiešajte 1 – 2 lyžičky kokosového oleja, pretože práve ten zjemní chuť i konzistenciu polenty.
  • Následne pridajte vaše obľúbené ovocie a orechy/semiačka, posypte kokosovým cukrom a skvelé jedlo máte pripravené. Dobrú chuť!

Tip pre vás: Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní