Hubky na riad - aký je ich význam a použitie podľa farieb?

Hubky na riad - aký je ich význam a použitie podľa farieb?
  • 08.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vedeli ste, že každá farba kuchynskej hubky na riad má svoj špeciálny význam? Obchody predávajú veľké množstvo špongií rôznych farieb. Farba je hlavným klasifikátorom, ale – prečo sú väčšinou zelené, červené a žlté? Len náhoda?

Nie, pretože výber správnej farby hubky na riad vám môže uľahčiť život. Kuchynské špongie sa v dobe umývačiek riadu vytrácajú, no stále majú v našom živote a v našej kuchyni svoje miesto.

Často pri výbere kuchynskej hubky dbáme nie na farbu, ale na tvar a veľkosť. Toto je ale naša hlavná chyba. Ukazuje sa, že každá farba má svoj vlastný význam. Musíte však venovať pozornosť nie farbe samotnej hubky, ale naopak – aj tej drsnejšej strane tohto kuchynského pomocníka.

Hubka na riad

Hubky na riad sa skladajú z dvoch samostatných vrstiev umelých polymérov, ktoré sú navzájom laminované.

  • Mäkšia vrstva, ktorá vytvára pocit prírodnej špongie, je zvyčajne vyrobená z polyuretánu alebo nejakého iného penového polyméru.
  • Zatiaľ čo tenká, „škrabavá", tmavozelená vrstva, ktorá slúži ako čistiaci vankúšik, je vyrobená z tvrdšej polyetylénovej sieťoviny.

Odporúčame: Leštidlo do umývačky dokáže zázraky: 3 tipy, ktoré vám uľahčia upratovanie

Prírodné špongie

Prírodné špongie, ktoré sa už tisícročia používajú ako čistiace a dekoračné pomôcky, sú mäkké vláknité kostry morských živočíchov z kmeňa Porifera, čo znamená „nosič pórov“.

V 50-tych rokoch minulého storočia však došlo k takému nadmernému výlovu, že priemysel takmer skolaboval a väčšina hubovitých materiálov je teraz syntetická, vyrobená buď z celulózy alebo plastu.

Prečo sú kuchynské hubky na riad žlté?

Syntetické špongie môžu byť vyrobené z:

  • polyesteru,
  • polyuretánu alebo
  • rastlinnej celulózy.

Polyuretán sa používa v polyesterových špongiách pre ich brúsnu stranu. Polyesterové špongie sú bežnejšie na umývanie riadu a sú zvyčajne mäkké a žlté.

Žltá hubka – je veľmi jemná a nie je vhodná na umývanie riadu. Hlavným účelom týchto hubiek je starostlivosť o sklo. Materiál je jemný, takže by nemalo dôjsť k jeho poškodeniu. Dokonca sa odporúča pri čistení žltou hubkou viac trieť či tlačiť.

Neprehliadnite: Organizácia domácnosti: S našimi TOP tipmi si poradíte so všetkým!

Prečo sú kuchynské hubky na riad zelené?

Zelená farba – takáto hubka je vyrobená z hrubých vlákien. Je určená na odstránenie zaschnutých škvŕn alebo pripáleného jedla.

Zelený brúsny povrch odstráni aj tú najodolnejšiu špinu, ale je tiež náchylný na poškriabanie. Preto ju používajte opatrne.

Prečo sú kuchynské hubky na riad červené?

Červená farba – v tomto prípade ide o stredne tvrdú hubku. S jej pomocou môžete odstrániť odolné škvrny a zároveň zachovať celistvosť i menej odolných povrchov.

Červená brúsna strana má priemernú silu a je tou najlepšou voľbou na každodenné odstraňovanie odolných nečistôt a potravín. Poškriabanie povrchov tu veľmi nehrozí.

Odporúčame aj: Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní