Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!

Ako ju vyčistiť? Vyskúšajte skvelý tip na DIY čistiaci prostriedok na rúry!
  • 11.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Rúra na pečenie je neodmysliteľný pomocník v kuchyni každej gazdinky. Dnes je na trhu už naozaj obrovský výber rúr na pečenie, pričom pri jej výbere je dôležitý nielen dizajn, ale aj všetky jej funkcie. Pri výbere zohľadnite ale napríklad aj dispozíciu kuchyne, pravidelnosť používania rúry, ako aj počet ľudí vo vašej domácnosti.

Vďaka tomu budete môcť vybrať správnu veľkosť a potrebné funkcie a vybavenie, ktorými rúry na pečenie disponujú.

Frekvencia čistenia rúry sa bude líšiť v závislosti od toho, ako často ju používate. Vo všeobecnosti však naplánujte hĺbkové čistenie každých pár mesiacov alebo skôr, ak sa z nej pri používaní dymí.

Samočistiaca rúra na pečenie

Samočistiaca rúra na pečenie má nepriľnavý povrch a čo sa naň predsa len pri pečené prichytí, spáli sa vysokou teplotou. Na akom princípe funguje takéto čistenie?

  • Pyrolytické čistenie – na konci pečenia jednoducho stlačíte tlačidlo, kedy teplota vo vnútri rúry stúpne až k 500 °C. Nečistoty sa rozpadnú na prach, ktoré potom z rúry iba jednoducho odstránite. Môžete takto v rúre vyčistiť aj ďalšie časti, ako napríklad pekáč, panvice, rošty a ďalšie smaltované časti.
  • Katalytické čistenie – steny rúry sú vyrobené zo špeciálneho materiálu. Majú v sebe otvorené póry absorbujúce tuky a ďalšie nečistoty a vždy, keď pečiete na viac ako 200 °C, nečistoty zoxidujú, premenia sa na vodnú paru a jednoducho sa odparia.

Ak ale nemáte samočistiacu rúru, skúste namiesto toho toto ekologické riešenie.

Odporúčame: Ako vyčistiť upchatý odtok? Vyskúšajte osvedčené triky!

DIY čistiaci prostriedok na rúry na pečenie

V skutočnosti všetko, čo potrebujete, aby sa vaša rúra opäť leskla, je jedlá sóda bikarbóna a niekoľko štandardných kuchynských pomocníkov. Ak chcete opäť získať extra svieži nádych, skúste svoj domáci čistič ešte vylepšiť dvomi až tromi kvapkami esenciálneho oleja.

Najmä čajovníkový olej pôsobí ako prírodný odmasťovač.

Čo potrebujete na domáci čistiaci prostriedok?

  • Sóda bikarbóna (Prášok na pečenie)
  • Voda

A nezabudnite ani na pracovné rukavice, plastovú špachtľu a špongiu.

Ako vyčistiť rúru na pečenie ekologicky krok za krokom?

  • Polovicu hrnčeka jedlej sódy zmiešajte s teplou vodou v takom pomere, aby vám vznikla pasta.
  • Rúru predhrejte na 150 °C a vymastite ju pastou (ventilátor a vykurovacie telesá vynechajte). Môžete použiť napríklad starú zubnú kefku na zuby.
  • Nezabudnite si však zobrať rukavice, pretože sóda môže až sčernieť.
  • Dôkladnú starostlivosť venujte predovšetkým mastným škvrnám.
  • Nechajte pôsobiť minimálne 12 hodín, ideálne cez noc.
  • Do vnútra rúry nakvapkajte zopár kvapiek esenciálneho oleja.
  • Penu zotrite vlhkou handričkou, špachtľou alebo špongiou. Možno budete musieť trochu pritlačiť, výsledok vás ale veľmi milo prekvapí.

Neprehliadnite: Vodný kameň: Ako ho odstrániť zo sprchy a sprchovacej hlavice?

Nezabudnite ani na sklo rúry

Ak nemáte jedlú sódu bikarbónu, vystačíte si aj s práškom do pečiva. Jedno vrecúško zmiešajte s litrom teplej vody, pastu naneste na sklo a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. Potom zmes zo skla umyte a vyleštite.

Ako často treba čistiť rúru na pečenie?

Rúru čistite ideálne po každom pečení, pokiaľ si chcete uľahčiť prácu aj do budúcnosti. Čím je totiž špina v rúre dlhšie, tým viac sa pripečie a horšie sa tak potom čistí. V ideálnom prípade čistite rúru ešte za tepla. V takom prípade vám vystačí len teplá voda s trochou saponátu alebo citróna.

Ak sa vám však po každom dobrom jedle nechce rúra drhnúť, nezúfajte, ani tak nemusíte použiť tú najagresívnejšiu chémiu.

Pretože práve s našim tipom na domáci čistiaci prostriedok s obsahom sódy bikarbóny a vody, bude čistenie pre vás hračkou prakticky kedykoľvek.

Odporúčame aj: Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní