Ako vyčistiť upchatý odtok? Vyskúšajte osvedčené triky!

Ako vyčistiť upchatý odtok? Vyskúšajte osvedčené triky!
  • 04.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Nie je nič horšie, ako keď vojdete do sprchy s chuťou oddýchnuť si po náročnom dni, avšak akonáhle sa pozriete dole, razom stojíte v niekoľkocentimetrovej vode. Rovnako aj vtedy, keď sa vaša likvidácia odpadu v kuchynskom dreze „zasekne" a váš drez sa naplní nielen vodou, ale aj zvyškami jedla.

Nech je to akokoľvek, jedna vec je istá – upchaté odtoky sú veľkým problémom. Nie vždy však musíte kvôli oprave hneď volať inštalatéra! Máme pre vás zopár rád a tipov, ako vyčistiť upchatý odtok a ako sa s týmto problémom vysporiadať bez pomoci profesionála.

Kúpeľňové umývadlá

Upchatie umývadla v kúpeľni môže byť spôsobené mnohými vecami, vrátane vlasov, stvrdnutej zubnej pasty či odpadu z holenia. Našťastie, práve toto je ale jednou z najjednoduchších prekážok, ktoré sa dajú riešiť.

Pokiaľ máte umývadlo v kúpeľni s pomalým odtokom, jednou z najjednoduchších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste ho vyčistili, je:

  • zmiešať pol šálky sódy bikarbóny a polovicu šálky bieleho octu,
  • vylejte to do odtoku, nechajte postáť a zalejte pár litrami vriacej vody.

Úplné vyčistenie môže trvať niekoľko výplachov počas niekoľkých dní, ale pri každom prechode roztoku by voda mala odtekať rýchlejšie. Ak však zistíte, že vášmu upchatému odtoku toto nepomôže, pravdepodobne by ste nemali viac čakať a radšej si zavolajte opravára.

Odporúčame: Kam schovať peniaze? Máte doma tajnú skrýšu? Ak NIE, vytvorte si ju!

Odtoky - vane a sprchy

Hlavným vinníkom v týchto situáciách sú vlasy. Pod odtokovou zátkou je zvyčajne kríž, kde majú vlasy tendenciu uviaznuť. Ak môžete ľahko odstrániť odtokovú zátku, urobte to a vlasy vytiahnite.

Na druhej strane, ak odstránite odtokovú zátku a neuvidíte chumáč vlasov na prvý pohľad, môžu byť uviaznuté hlbšie, čo vedie k zložitejšiemu odstráneniu. Na trhu existuje niekoľko produktov, ktoré sú založené na chemikáliách, ktoré buď poškodia potrubný systém, alebo môžu ublížiť i vám.

Vyskúšajte preto najskôr spôsob čistenia upchatého odtoku ako v prvom prípade, avšak tento spôsob zopakujte viackrát po sebe.

Podlahové odtoky

Ak máte odtok na podlahe v suteréne, ktorý sa upchal, je čas opäť použiť trik so sódou bikarbónu a bielym octom – len tentoraz s pomocou piestu. Použitie piestu môže pomôcť, nakoľko môžete dosiahnuť skvelé nasávanie na podlahovom odtoku.

Ďalšou možnosťou je úplne odstrániť podlahovú odtokovú mriežku a strčiť do nej hadicu. Vezmite starý uterák a skrutkovač a obložte uterák okolo hadice tak, aby voda nestriekala späť z otvoru. Tak vznikne vlastná tlaková umývačka pre odtok.

Neprehliadnite: Vodný kameň: Ako ho odstrániť zo sprchy a sprchovacej hlavice?

Kuchynské drezy

Najväčšími príčinami upchatia kuchynského drezu sú mastnota a zvyšky jedla. Preto je veľmi dôležité zoškrabať všetky omrvinky z taniera a dať ich do koša ešte predtým, ako ho poriadne opláchnete.

Na vyčistenie odtoku vášho kuchynského drezu použite tieto triky:

  • Sóda bikarbóna + ocot – šálku sódy bikarbóny nasypte do odtoku, zalejte pol šálkou octu a umývadlo zakryte, pretože dôjde k penivej chemickej reakcii. Zakrytím odtoku udržíte zmes vnútri potrubia, pretože práve tam má účinkovať a rozpustiť všetko, čo blokuje odtekaniu vody. Po zhruba 10 minútach zalejte odtok vriacou vodou. 
  • Prášok do pečiva – do odtoku nasypte 2 až 3 prášky do pečiva a zalejte vriacou vodou. Ak potrebujete vyčistiť potrubie účinnejšie, ešte pred vodou nalejte do umývadla pohár bieleho octu. Ten spolu s práškom do pečiva vytvorí čistiacu penu, ktorú po zhruba 10 minútach spláchnite vriacou vodou. Zlepšený stav potrubia si všimnete okamžite.
  • Soľ – nasypte ju do odtoku, mali by stačiť 2 až 3 lyžice. Zalejte vriacou vodou a pre lepší účinok ešte predtým aj pohárom bieleho octu. V tom prípade nechajte zmes chvíľu pôsobiť a až potom použite zaliatie vriacou vodou.
  • Coca-cola – do odtoku nasypte lyžicu sódy bikarbóny a zalejte dvomi pohármi coca-coly. Nechajte chvíľku pôsobiť a potom zalejte dostatočným množstvom vriacej vody. Umývadlo a jeho potrubie by mali ostať čistejšie a priechodnejšie.

Odporúčame aj: Ako ošúpať cesnak? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní