Vodný kameň: Ako ho odstrániť zo sprchy a sprchovacej hlavice?

Vodný kameň: Ako ho odstrániť zo sprchy a sprchovacej hlavice?
  • 09.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Vodný kameň je súčasťou každej domácnosti. Pretože tam, kde sa žije, sa zanechávajú aj neželané stopy. Vodný kameň je v domácnosti najviac prítomný predovšetkým v kúpeľni – v sprche a na sprchovacej hlavici. Jeho prítomnosť závisí nielen od frekvencie používania vane či sprchy, ale aj od tvrdosti vody.

Vodný kameň je v kúpeľni veľmi nepríjemný najmä vtedy, ak nám vďaka nemu dobre nefunguje napríklad aj sprchovacia hlavica. A ak vodný kameň nebudeme pravidelne čistiť a odstraňovať, sprchovacia hlavica sa dokonca môže aj upchať.

Našťastie, jeho odstránenie nemusí byť až také zložité! Máme pre vás niekoľko užitočných a jednoduchých trikov, vďaka ktorým vám vodný kameň zmizne rovno pred očami. A navyše, naše triky vám ušetria nielen čas, ale aj peniaze.

Upchaná sprchovacia hlavica? Už nikdy viac!

Ak sa na vašej sprchovacej hlavici usadil vodný kameň, spoznáte to veľmi rýchlo. Má totiž nepeknú farbu – bielu, hnedú či dokonca i hrdzavú. Navyše, upchatá sprchovacia hlavica dáva o sebe vedieť aj takým spôsobom, že vám bude tiecť prerušovaný prúd vody, prípadne voda z trysiek bude striekať inak, ako ste zvyknutí.

Ak takéto niečo spozorujete aj u vás doma, je to znak toho, že by ste mali zasiahnuť.

Odporúčame: Ako vyprať biele ponožky, aby boli vždy ako nové? Máme TOP rady!

Sóda bikarbóna v boji proti vodnému kameňu

Sóda bikarbóna je fantastický pomocník nielen v kuchyni, ale aj v celej domácnosti. V boji proti vodnému kameňu platí jeho sila dokonca dvojnásobne! Ako si pripraviť účinnú zmes na to, aby sa vaša sprcha ligotala od čistoty?

  1. Zmiešajte 2 lyžice sódy bikarbóny a približne 50 ml octu.
  2. Do takto pripravenej zmesi pridajte saponát alebo bežný čistiaci prostriedok.
  3. Stačí už iba naniesť na najviac znečistené miesta, nechať pôsobiť a následne umyť. Vodný kameň sa tak stane jednoducho minulosťou.

Pravidelné čistenie je veľmi dôležité

Aby ste zamedzili výskytu (nielen) vodného kameňa vo vašej domácnosti, najdôležitejšie je osvojiť si správne návyky pri pravidelnom upratovaní. Čo sa týka sprchy a sprchovacej hlavice, ako prevencia môže poslúžiť aj nasledovný spôsob:

  • odskrutkujte sprchovaciu hlavicu,
  • ponorte ju do umývadla alebo nádoby, kde bude horúca voda, 
  • do vody nalejte pripravenú zmes sódy bikarbóny, octu a čistiaceho prípravku podľa vyššie spomínaného postupu.

Ak sa u vás vodný kameň vyskytuje pravidelne, pomôžte si pri čistení napríklad aj vyradenou zubnou kefkou, aby ste sa dostali aj do tých najmenších miest.

Neprehliadnite: Nemíňajte peniaze! Tieto veci každodennej potreby dokážete vyrobiť

Krok za krokom proti vodnému kameňu. Ako na to?

Tak, ako pri každej inej škvrne alebo nečistote v domácnosti, je najdôležitejšie konať rýchlo a podľa možností aj okamžite.

  • Predchádzajte výskytu vodného kameňa u vás doma – pravidelným upratovaním a prevenciou dokážete zázraky!
  • V ideálnom prípade by ste mali vždy po použití sprchy utrieť všetky jej časti suchou handrou, aby ste zamedzili tvorbe vodného kameňa.
  • I použitie citrónovej šťavy je veľmi účinné pri odstraňovaní vodného kameňa. Citrónová šťava je totiž fantastickou alternatívou napríklad k octu. Naneste väčšie množstvo citrónovej šťavy na znečistené miesta v dostatočnom množstve a nechajte ju pôsobiť.

Odporúčame aj: Trápi vás zápach v domácnosti? Vyskúšajte trik s citrónom a soľou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní