Nemíňajte peniaze! Tieto veci každodennej potreby dokážete vyrobiť

Nemíňajte peniaze! Tieto veci každodennej potreby dokážete vyrobiť
  • 08.08.2022
  • Veronika Nemčeková

Nad sumou, ktorú nechávame v obchodoch za nákupy, sa nám niekedy doslova zakrúti hlava. Mnohé veci každodennej potreby pritom hneď po použití zahodíme.

Poradíme vám, ako si vyrobiť hygienické potreby či iné pomôcky. Okrem toho, že ušetríte nejaké to euro, poďakuje sa vám aj príroda. Mnohé sa totiž dajú použiť opakovane. 

Psie jedlo

Hoci sa mnohí výrobcovia jedla pre psov snažia uvádzať na trh výživovo vyvážené produkty, niektoré krmivá stále obsahujú GMO, teda geneticky modifikované organizmy, priveľa cukru, umelých prísad a mäsových derivátov.

Ak svojho domáceho miláčika nechcete kŕmiť tým, čo nepoznáte, skúste mu jedlo doma pripraviť sami. Nie je to pritom vôbec také náročné, ako by sa mohlo zdať.

Nielen, že budete vedieť, čo presne váš pes prijíma, ale budete môcť podľa potreby meniť určité ingrediencie, ktoré mu chýbajú. Môžete sa tak vyhnúť rôznym potravinovým alergiám.

Všetko skrátka prispôsobíte potrebám svojho psíka. Či už sa rozhodnete pre BARFovanie, teda kosti a surovú stravu, alebo varenie, určite neoľutujete. Takýto typ stravovania vás dokonca môže vyjsť lacnejšie ako granule z obchodu.

Odporúčame: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Vďaka týmto trikom bude ako nová!

Obal na chlieb

Plastové obaly a vrecká sú síce praktickým a jednoduchým riešením, vo veľkej miere však prispievajú k znečisťovaniu životného prostredia. V prírode sa rozkladajú aj niekoľko desiatok rokov, pričom ohrozujú mnohé živočíchy, keď sa dostanú do ich tráviaceho traktu alebo sa do nich zvieratá zamotajú končatinami.

Ak do plastových obalov dávate potraviny, mali by ste byť obozretní. Keď je teplota vzduchu dostatočne vysoká, jedlo sa môže kontaminovať potenciálne škodlivými chemikáliami. Ekologickou alternatívou je použitie voskových obrúskov a vreciek, ktoré výrazne predĺžia čerstvosť potravín. Sú tiež opakovane použiteľné.

Návod ako si pripraviť tzv. včelobal si môžete pozrieť v tomto videu:

Ústna voda

Ústna voda zabraňuje zápachu z úst a čistí ústnu dutinu. Niektoré bežne dostupné ústne vody môžu zvyšovať citlivosť zubov a dokonca spôsobujú zafarbenie zubov. Tento produkt taktiež nepatrí medzi najlacnejšie.

Kvalitnú ústnu vodu si dokážete vyrobiť doma z prírodných a veľmi účinných látok. Vystačíte si pritom s vodou a ingredienciami ako sú šalvia, mäta, škorica či rôzne esenciálne oleje.

Inšpirujte sa: 5x recept na domácu ústnu vodu: Skúsiš mätovú alebo so šalviou?

Tampóny na odlíčenie

Aj keď sú jednorazové odličovacie tampóny vyrobené z bavlny, mnohé obsahujú plast. Ide o pomôcky, ktoré sa míňajú pomerne rýchlo, a tak musíte často dokupovať ďalšie a ďalšie balenia.

Alternatívou sú doma vyrobené tampóny na odlíčenie. Vyrobiť ich je pomerne jednoduché. Využiť pritom môžete staré bavlnené tričká i froté uteráky. Výhodou je, že sa dajú opakovane používať.

Postup výroby nájdete vo videu:

Špongia na riad

Kupované špongie na riad zvyčajne po týždni zapáchajú a sú zamorené baktériami. Výhodou špongie, ktorú si vyrobíte doma je, že ju môžete oprať, čím ju vydezinfikujete a bude opäť pripravená na použitie.

Ušetríte si behanie do obchodu po nové balenia hubiek, čo poteší aj vašu peňaženku. Na domácu výrobu špongie môžete pritom opäť využiť odpadový materiál ako je sieťka na ovocie alebo staré látky.

Opakovane použiteľnú hubku na riad si ľahko vyrobíte podľa návodu vo videu:

Dámska vložka

Možno vás to prekvapí, no doma si viete vyrobiť aj dámske vložky. Ide o ideálne riešenie pre ženy, ktorým bežné vložky dostupné v obchodoch počas menštruácie spôsobujú problémy ako sú alergické reakcie alebo začervenanie pokožky.

Opakovane použiteľné menštruačné vložky si môžete vyrobiť z látky, ktorá je vám príjemná na dotyk. Poďakuje sa vám príroda i vaša peňaženka.

Postup výroby vo videu:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní