Kam schovať peniaze? Máte doma tajnú skrýšu? Ak NIE, vytvorte si ju!

Kam schovať peniaze? Máte doma tajnú skrýšu? Ak NIE, vytvorte si ju!
  • 27.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Častokrát sa stáva, že máme k dispozícii hotovosť, ktorú si doma chceme nechať ako zálohu alebo ako sa hovorí - „pre každý prípad". Dnes síce vieme, že pod vplyvom inflácie už príliš veľa peňazí stráca svoju hodnotu, ak ich máme uložené niekde doma alebo v banke, preto odporúčania odborníkov smerujú iba k jednej veci – investovať.

Ale nie každý je fanúšikom investičných produktov alebo bánk. Niektorí z nás jednoducho stále majú svoje peniaze uložené doma.

Máte však vo svojej domácnosti vytvorené nejaké tajné a hlavne bezpečné miesto, kam si peniaze schovávate pre prípad, že ich náhle budete potrebovať? Pokiaľ ste odpovedali nie, tak v tom prípade vám prinášame niekoľko užitočných tipov, ako doma veľmi šikovne schovať svoje peniaze na horšie časy.

Miesto pre peniaze, šperky a cennosti

Pokiaľ máte aj vy doma svoje šperky odložené v šperkovnici v spálni a peniaze napríklad v zásuvke pri vchodových dverách, možno je ten pravý čas na to, aby ste pre tieto cennosti našli oveľa vhodnejšie miesto. Pretože nielen na cestách, ale aj doma by ste mali myslieť na to, ako ochrániť svoje úspory a vzácnosti.

Existuje dokonalá skrýša peňazí na schovanie svojich cenností?

Existuje mnoho skrýší a miest, kde by sa dali schovať cennosti, ale neexistuje jedna univerzálna dokonalá skrýša, ktorá by bola vhodná pre každého z nás. Výber správnej skrýše závisí od viacerých faktorov, ako napríklad typ a hodnota cenností, dostupnosť priestoru, bezpečnostné opatrenia a osobné preferencie.

Niektoré možnosti zahŕňajú trezory, bezpečnostné schránky s ochranným kódom, falošné predmety - ako napríklad upravená fľaša, starý počítač, fľaša od nápojov, plastová škatuľka, detská hračka, staré peňaženky, nákupné tašky a podobne.

Pokladnička alebo skriňa?

Slováci sú tradicionalisti v tom, kam si ukrývajú doma svoju finančnú hotovosť. „Klasikou" zostáva stará dobrá pokladnička s jednoduchým prístupom k jej obsahu, ako aj finančná hotovosť v obálke, ktorá je ukrytá v skrini na poličke pod oblečením.

Najlepšie úkryty predovšetkým pre finančnú hotovosť sú však také, ktoré sú síce na prvý pohľad viditeľné, ale nikomu by nenapadlo, že by tam mohli byť ukryté práve peniaze alebo iné cennosti či šperky.

Odporúčame: Nespavosť a napätie? Vyrieši ich táto bylinka pod vankúšom!

Domáci trezor na peniaze

Niekto si trezor spája iba s hotelovou izbou, ale domáci trezor na peniaze či iné cennosti môže byť naozaj správne riešenie.

Dnes už možno na trhu dostať rôzne varianty a veľkosti, ktoré môžete jednoducho schovať priamo do skrine, šatníka či do úložných priestorov vo vašej domácej pracovni.

Domáce trezory sú cenovo dostupné a nad touto možnosťou sa oplatí porozmýšľať.

DIY úkryty na peniaze a cennosti

Ste kreatívni a domáce trezory na peniaze nie sú nič pre vás? Tak v tom prípade máme niekoľko tipov, ako môžete šikovne využiť jednotlivé časti vášho domu ako domáci úkryt na peniaze, šperky či iné cennosti a dokumenty, ako napríklad:

  • fotoalbumy – skryjú najskôr peniaze a až potom fotografie,
  • obrazy,
  • knihy,
  • úložné priestory v častiach nábytku,
  • kvetináče s umelými kvetmi.

Neprehliadnite: Domáca pracovňa: 5 skvelých tipov, ako ju funkčne zariadiť!

Kam si doma schovať peniaze? Nájdite ideálny úkryt peňazí!

Domáca tajná skrýša peňazí či miesta na skrývanie peňazí by malo byť vaše tajné miesto a zároveň jednoduchý úkryt na schovanie svojich cenností či dobré miesto na úkryt peňazí.

  • Skrýša v dome alebo byte môže byť vytvorená napríklad v podlahe, stene, pod posteľou alebo v miestach, ktoré sú ťažko prístupné.
  • Môžete investovať do sejfu, ktorý bude mať skryté umiestnenie alebo bude mimo zraku a prístupu ostatných.

Kde ale určite nenechávať peniaze?

Určite netreba schovávať peniaze na miestach, ktoré sú prístupné pre všetkých alebo sú obvyklými miestami, kde ľudia uchovávajú svoje cennosti.

Niektoré konkrétne miesta, kde určite netreba schovávať peniaze, sú:

  • Obvyklé miesta v domácnosti, ako napríklad v šuplíkoch, skriniach alebo pod matracom. Tieto miesta sú často prvými, ktoré zlodeji skontrolujú.
  • V obvyklých miestach pre uchovávanie cenností, ako napríklad v šperkovnici či peňaženke. Zlodeji budú mať tendenciu skontrolovať aj tieto miesta.
  • V blízkosti elektronických zariadení, ako napríklad v stolnej zásuvke spolu s nabíjačkami. V prípade, že je vaše domácnosť napadnutá zlodejmi, majú väčšinou tendenciu zobrať aj elektroniku.
  • V očividných miestach v záhrade alebo exteriérových priestoroch, ako napríklad pod kvetináčmi alebo v plastovej krabici na odpadky. Tieto miesta nie sú dostatočne bezpečné.

Na vaše skrýše však nezabudnite!

Pokiaľ sa rozhodnete nájsť si doma miesto, kam si odložíte peniaze alebo iné cennosti, dôležité je na to miesto nezabudnúť!

Vyberajte preto pokojne a sústredene, pretože práve pod tlakom a v strese sa stáva, že na tie najdôležitejšie momenty zabúdame.

A práve v prípade finančnej hotovosti by to bolo veľmi nepraktické a nepríjemné. Pretože, ak potrebujeme siahnuť do našich „tajných" úspor, tak spravidla to musí byť hneď a bez čakania.

Odporúčame aj: Papier na pečenie: 12 skvelých spôsobov, ako ho využiť aj inak!

Aktualizované na 27.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní