Papier na pečenie: 12 skvelých spôsobov, ako ho využiť aj inak!

Papier na pečenie: 12 skvelých spôsobov, ako ho využiť aj inak!
  • 23.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Používate ho na pečenie všetkého možného od koláčov až po sušienky, no premýšľali ste niekedy nad tým, že papier na pečenie sa dá použiť aj inak? Pergamenový papier na pečenie je všestranný pomocník s nespočetnými možnosťami využitia a je praktickejší, než si myslíte.

Má tepelne odolné vlastnosti, vďaka ktorým je užitočný pri rôznych činnostiach alebo kreatívnych zábavkách. POZOR, nezamieňajte si však papier na pečenie s alobalom či s voskovým papierom! Voskový papier má voskovú vrstvu, ktorá nie je odolná voči teplu.

Pergamenový papier je tiež nepriľnavý vďaka silikónovému povlaku namiesto vosku a umožňuje prechod tepla bez toho, aby sa spálil. My vám dnes prinášame 12 kreatívnych nápadov a spôsobov, ako využiť papier na pečenie aj inak.

1. Papier na pečenie ako improvizovaný plech či košíčky na muffiny

Idete vyskúšať nový recept, ktorý si vyžaduje menší či väčší plech, ktorý ale doma nemáte? Alebo ste dostali neodolateľnú chuť na muffiny a doma nemáte žiadne košíčky na to určené? Nezúfajte!

Využite tohto skvelého pomocníka a vytvarujte si práve z papiera na pečenie improvizovaný plech či košíčky na muffiny. Ak sa rozhodnete piecť koláčik, plech vytvorte z viac vrstiev papiera, aby sa tam cesto udržalo v požadovanom tvare.

Odporúčame: Ako ošúpať vajce? S našimi radami to zvládnete za pár sekúnd!

2. Žehlenie dokumentov

Tepelne odolná kvalita tohto papiera sa hodí, keď potrebujete vyžehliť pokrčený dokument alebo papier. Nastavte žehličku na najnižší stupeň a položte kúsok papiera na žehliacu dosku. Na vrch položte kúsok pergamenového papiera a jemne vyžehlite.

Tento trik však vždy otestujte na malom rohu papiera alebo dokumentu, aby ste sa uistili, že nereaguje s papierom.

3. Podložka pri kreatívnom tvorení

Rovnaké vlastnosti, vďaka ktorým je papier na pečenie taký skvelý na varenie a pečenie, sú tie isté vlastnosti, ktoré z neho robia vynikajúcu podložku pri tvorivých činnostiach. Použite papier na pečenie ako podložku napríklad pod:

  • horúcu lepiacu pištoľ,
  • hlinu, 
  • iné remeselné potreby, aby ste sa uistili, že sa neprilepia na dosku stola a nezničia ju.

4. Prestieranie pre deti

Ak vaše malé ratolesti patria medzi deti, ktoré okolo seba pri jedle nechávajú neustále neporiadok a vás už nebaví po nich všetko upratovať, prípadne prať, použite papier na pečenie ako ich prestieranie pri jedle.

Používanie vopred narezaného pergamenového papiera vám môže ušetriť veľa času pri upratovaní po deťoch. Keď dojedia, papier jednoducho vyhoďte.

5. Pomôcka pri vytváraní predlohy pri šití

Pevnosť pergamenového papiera z neho robí skvelú pomôcku napríklad aj na obkresľovanie vzorov šitia. Stačí skopírovať vzor šitia na pergamenový papier a pustiť sa do práce. Je pevný, ale flexibilný, takže s ním môžete manipulovať bez toho, aby sa roztrhol.

6. Baliaci papier

Lacná a výhodná alternatíva k baliacemu papieru je použitie pergamenového papiera na balenie napríklad jedla, pečiva, ba dokonca aj darčekov! Je to jeden z tých praktických nástrojov na pečenie, ktoré môžete použiť takmer kdekoľvek. Ako minimalistické riešenie vašich potrieb, zavinovanie vyzerá tiež elegantne a rustikálne.

7. Podložka pri marinovaní

Čakajú na vás krásne kúsky mäsa napríklad na steak a vy ich potrebujete nechať pred prípravou odležať iba s korením a bylinkami? V tom prípade môžete ako podložku použiť kus papiera na pečenie, ktorý vám vynikajúco a spoľahlivo poslúži ako šikovná podložka.

Neprehliadnite: Poznáte bežné veci do domácnosti a ich alternatívne využitie?

8. Skladovanie potravín

Aj keď vieme, že papier na pečenie používate pravdepodobne predovšetkým na plechy, uvažovali ste o ňom aj pri skladovaní potravín? Potraviny môžete nielen zabaliť, ako sme spomenuli vyššie, ale môžete tiež nastrihať menšie kúsky papiera, ktoré vložíte medzi mrazené potraviny, aby sa nezlepili. Rovnaký trik funguje aj pri preprave pečiva.

9. Ozdoby na okná

Pergamenový papier môžete použiť nielen ako remeselnú podložku, ale aj ako spôsob na výrobu niečoho nového a zaujímavého. Obľúbenými sú napríklad DIY ozdoby na okná. Len s trochou farby, pergamenového papiera a fantázie si vy a vaše deti môžete vyrobiť vlastné originálne ozdoby na okná.

10. Vrecúška na snacky či maškrty

Zabudli ste si kúpiť vrecúška na darčeky na oslavu alebo vrecúška na dobroty? Žiadny strach, vrecúška na pochúťky si môžete ľahko vyrobiť. A to tak, že zoberiete vopred nastrihaný list papiera na pečenie a prehnete jeho strany. Potom ich spevnite alebo zošite, prilepte spodnú časť, a tak vytvorte vrecká na maškrty pre každú príležitosť.

11. Servírovanie na detskej párty

Nechce sa vám zašpiniť taniere a obávať sa, aby sa nerozbili? Chcete zároveň vytvoriť roztomilý spôsob, ako podávať občerstvenie alebo predjedlá na detskej párty alebo oslave? Použite papier na pečenie! Zrolujte ho do kornútka, aby ste mohli podávať napríklad hranolky.

12. Tienidlo na domácich sklených sviečkach

Tienidlo v sklenom svietniku z pergamenového papiera môže vytvoriť rozmanitý a zaujímavý vzhľad – presne podľa vašich predstáv! Odrežte papier na požadovanú výšku a uistite sa, že sa hodí na výšku z vonkajšej strany sviečky. Prilepte ju páskou a potom už iba sledujte zaujímavé obrazce, ktoré ste pripravili a vystrihli buď vy alebo vaše deti.

Odporúčame aj: DIY sviečky, ktoré rozvoňajú domácnosť: Čo na výrobu použiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní