Poznáte bežné veci do domácnosti a ich alternatívne využitie?

Poznáte bežné veci do domácnosti a ich alternatívne využitie?
  • 21.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Mnohé veci do domácnosti sa okrem bežne známych spôsobov využitia dajú použiť aj alternatívne. Väčšina z nás sa však nad týmito možnosťami ani len nezamyslí.

Pripravili sme pre vás skvelé tipy ako iným spôsobom zužitkovať bielidlo, kondicionér alebo lak na nechty. Nikdy neviete, kedy sa vám tieto vychytávky môžu zísť.

Čistiaci prostriedok na riad

Zimné obdobie a prechody z teplých vnútorných priestorov do chladu prinášajú ľuďom, ktorí nosia okuliare, útrapy v podobe zahmlievajúcich sa skiel. Každý, kto to zažíva, vie, aké to po čase dokáže byť otravné.

Skvelú pomôcku, ktorá tomuto javu dokáže zabrániť, má pritom doma azda každý. Je ňou obyčajný čistiaci prostriedok na riad. Stačí, ak zopár kvapiek saponátu rozriedite v asi 1-2 dcl vody.

Do roztoku namočte jemnú textíliu, o ktorej viete, že nepoškriabe povrch skiel, a jemne ňou sklá pretrite. Následne ich vyutierajte dosucha. Zahmlievaniu by mal byť na čas koniec. „Jarová voda" si poradí aj so zahmlievaním na čelnom skle v aute.

Bielidlo

Bielidlo v domácnosti zvyčajne využívame na odstránenie škvŕn z textílií. Táto látka vás však dokáže zbaviť napríklad buriny, ktorá vyrastá na chodníkoch. Stačí, ak ju zriedite s vodou a jemne ňou postriekate neželanú zeleň. Poradí si aj s machom a riasami na streche či múrikoch.

V našich končinách šváby našťastie nie sú hojne rozšírené, ak by sa však objavili vo vašej domácnosti a zistili by ste, že vychádzajú z odtoku v dreze, spomeňte si na bielidlo. Po dobu 5 – 7 dní vlievajte do odtoku raz denne menší pohár bielidla. Šváby či iný hmyz by sa mali vytratiť.

Bielidlo dokáže zatočiť aj s plesňami. Zmiešajte vodu s chlórovým bielidlom v pomere 1:1 a naneste na škáry v kachličkách alebo gumené tesnenie. Nechajte pôsobiť štvrť hodinu a po povrchu prejdite kefou s tuhšími štetinami. Dôkladne opláchnite vodou. Pracujte vždy len vo vetranom priestore.

Ak patríte medzi milovníkov rezaných kvetov, isto túžite, aby zostali čerstvé čo najdlhšie. Docieliť to môžete práve pomocou bielidla. Do litra vody pridajte štvrť čajovej lyžičky bielidla alebo pár kvapiek bielidla a 1 lyžičku cukru. Dôkladne rozmiešajte. Bielidlo zbaví vodu baktérií a plesní a tak kvety vydržia dlhšie čerstvé.

Prečítajte si: Plesnivý chlieb: Viete, čo s ním? Iba jedno riešenie je správne!

Kondenzované mlieko

Sladené zahustené, kondenzované alebo čiastočne dehydrované mlieko, ktoré poznáme aj ako salko, tvorí súčasť mnohých obľúbených cukroviniek a koláčov. Vedeli ste však, že dokáže pomôcť aj pri tráviacich ťažkostiach? Ak zvraciate, skúste zriediť konzervu kondenzovaného mlieka približne s 1 dcl vody.

Tekutinu dôkladne premiešajte a konzumujte po lyžičkách. Keď sa dostane do pažeráka, takpovediac, ho obalí a do istej miery potlačí dávivý reflex. Budete tak môcť užiť lieky alebo dostať do seba vodu a aspoň nejaké jedlo bez toho, aby ste ho okamžite vyvracali.

Lak na nechty

Priehľadný lak na nechty má doma azda každá žena. Okrem toho, že tvorí ochrannú vrstvu farebným lakom na nechtoch, môžete ho naniesť aj na bižutériu, najčastejšie náušnice, ktoré následne nebudú černieť pri kontakte s kožou a nemali by tiež spôsobovať alergickú reakciu. Pomerne známy lifehack je, že zabraňuje látke, aby sa ďalej párala. Ocení to každá žena, ktorej sa na pančuškách objavilo očko.

Kondicionér

Ak vám došla pena na holenie a urgentne potrebujete odstrániť neželané ochlpenie, zachráni vás vlasový kondicionér. V jemnej vrstve ho naneste na navlhčenú pokožku a môžete sa pustiť do práce. Kondicionér umožní hladké kĺzanie žiletky, čím eliminujete možnosti poranenia.

Vyskúšajte: 5 babských rád, ako zlikvidovať červotoče: Fungujú všetky!

Kávová usadenina

Ak patríte medzi kávičkárov, kávová usadenina vám nie je cudzia. Väčšina ľudí ju jednoducho vyhodí, pretože ju považuje za odpad. Z kávovej usadeniny si však viete spraviť skvelý peeling na telo a tvár, zmiešať ju môžete s troškou olivového oleja.

Využiť sa dá aj ako hnojivo, upravuje totiž pH pôdy. Potešia sa mu rastliny, ktoré majú rady kyslejšiu zeminu. Kávová usadenina je tiež úžasným pohlcovačom pachov. Vložte ju do misky a dajte na pár hodín do chladničky či umývačky riadu.

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú obľúbenou a navyše zdravou pochutinou. Často tvoria súčasť jesenných a zimných dekorácií. Napadlo vám však niekedy opraviť pomocou nich ryhy na drevenom nábytku? Ak sa vám v domácnosti vyskytol takýto problém, vezmite jadro vlašského orecha a jemne šúchajte po poškodenom mieste. Ryha by mala zmiznúť.

Kuchynská soľ

Pravdepodobne viete, že kuchynská soľ dokáže zatočiť s fľakmi od červeného vína na textíliách či odohnať mravcov, ak ju rozsypete do poličiek s potravinami. Skvelým pomocníkom je ale aj pre laických i profesionálnych automechanikov. Ak vám po oprave auta smrdia ruky od benzínu, skúste k obyčajnému tekutému mydlu pri umývaní pridať aj štipku soli.

Kuchynská soľ dokáže zatočiť aj s mastnotou v kuchyni. Využiť ju môžete pri čistení sporáka, keď ku bežnému prípravku pridáte trocha soli. Pomôže odstrániť nielen mastnotu ale aj prípadné pripáleniny. Pri čistení dávajte pozor, aby ste nepoškriabali povrch, citlivý je napríklad nerez.

Pozri aj: Fľaky a škvrny na gauči? Poznáme 6 domácich trikov, ako sa ich zbaviť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní